Rakamlar Bakan Yanık'ı doğruluyor: Kadına şiddetin baş sebebi alkol!

Aile yapısını zayıflatma argümanı olarak kullanılan "kadına şiddet" olgusu üzerine yorum yapan Bakan Yanık'ın "kadına şiddetin kaynağının yüzde 75 alkol" olduğu yönündeki tespini, bilimsel veriler doğruluyor.

Rakamlar Bakan Yanık'ı doğruluyor: Kadına şiddetin baş sebebi alkol!
Rakamlar Bakan Yanık'ı doğruluyor: Kadına şiddetin baş sebebi alkol!
GİRİŞ 26.01.2023 19:56 GÜNCELLEME 27.01.2023 10:17
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Aile birliğini korumaya yönelik adımlar atan AK Parti iktidarı, başörtüsü teklifi ile birlikte ailenin korunması için de Anayasa değişikliği teklifini TBMM'ye sundu. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, aile birliğini tehdit eden LGBT propagandasının arkasında büyük bir ekonomik desteğin olduğunu söyledi.

Türkiye'de doğurganlık azalırken yaşlı nüfus oranında artış yaşandığını vurgulayan Bakan Yanık, kadına şiddet konusunda da çarpıcı ifadeler kullandı. Bakan Yanık, kadına şiddetin kaynağının yüzde 70 ila 75 oranında "alkolizm" olduğunu kaydetti.

Bakan Yanık'ın dikkat çektiği diğer vahim rakamlar: "Türkiye'de yaşlı nüfusu artıyor. Doğurganlık oranı 1,7'ye düştü. Avrupa'nın 100-125 yılda ulaştığı yaşlanma oranı bizde 25 yılda tamamlanacak."

 

BÜTÜN BİLİMSEL RAPORLAR AYNI SONUCU VERİYOR: ŞİDDET EŞİTTİR ALKOL!

Haber7'nin derlediği dünya çapındaki araştırmalar, alkol ile şiddet vakalarının birbirini tetiklediğini gözler önüne seriyor. Yakın dönemde; Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşik Krallık Alkol Çalışmaları Enstitüsü, Ulusal Alkol Kötüye Kullanımı ve Alkolizm Enstitüsü, Avustralya Ulusal Suç Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşların hazırladıkları araştırma sonuçları, bütün dünyada her 10 kadına şiddet olayının 7'sinin alkol sebebiyle kayıtlara geçtiğini yansıtıyor.

Sosyal Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi'nin (SEKAM) yayımladığı  “Türkiye’de ve Dünyada Kadına Şiddet” isimli rapora yansıyan rakamlar, alkol-şiddet sarmalını gün gibi açığa çıkaran rakamlara işaret ediyor.


NEREDE İÇKİ ORADA ŞİDDET

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Türkiye dahil 30 ülkede yaptığı araştırmanın sonuçları oldukça çarpıcı. DSÖ'ye göre; kadına şiddet olaylarının yüzde 70’i alkol kaynaklı.

Tecavüz olaylarının yüzde 50’si, cinayet vakalarının yüzde 85’inde başlıca unsur alkol.

DSÖ raporunda yer alan verilere göre, ABD’deki şiddet uygulayan eşlerin yüzde 55’inin alkollü olduğu vurgulanıyor. Bu oranın İngiltere ve Galler’de yüzde 32, Güney Afrika’da yüzde 65 olduğu kaydedildi. 

Avustralya’da kadın cinayetlerinin yüzde 36’sının alkollüyken işlendiği belirtildi.

Birleşik Krallık Alkol Çalışmaları Enstitüsü’nün araştırmasına göre, İngiltere ve Galler’deki gerçekleştirilen şiddetin yüzde 47’si alkollüyken işleniyor.

İrlanda’da aile içi şiddet vakalarının yüzde 59,6’sında ve İskoçya’daki şiddet suçlarının yüzde 63'ünde yine içki var.

Avustralya Ulusal Suç Enstitüsü’nün 2000-2006 arası işlenen kadın cinayetleri araştırmasına göre; katillerin yüzde 44’ünün alkollü olduğu tespit edildi.

ALKOL ERKEĞİ DE KADINI DA ŞİDDETE SEVK EDİYOR

Ulusal Alkol Kötüye Kullanımı ve Alkolizm Enstitüsü’nün binden fazla çiftin incelediği 2001 tarihli araştırmada; olay anında alkollü erkeklerin yüzde 30-40’ının, alkollü kadınların ise yüzde 27-34’ünün eşlerine karşı şiddete başvurduğunu ortaya koyuyor.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN TETİKLEYİCİSİ: 18 KAT DAHA FAZLA!

