Adalar konusunda TBMM'ye Cihat Yaycı'dan 'önleyici vuruş' çağrısı

Yunanistan'ın Ege Adaları'nda askeri statüsü bulunmayan adalara ABD silahlarıyla yığınak yapması gerilimi tırmandırıyor. Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı ise Türkiye'nin derhal harekete geçmesi gerektiğini dile getirerek TBMM'ye çağrı yaptı.

GİRİŞ 03.10.2022 16:32 GÜNCELLEME 03.10.2022 16:32
Bu Habere 131 Yorum Yapılmış

Ege'de Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorun her geçen günde farklı bir boyut kazanmaya devam ediyor.

Yunanistan'ın askeri statüsü bulunmayan adalara ABD silahlarını yığması ve Yunan siyasileri tarafından dillendirilmeye başlanan ve Türkiye için savaş sebebi olarak kabul edilen '12 mil' söylemi gerilimi tırmandırdı. Konuyla ilgili Emrah İriç'in Youtube kanalında açıklamalarda bulunan Cihat Yaycı, TBMM'ye acil bir çağrıda bulundu.

Cihat Yaycı'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

TBMM'YE ADALAR KONUSUNDA ÇAĞRI

Türkiye ateş çemberine alınıyor. Ateş çemberindeki ateş daha da harlandı. Yunanistan karasularını arttırmadan önce TBMM acilen toplanmalı. Ve açıkça söylüyorum, vatanperver tüm partiler, Yunanistan'ın karasularını 6 milin üzerine bir santim dahi çıkarmasının savaş sebebi olabileceği anlamına gelen kararın arkasında olduğunun ve bu kararı yinelediklerini bir kararla ortaya koymalıdırlar. Çünkü bu Türkiye'nin topraklarına saldırıdır. Yüzde 13 mavi vatan gidecektir demektir adalar denizinde. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Bunun hesabını da tarihe hiç kimse veremez. Bununla birlikte aynı anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantıya çağrılmalıdır.

Miçotakis, İngiliz basınına konuştu: Türkiye'yi şikayet ettiMiçotakis, İngiliz basınına konuştu: Türkiye'yi şikayet etti

"TÜRKİYE HEP ADALAR ÜZERİNDEN İŞGAL EDİLDİ"

Türkiye, Birleşmiş Milletler 51. maddesi gereğince anlaşmaları ihlal ederek, gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılması doğrudan bana tehdittir. Çünkü bu anlaşmalarda bu adaların gayri askeri statüde olması birinci dünya savaşı sonrası Anadolu işgal tehdidi altında olmasın diyedir. İtalyanlar ve Yunanlılar hep adalar tarafından işgale kalkıştı bu yüzden adalar gayri askeri statüdedir. 

"TÜRKİYE DÜNYAYA İLAN ETMELİ"

Türkiye, BM'nin 51. maddesi gereğince meşru müdafaa sahip. Uluslararası hukukta meşru müdafaa iki şekilde tanımlanır.

Birincisi 'Dar anlamda meşru müdafaa' artık modası geçti deniliyor.

İkincisi 'geniş anlamda meşru müdafaa' hakkıdır. Bunun anlamı da size bir tehdit ve saldırı var eğer siz önlem almazsanız çok geç olur. Hatta 'önleyici meşru müdafaa' deniliyor buna. Bir de 'önleyici vuruş' vardır. ABD'nin Irak'ı vuruşu böyledir. 

Türkiye'nin geniş anlamda meşru müdafaanın en azından önleyici kısmını kullanması, kullanma hakkını elinde tuttuğunu dünyaya ilan etmesi gerekir. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Yunan siyasilerle ilgili yaptığı açıklamalar için tıklayın

ADALARA MÜDAHALE EDİLİR Mİ ?

Aynısıyla karşılık vermeyebilirsiniz. Adaları gayri askeri statüye döndürmek için oradaki silahları vurabilirsiniz. Ben olsam bunun yerine egemenliği Yunanistan'a devredilmemiş ada ve adacıklara Cumhurbaşkanımızın dediği gibi bir gece ansızın giderim. Bundan sonra da bunu diplomasi ve hukukla çözelim derim. Bu adalar kimin konuşalım. Lozan'a göre anakara üzerindeki ana karalar bana bırakılmış sen gelmiş çökmüşsün. Bu gayri askeri statüdeki adaları anlaşmaya uygun hale getirmelerini isterim. 

