İzmir

"Artık burada huzur içinde yatabilirler"

11:56 27 Haziran 2016
"Artık burada huzur içinde yatabilirler"

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Avrupa hayaliyle çıktıkları yolda, Ege Denizi'nde hayatını kaybedenlerin defnedildiği İzmir Doğançay Mezarlığı'nda yer alan 412 no'lu kimsesizler mezarlığı, çevre düzenlemesi yapan belediye ekiplerince günlük bakımdan geçiriliyor.

Yaşadıkları bölgelerdeki iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve daha iyi yaşam umuduyla Avrupa'ya ulaşmak için tehlikeli yolculuğa çıkan sığınmacıların bir bölümü, Ege Denizi'nin sularında yaşamlarını kaybediyor. Cenazeleri denizde ya da sahilde bulunduktan sonra İzmir Adli Tıp Kurumunda otopsileri yapılan sığınmacılar, yakınlarının teslim alması için 15 gün bekletiliyor. Sahip çıkılmayan cenazeler, DNA örnekleri alındıktan sonra Karşıyaka ilçesindeki Doğançay Mezarlığı'nda 412 numaralı adada kimsesizler için ayrılan bölüme defnediliyor.

- "Huzurlu yaşamaları için bu hale getirildi"

Doğançay Mezarlığı İmamı Ali Yaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mezarlıkta sahipsiz cenazelerin gömüldüğü 412 numaralı adada, son dönemde özellikle yasa dışı geçiş yolunda yaşamını yitiren, büyük bölümünü de çocuk ve kadınların oluşturduğu 158 kişinin bulunduğunu belirtti.

Defin için getirilen kimsesizlerin cenazelerinin yürekleri daha burktuğunu kaydeden Yaşar, dini vecibeler yerine getirilerek gömülen bu cenazelerin daha sonra kimlik bilgilerinin ortaya çıkabileceği düşüncesiyle, Adli Tıp Kurumunda alınan DNA örnek numaralarına göre ada, parsel, kabir numaralarının kayıt altına alındığını dile getirdi.

412 numaralı adadaki kabirleri ziyaret edenlerin olmadığını, buranın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlendiğini ifade eden Yaşar, "Doğançay mezarlığı 412 numaralı adası genelde denizde hayatını kaybettikten sonra adli tıpta işlemleri biterek getirilen kimsesizlerin mezarlığıdır. Umuda çıktıkları yolculuk hüsranla son bulduktan sonra öbür hayatlarında daha bir huzurla yaşamaları için burası bu hale getirildi." dedi.

İş makineleriyle düzeleme yapılan alana yeni toprak getirildiği ve üzerinin de çimle örtüldüğünü anlatan Yaşar, adanın belediye personeli tarafından her gün bakımdan geçirildiğini ifade etti.

Yaşar, 412'nci adanın aile mezarlığından bile bakımlı olduğunu aktararak, "Aile kabrinde ücretli tutularak 1 kişinin yaptığı işin kat ve kat iyisini belediyemiz karşılıyor. Suriye'deki savaştan dolayı bunlar huzur için, daha güzel bir hayat için yola çıktılar ama taktiri ilahi, olmadı. Allah rahmet eylesin ama artık burada huzur içinde yatabilirler." dedi.

Yaşar, mezarlık ziyareti için kabristana gelen vatandaşların da bu düzenlemeleri olumlu karşılandıklarını, takdirlerini ilettiklerini belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.