Konya'da 'Akşehir Onur Günü' etkinlikleri düzenlendi: Bakan Akar da katıldı

Milli Mücadelemizde Batı Cephesi Karargahı göreviyle çok önemli bir rol üstlenen Akşehir’de, taarruz hazırlıklarının sona ererek, karargahın taşındığı 24 Ağustos 1922 tarihi anısına her yıl “Akşehir Onur Günü” etkinlikleri düzenleniyor.

Konya'da 'Akşehir Onur Günü' etkinlikleri düzenlendi: Bakan Akar da katıldı
Konya'da 'Akşehir Onur Günü' etkinlikleri düzenlendi: Bakan Akar da katıldı
GİRİŞ 24.08.2022 19:26 GÜNCELLEME 24.08.2022 19:26

Etkinliklerin 100. yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programa Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katıldı. 

Programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 
Nasreddin Hoca’nın, Seyyid Mahmud Hayrani’nin diyarı; ecdadımızın Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde zafer meşalesini ateşlediği ilk yer olan Akşehir’de, sizlerle bir arada bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Başkan Altay, “Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 100’üncü yılındayız. Bundan yüz yıl önce Anadolu’nun dört bir yanında işgal hüküm sürerken; asil ecdadımız tüm zorluklara rağmen umudunu asla yitirmemiş, kurtuluşun anahtarını iman dolu gönüllerinde ve damarlarında akan kanda bulmuştu. Yıllar süren savaşlarla ve yoksullukla sınanmış milletimiz, şartlar ne olursa olsun esareti ve teslimiyeti asla düşünmemiş, yaktıkları hürriyet ateşiyle ülkemizi ebedi bağımsızlığına kavuşturmuştur.” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının cesaretiyle yükselen Büyük Taarruz ruhunun, bunda tam bir asır önce hayat bulduğunu söyleyen Altay, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu tarihlerde birçok kez Akşehir’i ziyaret ederek bağımsızlığa giden bu yolda stratejilerini ve planlarını burada hazırlamıştır. Tam 9 ay 10 gün boyunca Batı Cephesi Karargâhı’na ev sahipliği yapan Akşehir; İstiklal Savaşımızın en önemli merkezlerinden biri olmuştur.  Akşehir halkı bu kutlu mücadelede büyük fedakârlık göstermiş, Tarihi Arasta Çarşısı’ndaki dükkânlarda silah ve cephaneler üretilmiş, el emeğiyle giysi ihtiyaçları karşılanmış, gönüllü hemşireler cephede yaralanan askerlerimizle yakından ilgilenmiştir.” diye konuştu. 

Ecdadın gösterdiği dayanışma ruhu, kutlu bir zafere dönüşüp, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığını aktaran Başkan Altay, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Büyük Taarruz planlarını düşman kuvvetlerinin dikkatini çekmeden yüksek rütbeli komutanlarımıza aktarmak için Akşehir’de düzenlediği futbol müsabakası da ülkemizin kaderini değiştiren tarihi bir olaydır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bizlere bu toprakları vatan kılan, şanlı tarihimizi zaferlerle taçlandıran ecdadımızı, şükranla ve minnetle yâd ediyorum.
İstikbalimiz uğruna şehadet mertebesine yükselen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bizlere düşen, yüz yıl önce burada ortaya konulan Büyük Taarruz ruhunu ilelebet yaşatmak ve bizden sonraki nesillere bu ruhu aktarmaktır. Milli Şairimiz Mehmet Akif, bir dizesinde; ‘Ezelde kaynaşan ruhlara ayrılık var mı? Dünya yıkılsa bu birlik yerinden oynar mı?’
sözüyle birlik ve beraberliğin milletimiz için önemini bizlere en güzel sözlerle ifade etmiştir.” 

Altay, “Tıpkı Büyük Taarruz’da, Malazgirt’te, Çanakkale’de, 15 Temmuz’da olduğu gibi aramızda tesis ettiğimiz bu birliği, beraberliği ve dayanışmayı ilelebet koruyacağımıza ve bu kararlılıkla çok daha güçlü, çok daha müreffeh yarınlara en kısa zamanda ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. 24 Ağustos Akşehir Onur Günü ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’mızın 100. yılı kutlu olsun.” dedi. 
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, milli mücadele dönemimde kahraman ordunun, cansiparane bir şekilde vatanı koruduğu gibi bugün de aynı ruh, azim ve kararlılıkla bölgesel ve küresel güvenlik için Cumhuriyet tarihinin en yoğun ve en etkili faaliyetlerini icra ettiğini söyledi.
Akar, Akşehir Onur Günü programı dolayısıyla geldiği Akşehir'de, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

 

Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul Valisi Davut Gül açıkladı: Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına kapalı olacak
Kamuda yeni dönem! Erdoğan detayları paylaştı! Fahiş fiyat açıklaması: Çalışmalar başladı