İzmir

Matematiği "oyun oynayarak" öğreniyorlar

15:04 16 Nisan 2016
Matematiği "oyun oynayarak" öğreniyorlar

Zihinsel kapasitenin arttırılmasına katkı sağladığı belirtilen mental aritmetikle, çocuklara matematik sevdiriliyor.

Eğitimci ve mental aritmetik merkezi kurucusu Zahide Mutlukan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mental aritmetiğin 5 ila 14 yaş çocuklarda zihinsel kapasitenin artırılmasını sağlayan ve somut ögelerin kullanıldığı bir eğitim tekniği olduğunu ifade etti.

Bu yaştaki çocukların somut olarak öğrenme döneminde olduklarını ama matematik derslerinde soyut olan sayılarla eğitim verildiğini söyleyen Mutlukan, "Rakamlar bildiğiniz üzere soyut kavramlar, çocuklarımız da somut algı döneminde olduğu için onları algılamakta zorluk yaşıyorlar. Matematikteki bütün işlemleri görerek yapıyorlar." dedi.

Mutlukan, mental aritmetik ile çocukların hesap makinesi, kağıt ve kalem kullanmadan aritmetik işlemlerini daha hızlı ve doğru yapabildiğini, gözlem, konsantrasyon ve hafızalarının da geliştiğini dile getirdi.

Çocukların oyun tekniğiyle çalışmaları gerçekleştirdiklerini, bu nedenle severek eğitime katıldığını vurgulayan Mutlukan, "Bu çalışmayla ortalama bir öğrenci 1 ila 1,5 yıl içerisinde hem diğer derslerinde başarılı olabiliyor hem de matematiksel becerileri oldukça fazla gelişiyor. Örneğin anaokulundaki bir çocuğun 100 tane rakamı gayet hızlı ve doğru bir şekilde topladığını görebiliyoruz." dedi.

Mutlukan, OECD ülkelerindeki öğrenciler arasında yapılan sınavlarda Türkiye'nin 45'inci sırada yer aldığını, sıralamadaki ilk 5 ülkenin ise mental aritmetik sistemiyle eğitim veren Uzakdoğu ülkeleri olduğunu söyledi.

Mental aritmetik eğitimi alan öğrenci velilerinden çok olumlu geri dönüşler aldıklarını aktaran Mutlukan, şöyle konuştu:

- Okulunda çok başarılı

Mental aritmetik merkezinde eğitim alan 6 yaşındaki Ecrin'in annesi Zarife Geloğulları, kızının 1,5 yıldır merkezdeki derslere devam ettiğini ifade etti.

Kızının merkezdeki eğitimlere severek ve isteyerek geldiğini anlatan Geloğulları, şunları kaydetti:

"Buradaki dersler sayesinde kızımın kendine güveni gelişti. Aynı zamanda okula da hazır bir şekilde başladı, herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Burada her şeyi oyunla beraber öğrettiler kızım da eğlenerek öğrendi. Matematikteki durumu şu an çok iyi.. Burada çok güzel ve başarılı bir eğitimden geçiyor, okuluna da büyük katkısı oluyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.