İzmir

İzmir "On bir ayın sultanı"na hazır

11:11 04 Haziran 2016
İzmir "On bir ayın sultanı"na hazır

İzmir'de, "on bir ayın sultanı" ramazanın, amacına uygun yaşanabilmesi için hazırlıklar tamamlandı.

İl müftülüğü, İzmirlilerin ramazan coşkusunu her yönü ile yaşayabilmesi ve ibadetlerini huzur içinde yapabilmesi için çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Bazı camilere "Hoşgeldin Ya Şehri Ramazan" ve "Hoşgeldin On Bir Ayın Sultanı" yazılı mahyalar asılacak, böylece ramazan geleneğinin yaşaması sağlanacak.

Farklı ilçelerde iftar programları planlandı. İftarlarda çocuk ve sevgi evlerinde kalan küçükler de unutulmadı. Bu çocukların da ramazan coşkusunu yaşayabilmesi için iftar programı yapılacak.

Ramazan boyunca, ayrıca Balçova'da Bahçelerarası, Eyüp Sabri ve Uğur camileri, Bergama'da Aşağıbey Mahallesi Camisi, Çiğli'de Esentepe Camisi, Dikili'de Çarşı Camisi, Güzelbahçe'de Yukarıçarşı Camisi, Konak'ta Hatuniye Camisi, Urla'da Çamlıçay Camisi'nde her gün iftar verilecek.

- 22 camide hatimli teravih

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden hatimli teravih için de camiler belirlendi. İzmir genelinde bulunan bin 878 caminin tamamında teravih namazı kıldırılacak, 19 ilçenin 22 camisinde ise teravih namazları hatimle kıldırılacak. Teravih namazı içindeki 20 rekat boyunca her gün Kuran'ın bir cüzü okunacak.

Kutsal emanetlerden sayılan ve Hazreti Muhammed'e duyulan saygı ve sevginin göstergesi olarak önemli gün ve gecelerde ziyarete açılan sakal-ı şerif, ramazan ayı boyunca farklı tarihlerde, 15 ayrı ilçe 84 ayrı camide ziyarete açılacak. Aliağa, Balçova, Bayındır, Bergama, Çiğli, Dikili, Gaziemir, Kemalpaşa, Kınık, Konak, Menemen, Narlıdere, Ödemiş ve Seferihisar'da sakal-ı şerif ziyareti yaptırılacak.

- İtikaf için 52 cami

Bir mescitte, Allah'ın rızasını kazanmak için belli adap içinde bir müddet kalmayı ifade eden, Hazreti Muhammed'in de uyguladığı itikaf için camiler belirlendi.

Ramazan ayının son on gününü daha iyi ihya edebilmek için Aliağa, Balçova, Bayındır, Bergama, Bornova, Çiğli, Dikili, Gaziemir, Güzelbahçe, Kınık, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk ve Urla olmak üzere 15 ilçede 52 cami itikafa tahsis edildi.

Kadir Gecesi de her camide kandil programı düzenlenecek, özellikle Konak'ta düzenlenecek Kadir gecesi programının geçen yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce İzmirli'yi bir araya getirmesi bekleniyor. Ayrıca yine bu gecede 165 cami, halkın ibadetlerini huşu içinde gerçekleştirebilmesi için sabaha kadar açık tutulacak.

- "Ramazan ayı Allah’ın rızası kazanmak için fırsattır"

Ramazan ayının İslam dünyasındaki kıymetine dikkati çeken İzmir Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu ayda nefislerin kırıldığını, insanı insan yapan niteliklerin hatırlandığını vurguladı.

Kur'an, oruç, iyilik ve güzellik ayı olan ramazanda tövbelerin, duaların ve yapılan hayırların kabul olunduğunu ifade eden Muslu, "Ramazan, yaz sonunda, güz mevsiminin evvelinde yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasına gelen 'ramda', kelimesinden alınmıştır. Bu yağmurun yeryüzünü temizlediği gibi, Ramazan ayı da müminleri günah ve kirlerinden temizler. Ramazan ayı Allah’ın rızasını kazanmak için büyük bir fırsattır. Biz de sabır, bereket ve mağfiret ayı olan ramazanın amacına uygun biçimde yaşanması için hazırlandık." ifadelerini kullandı.

Muslu, Diyanet İşleri Başkanlığının bu ramazan için "Gelin gönüller yapalım, bu ramazan ve her zaman" temasını belirlediğini anımsatarak, "Şu fani dünyada Cenab-ı Hakk'ın nazargahı olan insan gönlünün incitilmemesi ve bunun için çaba gösterilmesi gerekir. Kul hakkı ancak sahibinin affetmesiyle ortadan kalkar. Bu da zordur çünkü incinen bir gönlün tamiri çoğu zaman neredeyse imkansızdır. Ramazan ayı vesilesiyle her ne sebeple olursa olsun kimsenin kalbini kırmamaya özen göstermeli ve bu çabayı hayat boyu sürdürmeliyiz." diye konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.