İzmir

Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği Konferansı

14:46 05 Ekim 2018
Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği Konferansı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, eylül sonu itibariyle Türk müteahhitlerin yurt dışında 12,4 milyar dolarlık yeni proje üstlendiğini belirterek, yıl sonunda 20 milyar dolar seviyesinin yeniden yakalanacağına inandığını söyledi.

Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliğinin (EIC) Sonbahar Konferansı, Türkiye'de ilk kez İzmir'de düzenlendi.

TMB ev sahipliğinde Çeşme'de bir otelde gerçekleştirilen konferansa Avrupa'da faaliyet gösteren 91 müteahhitlik firması ve finans kuruluşlarından üst düzey yöneticiler katıldı.

EIC Yönetim Kurulu Başkanı Philippe Dessoy, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, dünyada şu anda en önemli gündem maddelerinden birinin küresel altyapı projelerindeki finansman açığı olduğunu ifade etti.

ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri gibi küresel güçlerin bu konuda farklı stratejiler geliştirmeye çalıştığını dile getiren Dessoy, "Bu konferans ile farklı finansman araçlarının devreye sokulması konusunu tüm boyutlarıyla değerlendiriyoruz. İnşaat sektörü, Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Türk Eximbank gibi kuruluşlarla özel ve kamu bankalarından temsilcilerin katılımıyla düzenlediğimiz bu toplantıda çeşitli çözüm yolları geliştireceğimize inanıyoruz." dedi.

- Türk müteahhitlerin başarısı

TMB Yönetim Kurulu Başkanı Yenigün de Türk müteahhitlerin uluslararası inşaat sektöründe bir marka haline geldiğini ve 10 yıldır dünya ikincisi konumunda bulunduklarını söyledi.

Türk müteahhitlerin 1972'den bu yana yurt dışında kararlılıkla mücadele ettiğini belirten Yenigün, şöyle konuştu:

"Türk müteahhitleri, bugüne kadar 121 ülkede 370,6 milyar dolar değerinde 9 bin 400'den fazla proje üstlenmiştir. Bu yıl ise eylül sonu itibariyle yurt dışında 12,4 milyar dolarlık yeni proje üstlendik. Yıl sonunda 20 milyar dolar seviyesini yeniden yakalayacağımıza inanıyoruz. Uluslararası pazardan aldığımız yüzde 4,6 payın 2030'larda yüzde 7'lere yükselmesi ve yıllık yeni iş tutarının 20 milyar dolardan 50 milyar dolara çıkması en önemli hedefimiz. Uluslararası inşaat sektörünün yeniden yukarı yönlü ivme kazanması, ortak projelerimizin geleceği açısından bizlere güçlü bir motivasyon sağlamaktadır."

Müteahhitlik firmalarının yanında Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Türk Eximbank ve Kuveyt Türk Katılım Bankası temsilcilerinin de sunum yaptığı konferans, yarın sona erecek.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.