İzmir

Büyüme rakamları

14:59 12 Haziran 2017
Büyüme rakamları

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yüzde 5'lik büyümenin sevindirici olduğunu bildirdi.

Yorgancılar, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2017'nin ilk çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdiği yazılı açıklamada, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 5 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü belirtti.

Talep cephesinden ihracat ile kamu tüketimi, arz cephesinden ise sanayi ve hizmet sektörünün büyüme üzerinde belirleyici olduğunu ifade eden Yorgancılar, "Yüzde 5'lik büyümenin yaklaşık yüzde 2,8'inin iç talep, yüzde 2,2'sinin ise net dış talepten gelmesi uzun zamandır beklediğimiz iki kanatlı büyümeye işaret ediyor. Büyümenin saman alevi niteliğinde kalmaması için makine-teçhizat yatırımlarının artması, bu yatırımların artması için de döviz kurlarında istikrar ve enflasyonla birlikte faizlerin gerilemesi gerekmektedir. Büyüme hızının düzeyi sevindirici olmakla beraber sürdürülebilirlik boyutunda bazı kaygılar da yaratmaktadır." ifadelerini kullandı.

Yorgancılar, 2017 yılının ilk çeyreğinde sanayi sektörünün toplamda yüzde 5,3, sanayinin özünü oluşturan imalat sanayinin ise yüzde 5,1 oranında büyüdüğünü aktararak, böylece 2016 yılının üçüncü çeyreğindeki gerilemenin ardından sektördeki büyümenin artarak devam ettiğini işaret etti.

-"Moral verdi"

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin yüzde 5 büyümesinin iş dünyası ve piyasalara büyük moral verdiğini ifade ederek, "Bu büyümeyi kalıcı ve sürdürebilir yapmalı, yüzde 5'in altına düşmemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl hükümet tarafından ekonomiye yönelik önemli tedbirler alındığını hatırlatan Demirtaş, Kredi Garanti Fonu'nun devreye girmesiyle kredi hacminin arttırılması, bazı ürünlerde KDV'nin düşürülmesi, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ve sicil affı gibi alınan önlemlerin bu sene etkisini gösterdiğini kaydetti.

Demirtaş, geçen yıl büyümenin yüzde 2,9'luk oranda gerçekleştiğini ve bu oranın Türkiye için yeterli olmadığını dile getirerek, şunları ifade etti:

"Yüzde 2,9'un ardından gelen yüzde 5 moralimizi çok yükseltti. Şu anda piyasalarda güven de var. Buna karşın büyüme rakamları analiz edildiğinde bazı sektörlerin üzerinde özellikle durulması gerek. Ekonominin lokomotifi inşaat sektöründe beklenen büyüme gerçekleşmedi. Yılın birinci çeyreğinde sanayi sektörü yüzde 5,3 artış göstermesine rağmen inşaat sektörü yüzde 3,7'de kaldı. Bu nedenle inşaat sektöründe vergisel destekler yapılması gerekmektedir. Türkiye sorunlarını büyüyerek aşacaktır. İlk çeyrekte gerçekleşen büyüme oranının istikrarlı bir şekilde sürdürülmesi halinde 2017 yıl sonunda büyüme oranı 2016'nın üzerinde gerçekleşebilecektir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.