İzmir

Engeli, hayaline ilham oldu

11:12 03 Aralık 2015
Engeli, hayaline ilham oldu

EFSUN YILMAZ - İzmir'in Karşıyaka ilçesinde genetik bir kas hastalığı nedeniyle hareket yeteneğini kaybettiği halde okul birinciliği elde eden 10. sınıf öğrencisi Hasan Irmak (15), kendisi gibi hastaların kaderini değiştirmek için genetik mühendisi olmak istiyor.

Irmak'ın 2 yaşındayken yaşadığı sağlık problemleri, Duchenne Muscular Dystrophy (DMD) adı verilen bir hastalığın pençesinde olduğunu ortaya çıkardı. 

Genetik DMD hastalığı nedeniyle kas gücünü yavaş yavaş yitiren ve 11 yaşında da yürüyemez hale gelen Hasan'ın okuldaki başarısı ise gittikçe arttı. 

Cemil Akyüz Ortaokulu'nu dereceyle tamamlayan Irmak, Gazi Anadolu Lisesi öğretmenlerinden evde eğitim sistemi kapsamında öğrenim görmeye başladı. 

Fiziksel olarak her gün eriyen Irmak'ın 26 kiloluk bedeni yardımsız kıpırdayamaz hale gelirken derslerindeki başarısı, onu 9'uncu sınıfların da okul birincisi yaptı.

Şimdi, yürümeyi ve koşmayı sadece bilgisayar oyunlarında başarabilen Hasan, kendisi gibi hastalara yardımcı olmak için genetik mühendisi olmayı hayal ediyor. 

- Anne ve ablası yanında

Eşini kanserden kaybeden ve bir emekli maaşıyla evini geçindirmek zorunda kalan Hasan Irmak'ın annesi Ayşe Irmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlu 2 yaşındayken hastalığını öğrendiklerini ama 10 yaşından itibaren sıkıntılar yaşamaya başladıklarını anlattı. 

Karşıyaka'daki 5 katlı evlerinde asansör olmadığı için Hasan'ı sırtlarında veya kucaklarında taşımak zorunda kaldıklarını ifade eden Irmak, sorunu çözmek için siyasi partilere ve yerel yönetimlere başvurduklarını ancak sonuç elde edemediklerini dile getirdi. 

Hasan'ın en büyük sorunun uykusuzluk olduğuna işaret eden anne Irmak, hastalığın oğlunun nefes almayı engelleyecek kadar ilerlemesinden korktuğunu ama bunu engelleyecek ilaçları alacak maddi güce sahip olamadığını söyledi. 

Yaşadıkları tüm zorluklara karşın oğluyla her zaman gurur duyduğunu ve mücadeleyi hiç bırakmadıklarını dile getiren anne Irmak, "Öğretmenleri, Hasan'dan çok memnunlar. Böyle bir çocukla hiç karşılaşmadıklarını söylüyorlar" dedi. 

Hasan'ı engelli olarak kabul etmediklerini de belirten Irmak, asıl engelin zihinlerde olduğunu vurguladı. 

- Hasan'dan engellilere çağrı

Hasan Irmak ise yaşamın herkes için engellerle dolu olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

"Hayat, engelli de olsan zor olmasan da zor ama ben hayatımdan memnunum. Ben, engelli olduğuma inanmıyorum. Engeli, önüme insanlar koyuyorlar. Herkesten isteğim, engellilere öcü gibi bakmasınlar, hastalar da çabuk pes etmesinler."

Yoluna çıkan engeller konusunda çok fazla konuşmak istemediğini, umutla yaşamayı tercih ettiğini aktaran Irmak, "Bence insanlar erken pes ediyor. Hastalıklarını, hayatlarının önüne koyuyorlar. Ben, öyle yapmıyorum, hayatım engellerimin önünde" dedi. 

Genetik mühendisi olmayı hayal ettiğini aktaran Hasan Irmak, kendisi gibi hastaları tedavi etmek istediğini, hastalığını da yaşayarak öğrendiğini ifade etti. 

- "Hasan, tüm hastalar için umut"

Kas Hastalıkları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Türe Tunçbay da genetik geçişli kas hastalıklarının önlenmesi için öncelikle akraba evliliklerinin sonlandırılması gerektiğine dikkati çekti. 

Yürüme gecikmesi, kas zayıflığı gibi belirtilerde de çocukların hemen doktora götürülmesini isteyen Tunçbay, kas hastalığının da çeşitleri olduğunu, birçok hastalığın solunum yetersizliğiyle sonuçlandığını anlattı.

Irmak'ın okuldaki başarısıyla bir örnek olduğuna işaret eden Tunçbay, "Bu tür hastalıklarda bakım çok önemli. Aileler, çabuk pes ediyor. Engelli haline gelen çocuğunu okutmayan çok aile var. Oysa ki genetik araştırmalar sürüyor. Hasan, tüm hastalar için bir umuttur ve umudun olduğu yerde her şey mümkündür" görüşünü kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.