İzmir

Servis sürücülerine "alkol" ve "uyuşturucu" testi

11:33 23 Eylül 2015
Servis sürücülerine "alkol" ve "uyuşturucu" testi

RAMAZAN ERCAN - İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, servis sürücülerine "öfke kontrolü", "trafikte insan faktörü", "empati", "acil yardım" eğitimleri verdiklerini, bunun yanında alkol ve uyuşturucu bağımlılık testinden geçen kişilerin sadece sürücü tanıtım kartı alarak bu işi yapabildiğini belirtti.

Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Eylül'de başlayacak eğitim öğretim dönemi öncesinde okul servislerinin bütün eksikliklerini giderdiğini, araçların bakımlarının yapıldığını ve sezona hazır olduklarını dile getirdi.

Odaya kayıtlı 5 bin 700 servis ile yaklaşık 50 bin öğrenciyi taşıdıklarını, servis taşımacılığında "veli, öğrenci, okul" ayağının olduğunu, kontrol mekanizmasında ise belediye, emniyet ve bazı kırsal kesimlerde jandarmanın yer aldığını anlatan Bostancı, sıkı kontrollerden geçtiklerini, belediyenin vize ve sigortaları dışında uygunluk belgesi adı altında bir kontrol daha yaptığını ayrıca güzergah izin belgesi verdiğini kaydetti.

- Servis şoförlerine eğitim

İzmir olarak servis şoförlerine yönelik çok farklı eğitimler de yaptıklarını ifade eden Bostancı, şöyle konuştu:

"Servis şoförlerini çeşitli eğitimlere tabi tutuyoruz. Sürücülerimize 'Araç sürücü tanıtım kartı' veriyoruz. Bunu alabilmek için 'trafikte insan faktörü', 'farkındalık', "empati', 'öfke kontrolü', 'acil yardım', 'insan ilişkileri' üzerine eğitimden geçmesi lazım. Bununla da yetinmiyoruz. Arkadaşlarımızı çeşitli eğitimlerin yanında alkol ve uyuşturucu bağımlılık testinden geçiriyoruz. Şoför arkadaşlarımızdan alınan idrar örnekleri 20 parametrede inceleniyor. Özel bir testten geçiyor. Örnekler laboratuvarlara gönderiliyor. 2 yılda bir bu kontroller tekrarlanıyor. Bu eğitimlerden geçenler, sürücü tanıtım kartı alıp araçlarına binebiliyor. İzmir halkı bu yönden çok şanslı. Çocukları güvenli ellerde. Her yönüyle eksiği olmayan, Türkiye'ye örnek olacak bir taşımacılık yapıyoruz."

- Velilere "korsan servis uyarısı"

Servisin "S" plakalı araçlarla yapıldığını, bu araçların arkasında "Okul taşıtı" yazısı ile "Dur" lambasının olması gerektiğini, belediye ruhsatının olması gereken araçta fiyat tarifesinin bulunmasının da zorunlu olduğunu vurgulayan Bostancı, "Velilerimiz lütfen 'S' plakalı, 'Dur' lambası olan, ruhsatlı araçlara itibar etsinler. Bu şartlara uymayan korsan servis gördüğü zaman lütfen bize bildirsinler" dedi.

En büyük sıkıntılarından birinin korsan taşımacılık olduğunu, bu konuda velilerden destek beklediklerini dile getiren Bostancı, korsan taşımacılığa geçit vermeyeceklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.