ABD'nin Rum Kesimi'ndeki kirli planı ortaya çıktıABD'nin Rum Kesimi'ndeki kirli planı ortaya çıktı

Türkiye'den BM'ye 'adalar' mektubu: Yunanistan açıkça ihlal ediyorTürkiye'den BM'ye "adalar" mektubu: Yunanistan açıkça ihlal ediyor

"TBMM YAKINDA TOPLANABİLİR"

Türkiye uyanık olmalıdır ve testi kırılmadan yapmalıdır bu işleri. Ben TBMM'nin yakında toplanacağını ve bu konuda bir karar alacağını düşünüyorum. 

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 131
  • ADANALIKABARTAY 1 yıl önce Şikayet Et
    Saygıdeğer komutanım önceleyici kuvvet kullanmak zorundayız belirtmiştiniz uluslararası askeri sözleşmeler uyarınca uygulanan kuvvetin belli bir sınırı varmı görmekdeyiz birleşik kuvvetlerle ülkemize yönelik ciddi bir baskı var askeri güç gösterisi var özetle tehdit böyle bir tablo karşısında önceliyici kuvvetin uygulama ölçüsü olacakmı günlerce zihnimi kurcalayan soru oldu gelinen tehdit konumundan itibaren sanırım ölçülü bir ikaz olmayacaktır karşımızdaki devletler hukuk sözleşmelerini adeta ayaklar altına alan devletler en başta Yunanistan.Saygılarımı arzediyorum.
    Cevapla
  • Tr yerli 1 yıl önce Şikayet Et
    Seçimden sonra bir yerleri vurur veya girer öncelik neresi sır gibi saklıdır
    Cevapla
  • REZİLOLDULAR 1 yıl önce Şikayet Et
    Kuvvetlerin gelme pozisyonu tümüyle disiplinsizlik güçgösterisine dayanan ucuz show askeri adımlar show değildir farkımız hemen hazırkıta poziyonua geçtik mutlak eğitim disiplin.Şuan zihinsel bocalama durumları sözkonusu mutlak zayıf noktalarını gözlerönüne serecekler cümle aleme rezil oldular ada çıkarmasını dahi beceremediler eğitim disiplini koca sıfır lehimize inşallah kararlıyız sabırlıyız her safhada şuan gözümüz kulağımız var harıl harıl çalışılıyor farkımız bu çünkü tarihler boyunca ordularımızda disiplin eğitim esas temel prensip oldu maşallah değil cihan Marsı titretiriz tabiki dikkatli olmak zorundayız çok güldüm adaya çıkamadılar tatbikatta rezil oldular:)
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 1 yıl önce Şikayet Et
    Askerlerimiz çalınmış adalarımızı almak için hazırda beklemeli, en ufak saldırıda direk 12 mil içinde kalan bütün çalınmış adalarımız geri alınmalıdır Kıbrısın tamamı dahil. yüzlerce Kara konuşlu Atmaca füze bataryası Yunan tarafına bakacak şekilde konuşlandırılmalı, ilk kıvılcımda bu Atmaca bataryaları Yunanistan'ın askeri havalimanlarını ve hava savunma sistemlerini füze yağmuruna tutmalı, ondan sonrası kolay.. Büyümez isek küçülürüz, bunun tersi fizik kurallarına aykırı. Devletin dini İslam'dır ibaresi de gelirse daha da bereketleniriz, böylece meclisde ki kripto kravatlı Sabetay-Ermeni-Rum teröristleri deşifre olacak. Yunanın yaptığı Tripoliçe ve Mora soykırımları dünyaya anlatılmalı..
    Cevapla
  • HERZAMANASKERİZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat gerektiren süreç tahrikler vb. amaçları o zayıflar farkındalar beyanatlar çelişkili davranışlarından belli olmakta farkında olamadıkları husus asil ordumuzda mutlak disiplin esastır eğitim güvenlik istihbarat inşallah mevlerini alacağız bu günler için tüm hazırlıklar.Asker komutanmız eğitimde edindiğiniz bilgiler kıymetli bilgilerdir konuşması halen hadızamda oldukça seneler geçsede bilgi temel hazinedir displinde başarının temelidirçÖncelikle Sabırlı adımlar atıyoruz gözlemliyoruz çevremizi şuana kadar tahriklere gelmemiz büyük devletiz milletiz orduya sahibiz farkımız bu maşallah.Sevgiler saygılar..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!