Anayasa Mahkemesi'nden Pamukova'daki tren kazasına ilişkin karar!

Anayasa Mahkemesi, 2004 yılında Sakarya'nın Pamukova ilçesinde meydana gelen tren kazasına ilişkin kararını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi'nden Pamukova'daki tren kazasına ilişkin karar!
Anayasa Mahkemesi'nden Pamukova'daki tren kazasına ilişkin karar!
GİRİŞ 06.10.2022 13:00 GÜNCELLEME 06.10.2022 13:02
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2004'te Sakarya'nın Pamukova ilçesinde yaşanan tren kazasına ilişkin bireysel başvuruda, yaşam hakkının maddi ve usul yönünden ihlal edildiğine ve başvuruculara 90 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Haydarpaşa-Ankara seferini yapan yolcu treninin 2004'te Sakarya'nın Pamukova ilçesinde raydan çıkması sonucu 38 kişi yaşamını yitirdi, 80'den fazla kişi yaralandı.

Kazanın ardından trenin birinci ve ikinci makinisti ile tren şefi hakkında açılan davada önce mahkumiyete hükmedildi. Yargıtayın verdiği iki kez bozma kararı sonrası ise 2019'da zamanaşımı nedeniyle dava düştü. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları yetkilileri hakkında başlatılan soruşturmaya izin verilmedi.

BİREYSEL BAŞVURU YAPTILAR

Bu şekilde 15 yılı aşkın süren yargılama sürecinin ardından kazada hayatını kaybedenlerden bir kişinin yakınları, yaşam hakkının ihlal edildiğini ileri sürerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı.

Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 17'nci maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının maddi ve usul boyutu yönünden ihlal edildiğine, başvuruculara 90 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Yüksek Mahkeme ayrıca, karar örneklerinin bilgi amaçlı yargılamayı yapan yerel mahkeme ve Adalet Bakanlığına gönderilmesini kararlaştırdı.

KARARIN GEREKÇESİ 

AYM'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan kararında şu ifadeler yer aldı:

"Anayasa Mahkemesi somut başvuruya konu tren kazasında yetkili makamların demir yolu taşımacılığı gibi tehlikeli bir faaliyet nedeniyle yaşam ve fiziksel bütünlüğe karşı oluşan riskleri bertaraf etmek için kendilerine düşen pozitif yükümlülük kapsamında gerekli ve yeterli önlemleri aldıklarının söylenemeyeceği kanaatine varmıştır. Açıklanan gerekçelerle yaşam hakkının maddi boyutunun ihlal edildiğine karar verilmiştir."

Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Ömer: 1 yıl önce Şikayet Et
    Etken degilmi helal olsun süper bir hız
    Cevapla
  • başkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet çok hızlı görülememiş bir dava
    Cevapla
  • fikret 1 yıl önce Şikayet Et
    çok erken açıkladınız. Bravo adalet dediğin böyle hızlı olmalı !
    Cevapla
  • zeki 1 yıl önce Şikayet Et
    Adalete bak 41 kişi ölmüş mahkeme karar verememiş.Dava düşmüş..
    Cevapla
  • YUNUS 1 yıl önce Şikayet Et
    2004 te olan tren kazasının sonucu şimdi mi açıklanıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor