Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan: Marmara depremi ülkenin dörtte birini etkileyecek

Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, 25 milyon insanı etkileyecek deprem için yapı stoklarının hala istenilenin çok gerisinde olduğunu, yürürlükteki yönetmeliğe göre bir an önce yapıların kontrollerinin hızla yapılması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan: Marmara depremi ülkenin dörtte birini etkileyecek
Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan: Marmara depremi ülkenin dörtte birini etkileyecek
GİRİŞ 17.08.2022 09:38 GÜNCELLEME 17.08.2022 09:38

İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "Bilhassa İstanbul'u etkileyecek olan deprem hala dayanıksız binalar da çeşitli nedenlerden dolayı oturan halkımızı zor durumda bırakacak. Bu yapıların bir an evvel dönüşümlerinin sağlanması veya güçlendirmeye uygun olanların güçlendirilmesinin gerekmekte" dedi. 

Altan, "Eğer acele etmezsek milyonlarca kimse depremde evsiz kalacak ve bununla da kalmayıp bir sürü sorunlarla boğuşacaklar" diyerek devam etmiştir.

"MARMARA DEPREMİ HER AN BEKLENMEKTEDİR"

Prof. Dr. Altan, "Biz İstanbul Arel Üniversitesi olarak yapılarını güçlendirmek isteyen vatandaşlarımıza deneyimli ekibimiz ile hizmet vermekteyiz. İnanıyoruz ki çeşitli nedenlerden dolayı en hızlı çözümleme yapılarımızı güçlendirmektir. Yapıların güçlendirilmesi depreme karşı alınabilecek kozlarımızdan en önemlisidir. Çünkü Marmara depremi artık her an beklenmektedir. Buna karşın vatandaşlarımız kendilerine verilen haklarda kısıtlamaya gidilmesine razı olmadığı için hızlı davranmamız açısından güçlendirme birinci sırada yer almalıdır." dedi.

Altan, "Kısaca özetlemek gerekirse kısa vadede uygun yapılar için güçlendirme orta vadede kentsel dönüşüm ve uzun vadede ise kırsal dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu. Devletimizin çeşitli adımlar attığını biliyoruz ve bunlar çok olumlu adımlar ama yetersiz kalmaktadır. Devletimiz ilk önce bina sahiplerine verdiği haklardan dolayı yeniden yıkıp yapma da hak kaybına uğrayacak binalarda güçlendirmeyi zorunlu kılmalı ve kentsel dönüşümü hızlandırıp daha radikal adımlar atmalıdır. Bazı belediyeler bu duruma çözümler üretmektedir. Devletimizin son zamanlarda açıkladığı sosyal konut proje açılımları olumlu adımlardır. Ayrıca devletimiz ülkemiz nüfusunun 1/4'ü İstanbul'da ve 4-5 şehirde yarı nüfusunun olmasından dolayı kentsel dönüşümün yetersiz geleceğini görüp kırsal dönüşüm projelerine hız vermelidir. Son zamanlarda oluşan ekonomik daralmalar da Metropol şehirlerde halkımızın yaşamasını zorlaştırmıştır. Bu yüzden kırsal dönüşüm projeleri daha da önem kazanmıştır. Biz İstanbul Arel Üniversitesi olarak kırsal dönüşüm projemiz hazırdır talep edilmesi durumunda devletimiz ile paylaşmaya hazırız." dedi.  

Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü