Ekonomi büyüdü de ne oldu vatandaşa ne faydası var?

  • GİRİŞ01.12.2022 08:38
  • GÜNCELLEME03.12.2022 09:05

EKONOMİ BÜYÜDÜ DE NE OLDU? VATANDAŞA NE FAYDASI VAR?

Dün, TÜİK tarafından, merakla beklenen Türkiye’nin üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı.

Buna göre ekonomimiz, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 3,9 oranında büyüdü.

Böylece yılın ilk 9 ayında büyüme ortalaması yüzde 6,2 olarak karşımıza çıktı.

Bu rakamların belli olmasından sonra açıklamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, “Orta Vadeli Program (2023-2025)’da öngördüğümüz şekilde yüzde 5 civarı büyüme ile kapatarak bu yıl da en güçlü büyüyen ülkelerden biri olacağız." Dedi.

Dün büyüme rakamlarının belli olmasından sonra bu haber, muhalefete çalışan kanallar, internet siteleri ve sosyal medya hesapları tarafından, tamda başlığa taşıdığımız ifadelerle izleyiciye/okuyucuya/takipçiye takdim edildi:

“Ekonomi büyüdü de ne oldu? Vatandaşa faydası ne?”

Tabi, burada niyet, soru kipi kullanarak bir meraka cevap bulmak değil de, büyüme oranlarını ‘değersizleştirmek’ olduğu için, bu türden ifadeler kullanılmıştı.

Oysa, ekonomide güçlü büyüme performansı elde etmenin doğrudan vatandaşın cebini de etkileyen sayılamayacak faydalarının olduğu bir gerçek.

ONMİLYONLARA DOKUNAN DESTEKLERİN ARKASINDA GÜÇLÜ BÜYÜME PERFORMANSI VAR

Büyüme oluyor da ne oluyor, vatandaşa ne faydası var sorusuna şuradan bir örnek vererek başlayayım:

Geçen Pazar günü Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’le yaptığım programda vatandaşa verilen doğalgaz ve elektrik desteklerinin güncel rakamlarını öğrendim.

Malum, son bir yıl içinde enerji piyasalarında anormal artışlar oldu. Bakan beyin ifadesiyle, 10 kat, 20 kata varan fiyat artışları ile karşılaştık.  

Peki, sonra?

O artışların maliyeti doğalgazda yüzde 75, bazen yüzde 80 oranda hükümet tarafından karşılandı.

Bakan Dönmez’in verdiği rakamlara göre geçen yıl 80 milyar lira doğalgaz, 20 milyar lira da elektrik faturaları için destek verildi.

Bu yıl bu rakamlar çok daha yukarılara tırmandı.

Yine Enerji Bakanı’nın verdiği bilgilere göre, yılın ilk 6 ayında doğalgaza 150, elektriğe 25 milyar lira toplam fatura desteği verildi.

Ki bu rakamın yıl sonunda 250 milyar lirayı bulması bekleniyor.

Bu rakamlar, Türkiye genelinde her bir eve sadece doğalgaz ve elektrik desteği anlamında ortalama 12 bin 500 lira destek verildiği anlamına geliyor.

DEĞİRMENİN SUYU GÜÇLÜ BÜYÜME PERFROMANSI ÜZERİNDEN GELİYOR

Türkiye ekonomisi, dünya kıyaslamasında enflasyon bakımından negatif ayrıştı, bu doğru.

Büyüme performansı bakımından ise, pozitif yönde ayrıştı.

Dünyada en hızlı büyüyen ilk birkaç ülke arasında olduğumuz net bir gerçek.

Şimdi burada az durup, şu soruyu soralım:

Peki, bu destekler verilirken, daha pek çok güçlü kaynak gerektiren adımlar atılırken, bu değirmenin suyu nereden geliyor?

Durun, hemen cevap vermeden önce son aylarda milyonlara, hatta on milyonlara dokunan adımlardan örnekler verelim.

-3600 ek gösterge,

-Üniversite öğrencilerinin kredi borcunun faizlerinin silinmesi,

-İcralık dosyaların kapatılması,

-Gıda fiyatlarında KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi,

-Aylık 20 bin liraya kadar geliri olan esnafın vergiden tamamen muaf tutulması,

-Kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarına 2022 yılı için yüzde 85/90 aralığında zam yapılması,

Vs…

Aynı soruları bu adımlar için de tekrarlayalım:

Bu değirmenin suyu nereden geliyor?

Şimdi cevap veriyorum:

Değirmenin suyu, büyük ölçüde büyüme odaklı ekonomi politikasından geliyor.

-Büyüme olunca pasta büyüyor demektir.

-Pasta büyüyünce devletin vergi gelirleri artıyor demektir.

-Vergiler artınca da, bu adımları atmak mümkün hale geliyor demektir.

