Hatay

Geçici barınma merkezleri "evleri" oldu

11:07 18 Aralık 2017
Geçici barınma merkezleri "evleri" oldu

SALİM TAŞ - Suriye'de 2011 yılında başlayan iç karışıklık nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, kendileri için oluşturulan modern geçici barınma merkezlerinde hayata tutunuyor.

Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacıların barınmaları ve her türlü ihtiyaçlarının karşılanması için kurulan merkezlerden birisi de Hatay'ın Altınözü ilçesinde bulunuyor.

Yaklaşık 160 bin metrekare alan üzerine kurulu, 2 bin 56 konteynerin bulunduğu Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezinde bin 907'si erkek, bin 971'i kadın, 4 bin 430'u çocuk toplam 8 bin 308 Suriyeli yaşıyor.

İçerisinde sağlık merkezi, cami, okul, market, spor kompleksi, oyun alanları, çarşı ve sosyal tesislerin bulunduğu merkezde doktorundan, temizlik görevlisine ve özel güvenlik personeline kadar 200 kişi görev alıyor.

Merkez evleri haline gelen Suriyeliler ise yeni yaşamlarına uyum sağlamaya çalışırken, 18 Aralık Uluslararası Dünya Göçmenler Günü'nün de bir parçası olmanın hüznünü yaşıyor.

- Ülke hasreti çekiyorlar

Türkiye'ye 2012 yılında Suriye'nin İdlib kentinden gelen 58 yaşındaki Yahya Bitar, AA muhabirine yaptığı açıklamada ülkesinde yaşanan çatışma ve zulümden dolayı eşi ve 6 çocuğuyla birlikte Türkiye'ye sığındığını söyledi.

Bitar, 5 yıldır kaldıkları barınma merkezinde Türkiye'nin kendilerine bütün samimiyetiyle ev sahipliği yaptığını ve burada her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti.

Türkiye'nin sağladığı eğitim fırsatı sayesinde 3 çocuğunun üniversitede okuduğunu anlatan Bitar, "Türkiye'ye ne kadar teşekkür etsek azdır. Burada sağlıktan eğitime, yiyecekten giysilerimize ve güvenliğimize kadar her ihtiyacımız karşılanıyor. Türkiye'de istediğimiz yere çok rahat bir şekilde gidebiliyoruz. Hiç kimse bize karışmıyor. Türkiye, demokratik, özgür ve insan haklarına saygılı bir ülke. Suriye gibi insanın kıymetinin olmadığı bir ülke değil." dedi.

Suriye'deki iç savaşta eşini kaybeden ve 3 çocuğuyla 6 yıl önce Türkiye'ye sığınan 35 yaşındaki Macide Ramadan da barınma merkezinde yer alan yetim merkezinde gönüllü olarak 300 çocuğa bakıcılık yaptığını, onlara Türkçe ve Kur'an-ı Kerim öğrettiğini kaydetti.

Barınma merkezinde rahat bir hayat sürdüklerini anlatan Ramadan, "Türkiye'ye geldiğimiz zaman Türk halkı bizi kabul etti ve kucağını açtı. Türkiye için ne yapsak azdır. Allah'a şükür bizi anlayan, dinleyen insanlarlar var etrafımızda. Sorunlarımıza ellerinden geldiğince yardım ediyorlar." dedi.

Ramadan, merkezin kendisinin evi gibi olduğunu ancak ülkesini çok özlediğini ve dönmeyi istediğini belirterek, Suriye'de savaşın bir an önce bitmesini temenni etti.

- "Bize uzatılan eli asla unutamayız"

Yasir Tirik ise Suriye'de rejim güçlerinin köylerine gelmesinden sonra 2011 yılında Türkiye sınırına yakın yerlerde kurulan çadırlarda kaldığını anlatarak, ülkesinde çok zor ve acı dolu günler yaşadığını söyledi.

Tirik, Türkiye'nin kendisi gibi sınır hattındaki çadırlarda yaşam mücadelesi veren Suriyelileri Türkiye'ye kabul ettiğini ve barınma merkezine yerleştirdiğini anlattı.

Barınma merkezinde huzurlu bir şekilde yaşadıklarını ifade eden Tirik, "Türkiye'nin Suriyelilere sunduğu hizmet ve imkanlar dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Türk halkına ve hükümetine teşekkür ediyorum. Bize uzatılan eli asla unutamayız." diye konuştu.

Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi Koordinatörü Halit Özbek de barınma merkezinin 2011 yılında ilk çadırkent olarak kurulduğunu 2016 yılından itibaren ise konteyner kente dönüştürüldüğünü söyledi.

Barınma merkezinin alt ve üst yapısının eksiksiz şekilde yapıldığını aktaran Özbek, şöyle devam etti:

"Burada misafir ettiğimiz Suriyelilerin her türlü ihtiyaçları devletimiz tarafından karşılanmaktadır. AFAD ve Türk Kızılayı seferber olmuş durumda. Biz Kaymakamlık çalışanları olarak da 7 gün 24 saat kampta hizmet halindeyiz. Tek sıkıntıları ülkelerine olan özlemleri. Biran önce ülkelerindeki iç karışıklığın bitmesini ve ülkelerine dönmeyi istiyorlar. Bizler ne kadar çok hizmet versek de onlar ülke özlemiyle yaşıyorlar."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.