Kastamonu

650 yıldır çivisiz ayakta kalmayı başaran cami

11:28 06 Ekim 2016
650 yıldır çivisiz ayakta kalmayı başaran cami

ÖMER ERİM BAŞTİMAR/BİLAL KAHYAOĞLU - Kastamonu'nun Daday ilçesinde çivi kullanılmadan 1366'da yapılan Mahmut Bey Camisi, aradan geçen 650 yılda ayakta kalmayı başardı.

İlçenin Kasaba köyünde, 1366 yılında Candaroğlu beylerinden Adil Bey'in oğlu Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılan Mahmut Bey Camisi, dıştan taş bir yapı görünüme sahip olmasına karşın iç süslemeleri ve çivisiz yapılması dolayısıyla görenleri hayran bırakıyor.

Bindirme tekniğiyle çivi kullanılmadan yapıldığı için "çivisiz cami", restorasyon dönemleri dışında ibadet ve ziyarete açık tutuluyor. Aradan geçen 650 yıla rağmen ayakta kalan Mahmut Bey Camisi'ne yangın riski nedeniyle bugüne kadar elektrik tesisatı yapılmadı.

Mahmut Bey Camisi, 2014'te de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.

- "Caminin içine hiç dokunulmadı"

Mahmut Bey Camisi İmam Hatibi Hüseyin Al, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 yıldır camide görev yaptığını bildirdi.

Caminin dışının taş olduğunu ancak içinin çivi kullanılmadan bindirme tekniğiyle ahşaptan yapıldığını anlatan Al, "Caminin yapımının ardından bu tarihe kadar yangın tehlikesine karşı elektrik sistemi çekilmedi. Özellikle caminin içine bugüne kadar hiç dokunulmadı. Restorasyon çalışmaları bahçesinde, dış yapısında ve minaresinde gerçekleştirildi." dedi.

Cami içinin geçme ahşaplarla yapıldığını, hiç çivi kullanılmadığına dikkati çeken Al, caminin iç kısmındaki bitki desenleri ile geometrik motiflerin bozulmadan günümüze kadar geldiğini vurguladı.

Camide 1850'de küçük bir restorasyon yapıldığını belirten Al, "Ama o da ahşap kısımlarında değil, dış kısmında yapıldı. Ahşap minaresi 1943 yılında depremde yıkıldı, yerine taştan bir minare yapıldı. 2007 yılında ise minarenin aslı ahşap olduğu için bu da yıkılarak yine ahşap bir minare yapıldı." diye konuştu.

Al, camiye görmeye yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçi geldiğini vurgulayarak bu nedenle caminin bahçesine sonradan bir misafirhane eklendiğini aktardı.

- "Bu şaheseri görmek için insanlar geliyor"

Turist Rehber Birliği (TUREB) üyesi rehber Asil Tuncer ise Mahmut Bey Camisi'nin büyük bir sanat eseri olduğunu, ikinci bir örneğinin kolay kolay bulunamayacağını dile getirdi.

Caminin hiç çivi kullanılmadan yapılması ve 650 yıldır ayakta kalmasının ilgi çektiğine işaret eden Tuncer, şunları kaydetti:

"Caminin tek değişeni, 1943 yılında deprem sonucu yıkılan minaresidir. Onun dışında içi restorasyon geçirmedi. Bu büyük bir olaydır. O tarihten bu yana çatı kısmı çivisiz olarak ayakta. Caminin özellikle içindeki ahşap olan direkler, çatı ve süslemeleri, Anadolu'da çok nadir görünen birkaç sanat eserinden birini oluşturuyor. Bu şaheseri görmek için Türkiye genelinden insanlar geliyor. Şimdi de İzmir'den bir turist grubu geldi, onları gezdiriyoruz. Turistlerin ciddi manada ilgisini çekiyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.