Yeni anket yayınlandı: En büyük sorun ekonomi, çözerse AK Parti çözer

26 şehirde yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye'nin en önemli sorunu açık ara farkla ekonomi olurken, sorunun siyasi çözümü olarak AK Parti işaret edildi. İşte ASAL Araştırma'nın anket sonuçları...

Yeni anket yayınlandı: En büyük sorun ekonomi, çözerse AK Parti çözer
Yeni anket yayınlandı: En büyük sorun ekonomi, çözerse AK Parti çözer
GİRİŞ 03.11.2022 15:57 GÜNCELLEME 03.11.2022 15:58
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

2023 seçimleri yaklaşırken kamuoyunun nabzını yakından tutan ASAL Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, vatandaşlara ülkenin en büyük problemini sordu.

ASAL Araştırma tarafından, 5-14 Ekim 2022 tarihleri arasında 26 şehirde yaptığı anket çalışmasını İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Aydın, Manisa, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Adana, Hatay, Kırıkkale, Kayseri, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin'de gerçekleştirdi. Vatandaşlara, "Sizce bugün Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?", "Türkiye'nin sorunlarını hangi siyasi parti çözer?" soruları yöneltildi.

EN ÖNEMLİ İKİ SORUN: EKONOMİ, İŞSİZLİK

26 şehirde yapılan araştırmada "Sizce bugün Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" sorusunu vatandaşların büyük bölümü ekonomi olarak cevapladı. Araştırmaya katılanların yüzde 64.1'i Türkiye'nin en önemli sorununun ekonomik sıkıntılar olduğunu ifade etti.

İkinci sırada yüzde 6.4 ile İşsizliğin yer aldığı araştırmada; üçüncü sırada yüzde 4.7 ile Mülteciler, dördüncü sırada yüzde 3.8 ile Eğitim, beşinci sırada yüzde 3.4 ile Adalet, altıncı sırada yüzde 2.7 ile Belediyeler başlığı yer aldı. Araştırmada, Terör’ü Türkiye'nin en önemli sorunu olarak ifade edenlerin oranı yüzde 1.5, Demokrasi diyenlerin oranı yüzde 1.4, Sağlık sorunu yüzde 1.3, güvenlik sorunu yüzde 1.2, sorun yok diyenler yüzde 3.5 ve "Diğer" cevabı verenler yüzde 6.0 olarak yer aldı.

AK PARTİ ÇÖZER

Aynı soruya cevap verenlere ikinci olarak "Türkiye'nin sorunlarını hangi siyasi parti çözer?" sorusu yöneltildi. Bu soruya cevap verenlerin yüzde 30.8'i tercihini AK Parti'den yana kullandı. Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Parti ve MHP'nin sorunların çözümünde işaret edilmesinin oranı %36.4 oldu.

AK PARTİ'DEN SONRA PARTİ YOK, İNANÇSIZLIK VAR

Yüzde 27.1'lik kesim ise Hiçbiri'den yana görüş bildirdi.

Üçüncü sırada yüzde 18.2 ile CHP, dördüncü sırada yüzde 7.4 ile İYİ Parti, beşinci sırada yüzde 6.8 ile HDP, altıncı sırada yüzde 5.6 ile MHP yer aldı.

BABACAN VE DAVUTOĞLU SIFIRI ZORLUYOR

Türkiye'nin sorunlarının çözümünde yedinci sırada yüzde 1.0 ile DEVA Partisi bulunuyor. Ankette, "Zafer Partisi Türkiye'nin sorunlarını çözer" diyenlerin oranı yüzde 0.8, Yeniden Refah Partisi Gelecek Partisi zer diyenlerin oranı yüzde 0.5, Saadet Partisi çözer diyenlerin oranı yüzde 0.4, Gelecek Partisi çözer diyenlerin oranı yüzde 0.3 ve diğerleri çözer diyenlerin oranı yüzde 1.1 çıktı.

AK Parti'den ayrılarak parti kuran Ali Babacan'ın partisinin yüzde 1.0, Ahmet Davutoğlu'nun partisinin yüzde 0.3'te kalması dikkat çekti.

EN ÇOK EV HANIMLARINA SORULDU

Araştırma 26 ilde 2 bin 312 kişiyle telefon yöntemiyle gerçekleşti. Araştırmaya katılanların yüzde 53.3'ü Erkek, yüzde 46.7'si Kadın. Eğitim durumlarına göre yüzde 27.8'i Lise Mezunu, yüzde 20.3'ü İlkokul Mezunu, yüzde 17.6'sı Ortaokul Mezunu, yüzde 22.7'si Üniversite Mezunu, yüzde 5.9'u Mezun değil ve yüzde 5.7'si ise Lisansüstü Mezunlarından oluştu.

Araştırmaya katılanların mesleklerine göre dağılımında yüzde 19.2'si Esnaf, yüzde 22.5'i Ev Hanımı, yüzde 13.1'i İşçi, yüzde 10.6'sı Emekli, yüzde 5'i Kamu Görevlisi, yüzde 7.1'i Serbest Meslek, yüzde 3.4'ü Çiftçi ve yüzde 19.1'i ise Diğer Meslek gruplarından oluşuyor.

Araştırmaya en çok yüzde 20.7 oranla 35-44 yaş aralığındaki vatandaşlar katılırken. 35-44 Yaş aralığını yüzde 19.5 oranla 25-34 yaşındakiler takip ediyor.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 2
  • Sır çözüldü 1 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğanı savunduğumdan sevdiğimden veya övdüğümden ötrü kazanacak demiyorum. Ekonomi krizlere ve hayat pahalılığa rağmen Recep Tayyip Erdoğan ka-za-na-cak ve kazandıda zaten. Neden mi diyeceksiniz. Çünkü muhalefette adam kalmadı adam! Mehmet Ali Çelebi İsmail ok Gülümser Heper muharrem ince Deniz Baykal Aslı Baykal Mehmet Sevigen Yılmaz Ateş Vedat çalık Mustafa Kemal Çiçek Öztürk Yılmaz ve Muharrem ince vb gibi isimler mevcut. Onlarda kendi Genel başkanları ve merkezleri tarafından sistem dışına itildiler ve onlardan bilgi alamayınca istifa etmek zorunda kaldılar!
    Cevapla
  • Kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu anda çözemiyor. Acil çözsün o zaman.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'