Hatay

Koleksiyon tutkusu babasından miras kaldı

20:30 05 Ekim 2018
Koleksiyon tutkusu babasından miras kaldı

Hatay'da yaşayan Şahin Özel, babasından kalan alışkanlıkla, 27 dünya ülkesine ait tedavülden kaldırılan 432 parçadan oluşan banknot ile madeni para koleksiyonunun sahibi.

Babasının koleksiyon tutkusunu devam ettiren Özel'in, koleksiyonunda Amerika Birleşik Devletleri, Suriye, Arjantin, Peru, Suudi Arabistan, Polonya, İran, Rusya, Filipinler, Türkmenistan, Mısır, Endonezya, İngiltere, Almanya, Fransa, Ürdün, Hindistan, Romanya, Avusturya, Katar, Ukrayna, Irak, Kuveyt, Bulgaristan, Bahreyn, Yugoslavya ile Sovyetler Birliği yanı sıra toplam 27 ülke ve birçok eski uygarlığa ait banknot ve madeni para bulunuyor.

Özel, baba yadigarı tarihi değeri bulunan banknot ile madeni paralardan oluşan koleksiyonuna gözü gibi bakıyor.

- Baba mirası hobi

Para koleksiyonu merakının babasından kendine geçtiğini anlatan Şahin Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koleksiyonunun Türk ve dünya ülkelerine ait birçok medeniyete ait eski paralardan oluştuğunu söyledi.

Tarihte ilk kez Türkiye Cumhuriyeti yazan 10 kuruştan günümüze kadar gelen bir arşivinin olduğunu ifade eden Özel, ''Babam çocukluğundan buyana süren hevesini uzun yıllar yurt dışında da sürdürdü. 27 farklı ülkenin banknot ve madeni paralarını biriktirdi. Bende onun sayesinde bu işe merak saldım, işten arta kalan zamanlarda onlarla ilgileniyorum.'' dedi.

- Meraklıları eve görmeye geliyor

Özellikle çevremizdeki insanlar merakla evimize gelerek paraları görmek istiyor. Değeri oldukça yüksek Amerika Birleşik Devletleri, Suriye, Arjantin, Peru, Suudi Arabistan, Polonya, İran, Rusya, Filipinler, Türkmenistan, Mısır, Endonezya, İngiltere, Almanya, Fransa, Ürdün, Hindistan, Romanya, Avusturya, Katar, Ukrayna, Irak, Kuveyt, Bulgaristan, Bahreyn, Yugoslavya ile Sovyetler Birliği gibi 27 ülke ve birçok eski uygarlığa ait banknot ve madeni para bulunuyor.'' dedi.

Koleksiyonunda 432 parça madeni ile banknot bulunduğunu belirten Özel, ''Bu paralar insanları adeta tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Para ekonomik olduğu kadar tarihi ve kültürel bir değer taşıyor. Paralar birçok medeniyetin günümüze ışık tuttuğu miraslardır. Elimde çok kıymetli madeni ve banknotlar bulunuyor, ortalama 95 yılı aşkın farklı zaman dilimlerinde kullanılmış ve tedavülden kaldırılmış.'' diye konuştu.

Özel, koleksiyonumda bulunan paraları muhafaza edeceğini ve sayılarının arttıracağını da sözlerine ekledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.