Anadolu'nun nadir örneklerinden olan ve 2003'te yurt dışına kaçırılan, 16'ncı yüzyıl eseri karo çini, Londra'daki Bonhams Müzayede Evi'nde satışı durdurularak Türkiye'ye getirildi. Ankara Vakıf Eserleri Müzesi'nde sergilenen çini, kısa süre sonra çalındığı yer olan Adana Seyhan Ulu Camii'ne gönderilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 2003'te tarihi eser kaçakçılarınca çalınan vakıf eseri, yoğun uğraşlar sonucu Türkiye'ye getirildi. 16'ncı yüzyıldan bugüne kadar korunan ve paha biçilemeyen karo çini, Ramazanoğlu Halil Bey tarafından inşasına başlanan ve ölümü üzerine oğlu Piri Mehmet Paşa'nın 1541'de yapımını tamamlattığı Adana Seyhan Ulu Camii'nden 2003'te tarihi eser kaçakçılarınca sökülüp, yurt dışına kaçırıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu, ilgili kurumlarla irtibat kurup, eserin Londra'daki Bonhams Müzayede Evi'nde olduğunu tespit etti. Anadolu'nun nadir örneklerinden olan karo çininin, müzayede evinde satışa sunulduğunun anlaşılmasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girip, satışı durdurdu. Londra Büyükelçiliği tarafından 30 Kasım'da Türkiye'ye gönderilen karo çini, 3 Aralık'ta Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerince teslim alındı. Karo çini, 5 Aralık'ta Ankara Vakıf Eserleri Müzesi'ne getirildi. Eserde, 16'ncı yüzyılda 55 yıl kullanılan ve ustasının çıraklara öğretmediği için bir daha kullanılmayan mercan kırmızısı rengi yer alıyor. Müzede sergilenen eser, Adana Seyhan Ulu Camii'ndeki çalışmaların tamamlanmasıyla ait olduğu yere geri gönderilecek.

'ÖNCELİĞİMİZ, YERİNDE SERGİLENMESİ'

Vakıflar Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Teberrükat Müdürü Önder Özbilgin, Türkiye'ye iade edilen eserle ilgili, "Çinimiz İznik çinisi, en büyük özelliği mercan kırmızısı. Ustasının gelecekteki kalfa veya çırağına öğretmediği için o dönem kullanılan kırmızı rengini daha sonraki hiçbir dönemde göremiyoruz. Bizans ve Selçuklu döneminden kalma kültürel motifleri çinide net olarak görüyoruz. Bakanlığımız ve genel müdürlüğümüzün en önemli önceliği, eserlerin yerinde sergilenmesi. Eseri koruma altına aldık, camideki çalışmaların ardından eseri yerinde göreceğiz" diye konuştu.

Özbilgin, yapılan çalışmalara ilişkin, "2002 yılından itibaren yurt dışından birçok eser getirildi. Bu çininin devamında daha önce de getirdiklerimiz var. 2002 yılından günümüze ülkemizden yurt dışına kaçırılan 21'i teberrükat eşyası olmak üzere 131 parçayı ülkemize getirdik" dedi.

Yorumlar 5 Yorum Var
  • Metin Güner 10.12.2022 12:21
    Geçmiş Tarihi , Kültürü , Medeniyeti Olmayanlar Hep Çalmışlar .. Yalanla , Hirsızlıkla Sömürgelik ile ellerine geçirdikleri Ganimetlerle Kedilerine Medeniyet..!!! kurduklarını sanıyorlar... Hırsızlıkla , Haksızlıkla , Zulumle elde edilen Refah Mutluluk getirmez ... Helak olan toplumlar gibi Sizde cezanızı çekip helak olacaksınız... Mazlumun Ahı Yerde kalmayacak...
  • Kaya 10.12.2022 03:53
    Avrupa terörü destekler.kan göz yaşı aķitir.somuru düzeni kurar elinden alır kendisi yer.tarihi eserleri hırsızlar kendi müzesinde sergiler.hicbir zaman tarihinde dürüst olmadılar.
  • Yörük GURD 10.12.2022 00:32
    Bir Adanalı olarak onlarca kez Cuma Namazı kımışlığımız var o camide ve her defasında duvar öksüz öksüz duruyordu cami. Sanırım 15-20 parça eksik. Demremden sonra çalınmıştı sanırım kanıbozuklar tarafından , öyle hatırlıyorum.Devlet olmak böyle bir şey işte Var olsun Türk Devleti. Adana'ya gelirseniz mutlaka Ulu Cami'ye de uğreyınız. Müthiş bir manevi havası var. Ve harika bir sanat eseri.
  • malatyalı bilo 10.12.2022 00:17
    Benzeri yapılsın o camiye konulsun. Aslı koruma altına alınsın. Yine çalarlar. Buraya tarih düştüm.
  • Ne demiş 09.12.2022 22:27
    Olum bu Avrupalılar Anadolu'dan çalıp yine Bizim malımızı bize satıyorlar bunlar hırsızlığı yatlarla yapıyorlar deniz yoluyla demekki