Hatay

"Lazkiye kırsalında durum kritik"

11:06 23 Mayıs 2016
"Lazkiye kırsalında durum kritik"

ERDAL TÜRKOĞLU - Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Ahmed Vezir, "Esed, Rusya ve destekçileri, sahili kendilerine hedef koydu. Bu hedefi gerçekleştirmek için kullanmadıkları silah kalmadı. Şimdi yeniden harekete geçtiler" dedi.

Vezir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkmendağı ve Cebel Ekrad'ın son günlerde yeniden hareketlendiğine dikkati çekti.

Muhaliflerin önemli direniş göstererek saldırılara göğüs gerdiğini vurgulayan Vezir, çatışmalarda aynı aileden 3 şehit verildiğini, buna benzer çok sayıda örneklerin bulunduğunu bildirdi. Vezir, parasız, makamsız mücadele veren halkın "canımızı veririz, köyümüzden, vatanımızdan vazgeçmeyiz." mesajını verdiğini ifade etti.

Teknoloji karşısında orantısız bir savaşın yaşandığına işaret eden Vezir, normal şartlarda bir insanın bu güç karşısında bırakın savaşmayı, yaşamasının bile mümkün olmadığını belirtti.

Vezir, şunları kaydetti:

"Rejim Cebel Ekrad'daki bir noktayı almak için hava ve karadan 1 ayda 20 kez saldırdı. 3 gün önce Türkmendağı'na sızmaya çalışan Rus destekli rejim, bir günde bir gemi dolusu silah kullandı. Çok canlar gitti ama toprak verilmedi. Esed, Rusya ve destekçileri, sahili kendilerine hedef koydu. Bu hedefi gerçekleştirmek için kullanmadıkları silah kalmadı. Şimdi yeniden harekete geçtiler. Zor şartlarda her iki bölgede elde kalan köylerde direniş sürüyor."

- "1 haftada 10 şehit"

Suriye Türkmen Meclisi Hatay Şube Başkanı Usame Solak da Lazkiye kırsalındaki savaşı her yönüyle Rusya'nın yönettiğini ifade etti.

Son 1 haftadır Türkmendağı ve Cebel Ekrad'a yoğun saldırı yapıldığını belirten Solak, "Bu saldırılarda sadece Türkmendağı'nda 10 şehit verdik. Türkmendağı ve Cebel Ekrad'ın kaderi birbirine bağlı. Birisi düşerse diğeri de düşer. Bu nedenle iki dağa birden yoğun saldırı gerçekleştiren Rus destekli rejim güçleri, köylerde sağlam ev bırakmadı ve Rusya'nın geldiği günden bu yana her iki bölgenin yüzde 80'i rejime geçti." dedi.

Son günlerde saldırıların arttığına dikkat çeken Solak, rejim askerlerinin her 2 günde bir sızma girişiminde bulunduğunu bildirdi.

Solak, muhaliflerin orantısız savaşa rağmen ellerinde kalan son köyleri korumak için mücadele verdiğini aktaran Solak, şöyle devam etti:

"Rusya geldikten sonra silahların teknolojisi ve sayısı değişti. Şimdi yine Lazkiye kırsalını almak için elinden geleni yapıyorlar. Lazkiye kırsalındaki savaşı her yönüyle Rusya yönetiyor. Akdeniz'deki üssünü korumak için Lazkiye kırsalını tamamen ele geçirmek istiyor çünkü sahile yakın muhalif istemiyor. Ayrıca, ülkeyi bölme planı için de bölgeyi muhaliflerden arındırmak istiyorlar."

İnsansız hava araçlarının her gün bölgede uçtuğunu ve sınırın sıfır noktasındaki çadır ve evlerin dahi vurulduğunu belirten Solak, her iki dağda da durumun kritik olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.