İstanbul

Ölümden dönen kadından olay sözler!

08:42 26 Kasım 2018 5 Yorum Var
Ölümden dönen kadından olay sözler!

Mercan Okumuş boşandığı eşi tarafından bıçaklandı. Çok zor günler geçirdi. Ama ayağa kalkmayı bildi. İlk kez çalışmaya başlayıp, “Artık güçlüyüm” diye haykırdı

İstanbul Ümraniye’de Mercan Okumuş (36) Hamdi Sevim ile evlendiğinde 17 yaşındaydı. 15 yıllık evliliğinde Sevim’den şiddet gören Okumuş yıllarca sustu. Çünkü üç çocuğu vardı ve geliri yoktu. Şiddet zamanla çocuklarına yansıdı. Okumuş iki yıl önce  boşanma davası açtı. Boşanma davası sürerken Sevim tarafından tehdit edilen Okumuş savcılığa başvurdu ve Sevim’e altı ay uzaklaştırma verildi. Mayıs ayında boşandığında ölüm tehditleri devam etti, koruma istedi ama verilmedi. Mercan Okumuş geçen ağustos ayında boşandığı Sevim tarafından 6 yerinden bıçaklandı. Ağır yaralanan Okumuş hastaneye kaldırılırken, Sevim kaçtı. Ölümden dönen genç kadın, o zaman yaptığı açıklamada, kaçak olan eşinin tehditlerinin sürdüğünü anlattı. Daha sonra yakalanan saldırgan tutuklandı. 

‘Millet ne der?’

İki ay  tedavi gördükten sonra çalışmaya başlayan Mercan Okumuş, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla şunları anlattı: “En büyük hatam çocuk yaşta evlenmem oldu. Evlendikten hemen sonra da anne oldum ve 15 yıl koca şiddetine uğradım. ‘Boşanırsam millet ne der’ gibi nedenlerden dolayı susmak zorunda kaldım. Ama insan bir yere kadar dayanıyor. Evi terk edip boşanmaya karar verdiğimde, en büyük korkularımdan biri, ‘Üç çocuğum var, ilkokul mezunuyum, hayatımda hiç çalışmadım, ne yaparım?’ oldu. Ama şimdi bir işe girdim ve ilk defa para kazanmaya başladım. Ve şunu anladım, onca sene boşuna bu adamın eline bakmışım.”

Ekonomik özgürlük

“Görülebilecek şiddetin her türlüsünü görmüş, ölümün eşiğinden dönmüş ve susmuş bir kadın olarak bugün konuşuyorum. Hiçbir erkek hiçbir kadından üstün değil. Kadınlar gördükleri şiddet karşısında susmasınlar. Çünkü bir defa şiddet uygulanırsa o şiddetin devamı mutlaka gelecektir. Ben yıllarca düzeleceğini umut etsem de her geçen gün şiddet arttı. Bu insanları değiştirmek zor. Bu nedenle şiddete karşı sessiz kalmayın. Kadınlar evlenecekse de evlenmeyecekse de her şeyden önce ekonomik özgürlüklerini elde etsinler. Güçlensinler. Ben artık güçlüyüm. Eğer o zamanlar bir işim ve bir gelirim olsaydı 15 yıl şiddete katlanmazdım.”

Ekonomik desteğe ihtiyacı var

Ailesinin yanında kalan ve tek geçim kaynağı çalıştığı yerden aldığı asgari ücret olan Mercan Okumuş, aynı zamanda üç çocuğunun tüm eğitim masraflarından sorumlu. Aldığı maaşın çoğu zaman çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamadığını aktaran Okumuş, devletten çocuklarının eğitim masraflarının karşılanması için destek beklediğini belirtti. 

6 yıl 10 ayda 2138 kadın katledildi

2012 ile 2017 yılları arasında bin 758 kadın erkekler tarafından öldürülürken, 2018’in ilk 10 ayında 380 kadın cinayet kurbanı oldu. 

YORUMLAR

5 Yorum Var
  • aciz 5 yıl önce Şikayet Et
    terör sıkıntısından daha kötüsü insanların ekonomik sıkıntısıdır.bu zamanda yuvaların dağılmasının en önemli sebebi budur.
    Cevapla
  • Hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    Ya problemin merkezi kadınsa o zaman ne olacak???????? :(
    Cevapla
  • dfs 5 yıl önce Şikayet Et
    boşarsın biter gider kimsenin canına kastedemezsin Allahın verdiği canı sadece Allah alır!
    İlk beğenen sen ol
  • ahmed serdar 5 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomik özgürlükle ilgisi yok meselenin, devletin idama varan caydırıcı cezalar vermesi ve şiddete uğrayan kadını sadece mahkeme kararıyla korumaması gerekir. Ruh sağlığı bozuk olan bir erkek ister çalışsın ister çalışmasın eşine zarar verebilir. Türkiye'de pek çok çalışan kadına da şiddet uygulanıyor ve maalesef bir kısmı hayatından oluyor. Kadınların devamlı iş hayatına çağrılması, güçlü kadın vurgusu ailelerin daha fazla çözülmesine ve daha fazla şiddete yol açacak emin olun.
    Cevapla
  • murat çingiş 5 yıl önce Şikayet Et
    Mevcut eğitim sistemiyle bu gidişle şiddet olayları daha da artacak. Bunun çözümü kadınların ekonomik bağımsızlığında değildir. O, belki bu sıkıntıları daha da arttırır. Erkek neden şiddete meyleder. Toplum neden gittikçe patlamaya hazır bir bomba gibi oluyor. Önce bu şiddete, boşanmaya hatta cinayete sebep olan etkenlerin araştırılıp onların ortadan kaldırılması gerekiyor. Toplumumuzdaki ahlaki dejenerasyon, inanç zayıflığı, alkol vb madde bağımlığı gibi konular dikkate alınmalı ve hiç olmazsa islami eğitimle gelecek nesiller kurtarılmaya çalışılmalıdır. Önce anlayış değişmeli. Bu konuda söyleyecek şey çok vesselam. Gidişat hiç iyiye değil
    Cevapla
  • Envers 5 yıl önce Şikayet Et
    Vay komedi kanunlarımıza bak adama 6 ay uzaklaştırma vermiş sonra ne olmuş öldürmeye gelmiş yarım kalmış şuan tutuklu ama serbest kalacak çünkü eziyet görmüş şahıs halen nefes alıyor. Halbuki bacımız şikayet etmiş telefonu dinlemeye şahısı takibe alsalar ve olay yaşanmadan yaşanmış gibi ceza verilse neyse bu böyle gider.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.