İzmir

Başörtülü öğrencilerin eğitim hakkının engellendiği iddiası

17:19 02 Ekim 2015
Başörtülü öğrencilerin eğitim hakkının engellendiği iddiası

Başörtülü öğrencinin eğitim hakkını engellediği gerekçesiyle 4,5 ay hapis yatan Prof. Dr. Pekünlü'ye, 4 kız öğrencinin aynı yöndeki şikayeti üzerine açılan ikinci davada da 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi

Ege Üniversitesinde (EÜ) başörtülü öğrencinin eğitim hakkını engellediği gerekçesiyle 4,5 ay cezaevinde kalan Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü'ye, 4 kız öğrencinin aynı yöndeki şikayeti üzerine açılan ikinci davada da 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. 

İzmir 9. Asliye Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına Pekünlü ve avukatları ile 4 müştekinin avukatları Mehmet Gün ve Hasan Erdoğan ile bazı CHP İzmir milletvekilleri katıldı.

Mahkeme Başkanı Süleyman Çekilmez, Pekünlü'ye son sözlerini sordu. Pekünlü de önceki ifadelerini tekrarladığını ve beraatini talep ettiğini söyledi. 

Mahkeme Başkanı Çekilmez, Pekünlü'nün TCK 112/1-b ve 119/1 maddelerince cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla kişinin eğitim ve öğretim hakkını kullanmasına engel olduğu gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. 

Pekünlü, 2 yıl 1 aylık hapis cezası kararı Yargıtayca onanırsa yeniden cezaevine girecek ve karardaki indirim maddeleriyle yaklaşık 4,5 ay tutuklu kalacak.

- Karara tepkiler

Duruşmanın ardından Pekünlü'yü destekleyen bir grup, kararı alkışlarla protesto etti.

Sanık avukatı Murat Fatih Ülkü, gazetecilere yaptığı açıklamada, kararın siyasi olduğunu öne sürdü. 

Ülkü, daha önceki kararda olduğu gibi, bu karara karşı da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuracaklarını söyledi.

Pekünlü, EÜ öğrencisi Fatma Nur G'nin şikayeti üzerine açılan benzer davada "aykırı olarak eğitim ve öğretim hakkını engellemek suçundan" 2 yıl 1 ay hapis cezası almış, kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine 27 Kasım 2014'ten itibaren 4,5 ay Foça Cezaevinde kalmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.