İzmir

2 bin göçmenin anısına 2 bin kayık

13:15 31 Ağustos 2016
2 bin göçmenin anısına 2 bin kayık

İranlı graffiti sanatçısı Touraj Saberivand, denizlerde yaşamını yitiren 2 bin göçmenin anısına kağıttan yaptığı 2 bin kayığı denize bıraktı.

Saberivand, İzmir Konak'ta gerçekleştirdiği enstelasyonda, hazırladığı kayıkları Ege ve Akdeniz'de Avrupa'ya geçmek isterken yaşamını yitiren göçmenlerin anısına denize bıraktı.

Etkinliğin ardından gazetecilere açıklama yapan Saberivand, Suriyeli kardeşlerinin yaşamlarının tıpkı bu kağıttan kayıklar gibi olduğunu belirterek, "Onlar bu sularda boğuldular. Kendileri yoklar ama hatıraları bizimle." dedi.

Saberivand, göçmenlere yönelik çözüm odaklı politikalar üretilmediği için bu kayıkların bir sonuç vermeyeceğini, ölen göçmenlerin haberlerde "sayı"dan ibaret olduğunu savunarak, "Benim amacım, onların sayı olmadığını, her birinin insan olduğunu hatırlatmak. Bu nedenle de her bir ölüm için bir kağıt bıraktım." diye konuştu.

Bu ölümlerin durması için savaşların bitmesi gerektiğine dikkati çeken Saberivand, "Ama politikacılar nedeniyle hiç umudum yok." ifadelerini kullandı.

Saberivand, enstelasyon sonrasında denize bıraktığı kağıt kayıkları çevre temizliği amacıyla kepçeyle toplarken, izninin olup olmadığını soran zabıta ekiplerine, etkinliğin bittiğini ve kayıkların tümünü toplayacağını, dünyanın çeşitli kentlerinde bu topladığı kayıkları sergileyeceğini dile getirdi.

Sergi, grafik ve tasarım alanlarında çok sayıda ödüle sahip olan sanatçı, 2014 yılında da Birleşmiş Milletler Tahran temsilciliği önünde, Gazze olaylarını protesto etmek amacıyla ölen çocukların isimlerini ve yaşlarını yazdığı balonları havaya bırakmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.