Hatay

Saman işçilerinin zorlu mücadelesi

16:42 23 Mayıs 2018
Saman işçilerinin zorlu mücadelesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Hatay'ın Hassa ilçesine gelen sezonluk saman işçileri, ramazan ayında güneşin altında sıcak havaya rağmen ekmek parası için mücadele veriyor.

Buğday hasadının sürdüğü 3 ay boyunca şehir şehir gezerek geçimlerini sürdüren sezonluk saman işçileri, hasat sonrası tarlada kümelenmiş samanları harallara dolduruyor.

İşçiler, yüksek hava sıcaklıklarına rağmen günlük ortalama 150 lira yevmiyeye, 10 saat boyunca ekmek parası için ter döküyor.

Saman işçilerinden 42 yaşındaki Mehmet Bozaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezon boyunca aralıksız çalıştıklarını söyledi.

Ramazan ayında sıcak havada çalışmanın çok zor olduğunu aktaran Bozaslan, "Hem ramazan olduğu için hem de havaların sıcaklığından dolayı sabahın erken saatinde işe başlıyoruz. Tozun dumanın arasında ekmek mücadelesi veriyoruz. Saman sezonu 3 ay boyunca devam ediyor. İlk olarak Hatay'dan başlıyoruz. Daha sonra Gaziantep, Kayseri, Yozgat, Sivas'a doğru gidiyoruz. Bu sezon içerisinde mecburen sıcak da olsa soğuk da olsa çalışmak zorundayız. Sezon bittiği zaman bu işler yapılmaz." şeklinde konuştu.

İşçilerden 5 çocuk babası Mehmet Demir de işlerinin çok zor ve meşakkatli olduğunu kaydetti.

Sıcak havaya rağmen çalışmak zorunda olduklarını ifade eden Demir, "Bu havada ve ortamda oruç tutmak tabi ki zor. Bu nedenle sıcaklığın en yüksek olduğu öğle saatlerinde çalışmıyoruz. Çocuklarımızın rızkı için sıcak da olsa, oruç da olsak çalışmak zorundayız." dedi.

İşçilerden Yılmaz Demir ise bu yıl hasat döneminin ramazana denk geldiğini kaydederek, çalışırken zorlandıklarını ancak ekmek parası için çalışmak zorunda olduklarını vurguladı.









YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.