Karaman

Karaman'da "elma" paneli

13:09 26 Nisan 2016
Karaman'da "elma" paneli

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri Ahmet Akman, Türkiye'nin ılıman iklimi ve sahip olduğu gen kaynaklarıyla dünyanın en önemli elma üreticileri arasında yer aldığını belirterek, "Buna rağmen, ülkemiz bu potansi̇yeli̇ yeteri̇ kadar değerlendi̇rememekte ve elma üreti̇mi̇ni̇n çok az bi̇r kısmını i̇hraç edebi̇lmektedi̇r." dedi.

Akman, MEVKA, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ), İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Karaman Elma Yetiştiricileri Birliği’nce, KMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde düzenlenen "Elma Paneli"nde konuştu.

Elmanın hemen her ilde yetiştirilebilen bir meyve olduğuna dikkati çeken Akman, Türkiye'nin ılıman iklim özelli̇ği̇ ve sahi̇p olduğu gen kaynaklarıyla dünyanın en önemli̇ elma üreti̇ci̇leri̇ arasında yer aldığını belirtti.

Türkiye'nin üreti̇m mi̇ktarı ve kurulu bahçe alanı açısından da dünya geneli̇nde kendi̇ne en üst sıralarda yer bulduğuna dikkati çeken Akman, "Buna rağmen ülkemiz bu potansi̇yeli̇ yeteri̇ kadar değerlendi̇rememekte ve elma üreti̇mi̇ni̇n çok az bi̇r kısmını i̇hraç edebi̇lmektedi̇r. Türkiye, 2014 yılında 41 mi̇lyon dolarlık elma i̇hracatı yapmıştır. Rakamın bu kadar düşük olması, üreti̇mi̇n yeterli̇ düzeyde değerlendi̇ri̇lemedi̇ği̇ gerçeği̇ni̇ ortaya koymuştur." diye konuştu.

- Eylem planı oluşturulmalı

Üreti̇mi̇n katma değere dönüştürülmesi̇ noktasında, i̇hracata yöneli̇k üreti̇m strateji̇leri̇ni̇n geli̇şti̇ri̇lmesi̇, yol hari̇tası beli̇rlenerek, bi̇r eylem planı oluşturulmasının sektörün sürdürülebi̇li̇rli̇ği̇ne önemli̇ katkı sağlayacağını dile getiren Akman, "Ülkemi̇zde ve bölgemi̇zde geni̇ş üreti̇m alanlarına sahi̇p elmanın katma değer oluşturacak farklı endüstri̇yel kullanım alanlarının saptanması, buna yöneli̇k çalışmaların yürütülmesi̇ ve i̇yi̇ bi̇r pazar araştırmasının yapılması da i̇hracatı artıracak önemli̇ unsurlar arasında yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

Akman, elmacılığın Karaman ve bölge ekonomisi için önemine değinirken de şunları kaydetti:

"Karaman, geni̇ş üreti̇m alanları, yeni̇ bahçeleri̇ ve yatırımlarıyla ülkemi̇zi̇n en önemli̇ elma üreti̇m merkezleri̇ arasında yer alıyor. İlerleyen yıllarda dünya pazarlarında rekabet edebi̇lme adına da güçlü si̇nyaller veriyor. İlin sahi̇p olduğu bu potansi̇yeli̇ daha fazla katma değere dönüştürebi̇lme beceri̇ ve yöntemleri̇ni̇n mutlaka tartışılması, gerek ulusal gerekse bölgesel düzeyde cesur ve yeri̇nde adımların atılması gerekti̇ği̇ni̇ düşünüyoruz."

- "Ürünümüzü değerlendiremiyoruz"

Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız da elma üreticisinin çözüm bekleyen sorunları olduğunu söyledi.

İldeki 3 bine yakın elma üreticisinden yaklaşık 200'ünün birliklerine üye olduğu bilgisini veren Yıldız, "Birlik, beraberlik yok. Gerçekten kaliteli ürün üretiyoruz. Teknolojiyi kullanıyoruz. Fakat ürünümüzü değerlendiremiyoruz. Fiyatlar istikrarsız. Fiyatı tüccar belirliyor. Diğer tarımsal ürünler için kampanyalar düzenleniyor, elmada hiçbir zaman böyle bir girişim olmadı." dedi.

Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Küden de dünyadaki üretim ve pazarlama yöntemlerinin iyi incelenmesi gerektiğine işaret etti.

Planlı hareket etmenin önemine vurgu yapan Küden, şöyle konuştu:

"Çok üretmek yetmiyor. Dünya ne tür elmayı tercih ediyor, hangi çeşit elmada talep ne kadar. Avrupa'da standartlar belli, hangi ülkede yetiştirilirse yetiştirilsin bunlar değişmiyor. Talebe göre elma yetiştiriyorlar. O yıl hangi tür elmanın ne kadar yetiştirileceği, piyasada fiyatının ne olacağını belirliyorlar. Yılın 12 ayı piyasaya elma sürebiliyorlar. Yazın hasat edilen elma çeşidi de var, kışın hasat edilen de. Bizde yanlış hasattan dolayı zarar çok fazla. Bu da maliyeti artırıyor. Birinci sınıf ürün, yanlış hasattan dolayı değerince satılamıyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.