Fals-Stewart’ın yaptığı araştırmaya göre, kadına yönelik şiddetin en güçlü tetikleyicisi içki. 2003’te gerçekleştirilen araştırma, erkeğin kadına fiziksel şiddet uygulama ihtimalinin alkol alındığı günlerde 18 kat daha fazla arttığına vurgu yapıyor.

ŞİDDET GÖREN KADINLAR, NEDENİN ALKOL OLDUĞUNU SÖYLÜYOR

Cumhuriyet Tıp Dergisi’nde yayınlanan “Kadına Yönelik Farklı Eş Şiddeti Tiplerini Etkileyen Psikososyal Faktörler” araştırmasında da çarpıcı sonuçlar yer alıyor. Edirne’de eşlerinden şiddet gören 306 kadın arasında yapılan araştırma, şiddet gören kadınların şiddetin nedenleri arasında ilk sırada içkiyi belirtiyor. Kadınların yüzde 32,8’i fiziksel şiddetin ilk nedeni olarak alkolü gösteriyor.

ALKOL VE UYUŞTURUCU ŞİDDETİ KATLIYOR

Ege Üniversitesi’nden Demet Havaçeliği Atlam’ın 2017’deki “Kadına Yönelik Şiddette Önemli Risk Faktörleri, Alkol ve Madde Bağımlılığı” çalışmasında, eşinden şiddet gören ve sığınma evlerinde kalan kadınların, şiddet gördükleri dönemde eşlerinin daha yoğun alkol ve uyuşturucu madde kullandıklarını belirtiyor.

Araştırma sonuçlarına göre; bütün şiddet türlerini bir arada gösteren eşlerin yüzde 63,7’si alkol ve uyuşturucu maddeyi bir arada kullanıyor. Yalnızca alkol kullanıp eşine şiddet uygulayanların oranı ise yüzde 33 gibi ürpertici bir rakama işaret ediyor.

Alkolün, kadına şiddetin baş unsuru olduğu bilimsel verilerle ispatlanmasına rağmen bu gerçeğin bazı kadın hakları savunucuları tarafından gündeme getirilmemesi dikkat çekiyor.

 

 

 

İÇKİ TERÖRDEN DAHA TEHLİKELİ: HER YIL 2,8 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR!

Ölümcül hastalıklara neden olduğu bilimsel verilerle ispatlanan içkinin, yılda 2,8 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olduğu yine tıp kuruluşlarınca saptanan bir gerçek.

Saygın tıp dergisi Lancet’in 26 yıllık kapsamlı araştırmasının sonuçlarına göre, her yıl alkol kaynaklı 2 milyon 800 bin insan hayatını kaybediyor.

Tüm dünyada bir yılda hayatını kaybeden erkeklerin yüzde 7’si, kadınların yüzde 2’si alkol dolayısıyla can veriyor.

Bu araştırma, alkolden ölenlerin, terör saldırılarında can verenlere oranla 82 kat daha fazla ölümcül etki gösterdiğini yansıtıyor. Dünyada teröristlerce gerçekleştirilen saldırılarda yalnızca 2016 yılında 34 bin kişi hayatını kaybetmişti.

ÖLÜMCÜL HASTALIKLARA SEBEBİYET VERİYOR

Kanser, diyabet, verem, ölümcül hipertansiyon, verem ve kalp yetmezliği gibi hastalıkların tetikleyicisi olarak gösterilen alkolün bir kadehinin bile ölümcül etkiye neden olduğu da yine bilimsel araştırmalara yansıyor.

Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre; haftada tüketilen 5 birimlik alkol felç riskini yüzde 14 artırıyor. Ölümcül hipertansiyon riski yüzde 24, kalp yetmezliği riski yüzde 9, aort anevrizması riski yüzde 15 yükseliyor. Özellikle 15-49 yaş arasındaki kişilerde ölüm ve sakatlıkların temel sebeplerinden biri alkol.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 61
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Alkol yasaklanmalı
    Cevapla
  • 6284 iptal edilsin. 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu araştırmayı Edirne yerine Anadolu da yapsaydınız keşke.
    Cevapla
  • burhan 1 yıl önce Şikayet Et
    tabiki öyle. chp zihniyetinden korktuğundan. millet artık cesur olmalı.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    neya faydası varki alkolün
    Cevapla
  • tahrikli şiddet 1 yıl önce Şikayet Et
    zorla güzellik olmaz...birşeyi fazla zorlarsan zorladığın yerden attırır,kopartır,sıyırtır...herşey için böyle...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler