İzmir

İzmir'de "akıllı şehir tuvaletleri" projesi

13:51 06 Eylül 2015
İzmir'de "akıllı şehir tuvaletleri" projesi

 İzmir Büyükşehir Belediyesinin Kıyı Tasarımı Projesi kapsamında 7 noktada hizmete aldığı "akıllı şehir tuvaletleri" vandalizm kurbanı oluyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, hijyenik, estetik ve güvenli olmasıyla dikkati çeken "akıllı şehir tuvaletleri", 1 lira ücret ödemek istemeyen kişi veya kişilerce tahrip ediliyor. Tahrip edilen kapılar nedeniyle tuvaletler zaman zaman kullanılmaz hale geliyor.

Son olarak Alsancak İskelesi karşısında bulunan tuvalet, benzer bir saldırıyla kullanım dışı kaldı. Tuvaletin kapalı olduğunu gören İzmirliler, "1 lira için değer mi?" diyerek tepki gösterdi. 

Bakıma alınan tuvaletin, kapının otomatik açılıp kapanmasına yarayan yeni parçalar gelinceye kadar yaklaşık 1 hafta süreyle kapalı kalacağı açıklandı.

-Engelli kullanımına uygun

İlk uygulaması Alsancak sahilinde görülen yeni tuvalet, otomatik temizleme sistemi sayesinde oldukça hijyenik. Klozet kendine özel kapalı bir bölmede otomatik olarak tümüyle yıkanıyor. Kauçuk kanallı zemin, her kullanımdan sonra basınç sensörü sayesinde suyla temizleniyor.

Engelli kullanımına uygun, ergonomik yapıya sahip tuvaletlerde sabun, su sensörleri ile el kurutma butonu rahatlık açısından kol mesafesinde yerleştirildi. Kullanım kolaylığı için adet kontrollü tuvalet kağıdı mekanizması da bulunuyor. Kapılar yarı otomatik özellikte. Açma kapama işlemi basit bir şekilde gerçekleştirilirken, içeri girildiğinde kapı kendiliğinden kapanıyor. Tuvaletlerde dijital bilgi ekranı, ışıklı uyarı sistemi ve bozuk para ödeme sistemi bulunuyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.