İzmir

Ocak ayında 116 göçmen kaçakçısı tutuklandı

12:31 04 Şubat 2016
Ocak ayında 116 göçmen kaçakçısı tutuklandı

RAMAZAN ERCAN - Ülkelerini iç savaş, siyasi ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle terk etmek zorunda kalan göçmenlerin, Türkiye'den Avrupa ülkelerine yasa dışı geçişlerini organize eden 116 kaçakçı tutuklandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, son yıllarda Avrupa'da mülteci olabilmek için umut yolculuğuna çıkan göçmenlerin sayısındaki artış, bu işten ciddi kazanç elde eden kaçakçıların da artmasına neden oluyor.

Özellikle Ege Denizi'ni kullanarak Yunan adalarına, oradan da başka bir Avrupa ülkesine geçirmeyi vadeden göçmen kaçakçıları, bu iş karşılığında bin ila 10 bin dolar alıyor.

- Yasa dışı geçişte yakalanan göçmen de organizatörlük yapıyor

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi raporlarına göre, özellikle bir veya birkaç kez yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmak için teşebbüste bulunan kaçak göçmenin, zaman içinde suçun işleniş şeklini öğrendiği, kazancının cazipliği nedeniyle kendisinin de aynı organizasyonda yer aldığı ifade ediliyor.

Bilgisayar mühendisi olan kaçak göçmenin birkaç kez organizatörlere para vererek yurt dışına kaçma girişiminin sonuçsuz kaldığı, bu süreçte göçmen kaçakçılarının yöntemlerini öğrenerek organizatörlüğe başladığı belirtiliyor.

- 14'ü yabancı uyruklu

Jandarma ve emniyet ekiplerinin Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kentleri Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya'da gerçekleştirdikleri operasyonlarda yasa dışı geçişleri organize ettikleri iddiasıyla 287 şüpheli gözaltına alındı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Ege Denizi'nde 14 göçmen kaçakçısını yakaladı.

Ocak ayında jandarma ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 301 şüpheliden 116'sı göçmen kaçakçılığından tutuklandı. Tutuklananlar arasında 5 Suriye, 4 Irak, 2 Bulgaristan, Pakistan, Filistin ve Cezayir vatandaşlarınının yer alması dikkati çekti.

Bu arada, tutuklananlar arasında Gaziantep'in Islahiye ilçesinde göçmen kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla bir uzman çavuş ile 11 er, İzmir'in Seferihisar ilçesinde de bir astsubay başçavuş bulunuyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, son 5 yılda 359 Türk, 40 Suriyeli, 29 Ukraynalı, 10 Gürcü ve Azeri ile 2 Rus göçmen kaçakçısını yakaladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.