Bütçe de yukarıda saydığımız ve eksik bıraktığımız kararlara rağmen, 2022 hedeflerine ulaşılabileceği şimdiden belli olmuş durumda.

Hatta, muhtemelen EYT vb. yeni kararlar için de bütçe imkanları müsait durumda.

Yani bütçe disiplininden taviz vermek, mali disiplinden uzaklaşmak, hükümete ‘seçim ekonomisi’ uygulamak gibi suçlamalar yöneltmenin de haklı bir tarafı bulunmuyor.

Büyüme olunca ne oluyor? Vatandaşa faydası ne derken maksat üzüm yemekse, bu soruların cevapları bu şekilde özetlenebilir.

Enflasyonun üzerinde maaş artışları, yukarıdaki adımlar, tarım destekleri vs. bunların tamamı, hazinenin kasasında bu adımları atmayı kolaylaştıracak kaynak/para olduğu için mümkün oldu.

Hazinenin kasasında para olmasaydı bu adımlar atılabilir miydi?

Hayır, atılamazdı.

İki örnek:

1-2010 krizinde Yunanistan, emekli maaşlarını yarı yarıya düşürmek zorunda kalmış, 800 bin kamu çalışanını işten çıkarmak zorunda kalmıştı.

2-1999 yılında hazinede emeklilerin maaşını düzenli şekilde ödeyebilecek bir kabiliyetin kalmadığı görüldüğü için, şimdilerde çözüme kavuşmak üzere olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) meselesi büyük bir sorun olarak ortaya çıkmıştı.

Kaynak/Para olsaydı, böylesi bir acizlik durumu olur muydu?

 

Yorumlar61

  • Murat gözükara 1 yıl önce Şikayet Et
    Sorun şu..... Acız ama lüks yaşıyoruz sonrada ağlıyoruz... Herkes zengin gibi yaşamak istiyor.. Lüksden taviz yok... Maaşım eridi diyoruz...ama kısma yok lükse devam.... Sorun bu....
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Mecburi 1 yıl önce Şikayet Et
    genel manada yorumlamak gerekiyor. eski ile yeniyi kıyaslarken tek taraflı hesap yapılmasın. 1.neden dolardaki enflasyondan bahsetmeden doları sabit tutarak kıyaslar yapılır acaba. dolardan tarafımısın halktan tarafa mıitabii ki sonuç farklı çıkar 2.daha 80 li yılların sonu 90 lı yılların başında lastik ayakkabıyla okula gittiğimi hatırlıyorum. Şimdi kaldı mı.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Fahri Özcan 1 yıl önce Şikayet Et
    Büyüdüde ne oldu diyen ya kördür ,sağırdır,namkördür,şükürsüzdür,birilerinin maşasıdır Allah böylelerine akı fikir versin
    Cevapla Toplam 8 beğeni
  • Kayserili 1 yıl önce Şikayet Et
    SSK yi batıran Kılıçdaroğlu ve ve avanesi iktidarda olsaydı bu günleri rüyanızda bile göremezsiniz .13500 işçi çıkarttı 50000yandas ATM'den maaş alan CHP'li iyi ptli hdpli ve PKK'lı işe alındı hizmet ve hizmette kalite sıfıra düştü..İstanbul büyükşehir chpkk li belediyesinde.chpkk den önce metropole dönen İstanbul' duraklama ve gerileme devrine girdi.eller aya chpkk li Türkiye ABD ve AB ye köle ve yaya.chpkklilerde sahil şeridinde rezidanslı villalarda halkı aşagilayarak rakı şarap vetavernada eğlencede.halkta simit yiyerek bu azgın chpkk lileri seyirde .eski Türkiye chpkk li elit tabaka kölelestirilmis halk=chpkk
  • dede 1 yıl önce Şikayet Et
    büyüdü de ne oldu sanki diyen FETÖ PKK ve güdümündekiler ile ABD b eslemesi zavallılar büyüme soba borusundan altın gelsin duası değil ,bankamati önünde bankamatiğ e dua edip hadi biraz para ver de demek değil ulan herkesiş siizn giib salak mı sanıyorsunuz... büyüme iş demek aş demek... mesela 2001 krizinde tesktil atölyeleirnin neredeyse tamamı klapatuılmıuştı. benişn de bulunduğum 200 işçsi olan şirket 1991 işçiyi çıkarmıştı. çünkül küçülme vardı. slaklar. büyümü de iş demek işyeri büüytmek demek yeni iş kolları demek.
    Cevapla Toplam 8 beğeni
  • yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletin yaptığı kdv fedakarlıkları vb şeyler sadece marketlerin ve holdinglerin cebine gitti. Benim cebime giren bir şey olmadı.
    Cevapla Toplam 15 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat