İzmir

"İzmir'de vandalizm artıyor"

14:50 11 Ocak 2016
"İzmir'de vandalizm artıyor"

Şehrin muhtelif yerlerindeki alt geçit ve üst geçitlerin yürüyen merdiven ve asansörlerinde 80'e yakın vandalizm ve hırsızlık olayı yaşandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, belediyenin vatandaşların güvenliği ve konforu için yaşama geçirdiği asansörlü-yürüyen merdivenli yaya üst geçitlerinin, zaman zaman vandalizm ve hırsızlık kurbanı olduğu, bu zararların en çok yaşlı ve engellileri etkilediği kaydedildi.

Maddi değeri çok küçük parçaların çalınmasının bile bu geçitlerin bir süre sistem dışı kalmasına yol açtığının vurgulandığı açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Hasarın durumuna göre Büyükşehir Belediyesi kendi imkanları ile üst geçidi onarıp en kısa sürede hizmete almaya çalışırken, bazen çalınan ya da hasar gören parçaların alınması ve montajı için ihaleye çıkılması gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda söz konusu üst geçitler 2 ay gibi uzun bir süre kapalı kalabiliyor. Son aylarda yaya üst geçitleri ile ilgili şikayetler arttı. Arızaların büyük kısmı vandalizm ve hırsızlık olaylarından kaynaklanıyor. Vandalizm artıyor. 2015 yılında şehrin muhtelif yerlerindeki alt geçit ve üst geçitlerin yürüyen merdiven ve asansörlerinde 80'e yakın vandalizm ve hırsızlık olayı yaşandı. Zarar gören asansörlerimizin yeniden kamu kullanımına açılabilmesi için yapılan onarımlar, ciddi anlamda işçilik, malzeme ve zaman kaybına yol açıyor. Bu zarardan hem vatandaşlarımız hem de idare olumsuz yönde etkileniyor."

-"Asansörde eşek taşınıyor"

Açıklamada, asansörlerin kapısı ve panel camları, asansör iç-dış gösterge çağrı ve kumanda sistemlerinin butonları ile kabinlerdeki aynaların her montaj sonrası kısa sürede kırılarak kullanılmaz hale getirildiği kaydedilerek, engelli ve yaşlı vatandaşlar için yapılan kabin içi tutamak küpeştelerinin çalındığı, yürüyen merdivenlerin el bantlarının kesici aletlerle kesildiği, elektrik tesisatı kabloları, topraklama tesisatı kabloları, asansör kontrol panosu ekipmanlarının çalındığı aktarıldı.

Yine asansör kabinlerinin tuvalet ve geceleri madde bağımlıları tarafından barınak olarak kullanılabildiği, yine asansör kabinlerinde bisiklet, motosiklet ile at-eşek gibi yük hayvanlarının taşındığı ve kapasitesinin üzerindeki sayıda yolcu bindiği kaydedilen açıklamada, acil durum butonuna gereksiz yere basılması nedeniyle de yürüyen merdivenlerin durduğu, vatandaşın arızalı sanarak Büyükşehir Belediyesine şikayette bulunduğu bildirildi.

-Emniyet'ten yardım istendi

Açıklamada, özellikle hırsızlık olaylarının da artmasıyla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, kamu kullanımına açık söz konusu üst ve alt geçitlerdeki denetimlerin arttırılması, ek tedbirlerin alınması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda İzmir Emniyet Müdürlüğü’nden yardım istediği kaydedildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.