İstanbul ve çok sayıda il için kar müjdesi! Tarih belli oldu

Uzmanlardan milyonlarca kişiyi sevindiren haber geldi. Soğuk ve kar yağışlı geçen kış ayları bu sene yerini yağışsız ve sıcak bir havaya bıraktı. Ancak ay sonunda soğuk bir sistemin Balkanlar üzerinden gelmesi bekleniyor.

GİRİŞ 19.01.2023 22:41 GÜNCELLEME 20.01.2023 01:15
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Kış aylarının ortasında olmamıza rağmen beklenen soğuk hava ve kar yağışı henüz kendini yeterince hissettirmiş değil. Yurdun doğu kesiminde yer yer kar yağışları görülürken, batı kesimleri yağış anlamında oldukça yoksun kaldı.

Bir türlü gelmeyen yağışlar kuraklığı da kritik bir noktaya getirmişken, ocak sonu için yapılan kar tahminleri mevsim normallerinin üstünde geçen kış ayları için bir nebze umut olabilir.

ŞİMDİLİK GEÇEN SENEKİ GİBİ KUVVETLİ GÖRÜNMÜYOR

Zira, uzmanlar ocak ayının sonlarında soğuk havalarla beraber kar yağışının da gelmesini tahmin ediyor. Fakat bu yağışlar şimdilik geçen seneki gibi ani ve kuvvetli görünmüyor.

Peki, hava sıcaklıkları nasıl devam edecek? Kar yağışı tahminleri ne gösteriyor? Şubat da ocak gibi sıcak geçecek mi? Bu soruların yanıtlarını uzmanlar değerlendirdi.

10 GÜNLÜK SOĞUK HAVA SİSTEMİ VAR

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Tek, yaklaşık 10 günlük bir soğuk hava sisteminin etkili olacağı bilgisini verdi. Ocak ayının sonuna doğru başlayacak sistemin kar yağışını da getireceğini ancak sistemin ne kadar etkili olacağının o anki hava durumuna bağlı olarak değişebileceğini de belirtti.

“10 gün kadar soğuk hava etkili olacak. Kar yağışı yapabilecek bir sistem görünüyor. Ani bir kar yağışı da olabilir ancak bu sadece bir olasılık. Fakat geçen seneden farkı bu sefer soğuk hava devam edecek yani kar yağarsa yerde kalabilir. Geçen sene ise 6-7 saatlik bir kar yağışı olmuştu ve gitmişti çünkü hava yeterince soğuk devam etmemişti.”

KAR NEDEN YAĞMADI?

Afyonkarahisar Üniversitesi’nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, Grönland Blokajı’nı işaret ederek, blokaj nedeniyle soğuk hava ve kar yağışının yön değiştirdiğine dikkati çekti.

2022’nin sonu ve 2023’ün başının son yıllara göre oldukça sert geçeceğini söylemiştik ama bu sene Grönland Blokajı oluştu. Bu blokaj yüzünden pek çok hava kütlesi Türkiye'ye gelemedi. Yani tam geliyorken yön değiştirdi ve dolayısıyla Türkiye'nin önünde adeta bir set gibi durdu.

Bu yüzden de kuzeyden gelen hava kütlenin girişini engelledi. Fakat şimdi gelecek olan hava kitlesi azimle geliyor gibi görünüyor. Eğer son dakika bir değişiklik olmazsa Grönland blokajı kırılıyor. Blokaj kırılınca zaten artık yukarıdan aşağı çok normal bir şekilde hava kütleleri artmaya devam edecektir.”

KAYNAK: TRT HABER
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 73
  • 1000 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul
    Cevapla
  • Bir Garip 1 yıl önce Şikayet Et
    Hud Suresi 52. Ayetin anlamını okur musunuz?
    Cevapla
  • Müzeyyen 1 yıl önce Şikayet Et
    Katledilen sokak hayvanlarının ana babaya isyanlarınsevginin saygının vijdan ve merhametin olmadığı bir dünya egosuna nefsine yenik düşen tövbeyi unutmuş şükürsüz asi insanların sokaklardaki bakmakla mükellef olduğumuz havanları görüpte görmemezlikten gelmemiz onlara ilgisiz olmamız marketlerden eli kolu dolu poşetlerle çıkan insan oğlu peki ALLAH için ne yaptınız hangi cana sahip çıktınızki neyi bekliyorsunuz ALLAH tan Yağmur kar istiyoruz peki o yağmur karın altında kalıcak barınacak yuvası kulübesi olmayan o canlar sokaklarda nasıl yaşıyolar hepsi hastalanıp ölüyolar insan oğlu gel artık kendine
    Cevapla
  • ismail 1 yıl önce Şikayet Et
    cok ama cok haklisiniz
    Cevapla
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    Oku..13/11....48/23....
    Cevapla
  • Bir garip insanoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    İçimizdeki azmış sapıtmış yoldan çıkmış günahkar ve kâfirler yüzünden bize azap etme Allah’ım. İçimizdeki masumlar, O dilinden dua ve kuran eksik olmayan yaşlılar, günahsız yavrular ve hayvanlar yüzü suyu Hürmetine bize yardım et
    Cevapla
  • Yavuz 1 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • Kingdom Come 1 yıl önce Şikayet Et
    Sakın zulme karşı sessiz kalmak yüzünden olmasın kardeşim.
    Cevapla
  • Zülfikar Filinta 1 yıl önce Şikayet Et
    Amiiiiiin
    Cevapla
  • Rıza D. 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada Almanyada İsviçre de kar var bol yağmur yağıyor Arap ülkelerinde kar yok yağmur yok acaba Avrupalılar dahami musluman Allah Avrupalıları daha cokmu seviyor .Doğanın katledilmesinden dolayı iklim değişikliği nin bunda payı yokmu rant uğruna ormanları katledenleri destekleyenlerin bunda payı yokmu şimdide dünyada çok önemli bir yere sahip olan SIĞLA ağaçlarına göz diktiler (Muğla köyceğiz de) ne zaman uyanacaksiniz sizleri Allah (c.c) ile aldatanlara ne zaman karşı duyacaksınız Allahını iyilikleri üzerinizde olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gelirini beyan etmeyenler için ‘pişmanlık’ imkanı! Bakan Şimşek'ten çağrı
Alanya'da CHP ve MHP'nin afiş atışmaları