Hakkari

Hakkari'de mukabele geleneği

11:18 02 Haziran 2017
Hakkari'de mukabele geleneği

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Hakkari'de 140 camide ramazanda mukabele okuma geleneği yaşatılıyor.

Hazreti Muhammed (S.A.V) ve Hazreti Cebrail'in Kur'an-ı Kerim'i ramazan ayında karşılıklı okumaları anlamına gelen mukabele geleneği, kentte sürdürülüyor.

Camilere akın eden Hakkarililer yaşlı, genç, çocuk her kesimden vatandaşın katılımı ile karşılıklı Kur'an okunuyor.

İl Müftüsü Faruk Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezinde 140 camide yüzlerce vatandaşın katılımı ile mukabele okunduğunu söyledi.

Gürbüz, "Mukabele geleneği, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) ile vahiy meleği Hz. Cebrail'in birbirine Kur'an okuması ve dinlemesi ile başlayan bir sünnettir. Cebrail (a.s) her ramazanda peygamberimize gelir ve Kur'an-ı Kerim okur, o yıl içinde gelen ayetlerin tekrarını yaparlar, peygamberimiz de Cebrail'e (a.s) okurdu. Buna mukabele diyoruz. Günümüzde ise rahmet ayı ramazanda, müminler bu gelenek vesilesi ile bir araya gelerek Kuran-ı Kerimi hatmediyor." dedi.

Hacı Sait Cami İmamı Sıdık Özatak da mukabeleye her yaştan insanın katıldığına dikkat çekti.

Mukabeleye cemaatin yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Özatak, "Buna gençlerimiz, yaşlılarımız, kadınlarımız, çocuklarımız her kesimden insanlarımız camileri tıklım tıklım dolduruyor. Hacı Sait Camimizde yaklaşık 120 kişilik bir cemaat ile bugün mukabeleyi okuduk. Bu ilgiden dolayı bizler çok mutluyuz. Bizleri en çok mutlu eden şey ise ramazanda cemaatimizin yoğunluğu. İnşallah bu yoğunluk ramazandan sonra da devam eder." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.