5 yıllık siyaset yasağı 8 yıla çıkacak!

Milletvekili seçimleri 5 yıldan 4 yıla indirildi ama Anayasa'nın 69. ve Siyasi Partiler Yasası'nın 95. maddesinde düzenlenmiş olan partili siyaset yasağı hala 5 yıl. Düzenleme olmazsa yasaklar fiilen 8 yıl olacak

5 yıllık siyaset yasağı 8 yıla çıkacak!
5 yıllık siyaset yasağı 8 yıla çıkacak!
GİRİŞ 04.12.2009 10:41 GÜNCELLEME 04.12.2009 10:41

Yetkin Yıldız'ın haberi

Bu durumda partili siyaset yasağı fiilen 8 yıl oluyor.

Peki bu ne demek? Ne anlama geliyor?

Kürt açılımı ya da daha geniş bir ifade ile demokratik açılımın görece kendi seyrine bırakıldığı, PKK yandaşlarının son günlerde teröristbaşı Öcalan'ın İmralı'daki durumunu bahane ederek şehir merkezlerinde olaylar çıkarttığı ve DTP'nin de bu olayları toplumsal bir tepki olarak değerlendirdiği bir ortamda akşam saatlerinde ajanslara düşen bir haber gündemin yoğunluğunu ve sıcaklığını biraz daha artırdı.

Anayasa Mahkemesi, DTP'nin kapatma davasını 8 Aralık'ta esastan görüşmeye karar verdi. Hatırlanacağı üzere DTP hakkında kapatma davası 2007 yılında açılmıştı.

Gündemin bu sıcak gelişmesini flaş haber olarak veren haber kanalları konuyu değerlendirmek için hemen hukukçulara bağlandılar. Soru basitti. Acaba Anayasa Mahkemesi DTP'yi kapatır mı?

Elbette bu sorunun yanıtını şimdiden vermek zor. Ama biz burada DTP'nin kapatılıp kapatılmayacağını değil 5 yıllık partili siyaset yasağını düzenleyen kanunun yeniden düzenlenmesi gerekliliğini nedenleriyle anlatacağız.

Çünkü bu düzenleme şu ana kadar ne hukukçuların ne gazetecilerin ne milletvekili seçimlerini 5 yıldan 4 yıla indiren anayasal değişikliği yapan ve bunu referanduma götüren AKP Hükümeti'nin ne de bu yasayı onaylan Cumhurbaşkanı'nın dikkatini çekmedi. Ya da çekti ama kamuoyu ile paylaşılmadı.

21 Ekim 2007 tarihinde Türkiye sandık başına gitti. Hani şu Dağlıca Baskınının yapıldığı gün.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin yanında referanduma sunulan maddelerden birisi de milletvekili genel seçimlerinin 5 yıldan 4 yıla indirilmesini kapsıyordu. Neticede referandum evet çıktı ve milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasına karar verildi.

Bu anayasa değişikliğinden sonra, Milletvekili Seçim Kanunu'nda da gerekli değişikliği öngören yasa teklifi Meclise sunuldu ve kabul edildi. Geçtiğimiz aylarda da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, milletvekili seçimlerini 4 yılda bir yapılmasını öngören yasayı onayladı.

Bundan sonra milletvekili seçimleri 4 yılda bir yapılacak. Ancak burada haberin başında da söylediğimiz gibi gözden kaçan bir detay var.

Anayasa Mahkemesi, açılan davada ilgili partinin kapatılmasına karar verirse, söz ve eylemleriyle kapatmaya neden olan parti mensuplarına 5 yıl süreyle siyaset yasağı koyabiliyor.

Anayasa'nın 69. ve Siyasi Partiler Yasası'nın 95. maddelerinde yer alan, “Bir siyasi partinin kapatılmasına söz veya eylemleriyle neden olan kurucuları dahil üyeleri, Anayasa Mahkemesi'nin kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetçisi olamazlar. Siyasi partiler bu kişileri hiçbir suretle seçimlerde aday gösteremezler” düzenlemesi uyarınca, siyaset yasağı konulan kişiler, hiçbir partiye üye olamıyor.

Oysa yasama dönemi 4 yıla indirildi. Eğer bir kişi hakkında 5 yıllık siyaset yasağı verilirse, yasama dönemi 4 yıl olduğundan, 5 yıllık siyaset yasağı konulan bir kişi o yasama döneminde seçimlere giremeyecek. Bu durumda 5 yıl siyaset yapma yasağı konulan o kişinin 5 yıllık partili siyaset yasağı fiili olarak 8 yıla çıkmış olacak.

Örneğin şu anda hakkında kapatma davası bulunan DTP'in eşbaşkanı Ahmet Türk'e 5 yıl siyaset yasağı konulursa, fiili olarak bu yasak 8 yıla çıkmış olacak.

O nedenle de 5 yıllık partili siyaset yasağının 4 yıla indirilmesi gerekir.

DTP kapatılır mı ya da AKP hakkında yeni bir kapatma davası açılır mı bilmiyoruz ama bu konuda bir düzenleme yapılması gerekiyor. İki hüküm birbiri ile uyumlu olmalı

KAYNAK: STRATEJİK BOYUT
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Altında yönü FED belirleyecek: Kritik tarih 17 Haziran
Son dakika: Ege Üniversitesi'nde 3,1 milyarlık liralık skandal! Çok sayıda gözaltı var...