Türkiye'nin Eurovision'a katılmama nedeni

TRT bu yıl Eurovision şarkı yarışmasına katılmama kararı aldı. Karar, yarışmanın haksızlıklarına karşı çıkmak gerekçesiyle verildi.

Türkiye'nin Eurovision'a katılmama nedeni
Türkiye'nin Eurovision'a katılmama nedeni
GİRİŞ 14.12.2012 18:54 GÜNCELLEME 15.12.2012 06:07
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

TRT Genel Müdürlüğü konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "TRT'nin Avrupa Yayın Birliği üyeliği çerçevesinde iştirak ettiği Eurovision Şarkı Yarışmasına katılım kararı her yayıncı kurumun kendi inisiyatifindedir. Bu kapsamda Kurumumuz, 2013 yılında İsveç'de düzenlenecek 58. Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmama kararı almıştır" denildi.

Kararın alınmasında yarışma ile ilgili kurallarda yapılan değişikliklerin ve haksızlıkların etkili olduğu vurgulandı. Öyle ki 2010 yılına kadar birinciyi tamamen izleyici oyları belirliyordu. 2011 yılında yapılan değişiklikle izleyici oylarının etkisi yarıya indirildi.

Birincinin belirlenmesinde jürinin oyları da %50'ye çıkarıldı. Bu kararın alınmasında EBU'nun ayrıcalıklı üyesi olan Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın son yıllarda elde ettiği başarısız sonuçların etkili olduğu belirtildi.

TRT Genel Müdürlüğü'nün konuya ilişkin açıklaması şöyle:

KAMUOYU DUYURUSU
Kurumumuz, üyesi bulunduğu EBU'nun (Avrupa Yayın Birliği) Eurovision Şarkı Yarışmasına, 1975 yılında ilk kez katılmış ve bu güne kadar toplam 34 yarışmada yer almıştır.

Ancak; 1976-1977 - 1979 ve 1994 yıllarında ise çeşitli sebeplerle yarışmaya katılmama kararı almıştır.
Şarkı yarışması dönemi içerisinde ilk defa 1997 yılında Şebnem Paker'in yorumladığı "Dinle" adlı eserle alınan 3.lükle Türk kamuoyunun bu yarışmaya ilgisi artmış ve hep üst dereceler beklenir olmuştur.

2003 yılında Letonya/Riga'da Sertab Erener'in yorumladığı "Everyway That I Can" isimli eserin 1. Olması, Türk Kamuoyunun tüm dikkatlerini üzerine çekmiştir..

TRT son 10 yıl içerisinde; bir 1.lik( 2003), üç 4.lük (2004, 2007,2009) iki 7.lik (2008, 2012), bir 2.lik (2010)'le tarihi bir başarıya imza atmıştır.

2000'li yıllarda Türkiye'yi temsil eden yarışmacıların başarısında oylama sisteminin değiştirilmesinin, e izleyici oylamasının (televoting) etkisinin büyük olduğu değerlendirilmektedir.

Nitekim izleyici oylamasına geçilen 2003-2010 arasında yıllarda sanatçılarımızın elde ettiği başarılar daha yüksektir.
2011 yılından itibaren izleyici oylarının etkisi %50'ye indirilmiştir. (%50 izleyici, %50 jüri)

Bu kararın alınmasında EBU'nun ayrıcalıklı üyesi 5 ülkenin (Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya) son yıllarda elde ettiği başarısız sonuçların etkili olduğu değerlendirilmektedir.

Nitekim ayrıcalıklı bu 5 ülke (Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya) yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finalde yarışmaktadır.

Bu durumun haksızlığını her fırsatta belirttik.

2013 yılında İsveç/Malmö şehrinde yapılacak 58. Eurovision Şarkı Yarışması için bir ön hazırlık çalışması yapılmış ve bunun için 2 Kasım 2012 tarihinde müzik sektörünün ve medyanın yer aldığı ve geçmişteki yarışmalar katılarak belirli derece almış sanatçı, besteci, aranjör, vb. kişilerden oluşan Eurovision Şarkı Yarışması 2. Özel Danışma Kurulu İstanbul Radyosunda toplamış ve katılımcıların Eurovision Şarkı Yarışmasına hangi yöntemle eser seçerse daha iyi bir sonuç elde edeceği konusunda görüşlerine başvurulmuştur.

TRT, BU YIL YARIŞMAYA KATILMAYACAK ÇÜNKÜ YARIŞMANIN HAKSIZLIKLARINA KARŞI ÇIKIYOR
Bu yıl İsveç/Malmö'de yapılacak olan 58. Eurovision Şarkı Yarışmasına ekonomik nedenlerle bazı ülkelerin katılamayacağı yönünde de duyumlar alınmıştır.

TRT'nin EBU (Avrupa Yayın Birliği) üyeliği çerçevesinde iştirak ettiği Eurovision Şarkı Yarışmasına katılım kararı her yayıncı kurumun kendi inisiyatifindedir.

Bu kapsamda Kurumumuz, 2013 yılında İsveç'de düzenlenecek 58. Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmama kararı almıştır.

Bundan sonraki süreç içerisinde, Eurovision Şarkı Yarışması 2. Özel Danışma Kurulu Üyelerinin görüşleri de dikkate alınarak, Kurumumuzun daha sağlıklı ve faydalı değerlendirme yapması ve ileriki yılların stratejisini oluşturması planlanmaktadır.

TRT Genel Müdürlüğü

YORUMLAR 25
  • OTTOMAN EMPİRE 11 yıl önce Şikayet Et
    çokta.... çokta lazımdı zaten... en büyük kültür erozyonu nedenlerinde birisiydi...
    Cevapla
  • yilmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    cokta buyuk is aga. zaten oldum olasi izlemedigim birseydi sadece medya ve basindan takip ediyordum.bazilari gibi o gunu bayram havasina sokmuyordum :)
    Cevapla
  • serkan beşevli 11 yıl önce Şikayet Et
    çok yerinde karar. kararı destekliyorum.birde şu güzellik ve mankenlik yarışmalarından çekilsek avrupanın önünde çıplak poz vermekten kurtulsak ne güzel olur vesselam!!!
    Cevapla
  • ALAİ KOC 11 yıl önce Şikayet Et
    çoook isabetli bir karar.... yıllarca katıldık da ne oldu...ne kazandırdı?boşu boşuna korkunç paralar harcandı...umarımm artık hiiiç katılmayız......
    Cevapla
  • ömer halit 11 yıl önce Şikayet Et
    erozyon nihayet bitti!. ingiltere gibi süper güçlerin bile kale almayıp önemsemediği bizim gibi ülkelerin ise üç kuruş başarı addedip hersene kasıldığı aksi halde aşağılık kompleksine girdiği bir organizasyondu. şimdiye kadar tamamen siyasi bir gösteriden ibaretti şimdi ise daha berbat bir hal almış. bir tarafta benelüks ülkeleri, bir tarafta iskandinav ülkeleri ile slav milletlerin al gülüm ver gülüm puanları. falan falan... nihayet bu saçma sapan erozyondan kurtulduk. yerinde bir karar. emeği geçenlere teşekkürler...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt