Kırşehir

Gönül Dağı'nda arama kurtarma tatbikatı

13:32 12 Şubat 2016
Gönül Dağı'nda arama kurtarma tatbikatı

Kırşehir'in Kaman ilçesindeki türkülere konu olan Gönül Dağı'nda, "Kış koşullarında arama, kurtarma ve sığınma" tatbikatı gerçekleştirildi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilciğince düzenlenen tatbikata, kentteki çeşitli spor kulüplerine üye 7 dağcı ile İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki UMKE ekipleri katıldı.

Demirli köyündeki Gönül Dağı'nda yapılan senaryolu tatbikatta karda yön tayini ve rota bulma, kar evi yapımı ve sığınma, yaralıya ilk müdahale ve taşıma, kar içerisinde insan ve eşya arama, gece yön bulma gibi konularda uygulama yapıldı.

Ekipler, Demirli köyünde son hazırlıklarını ve kontrollerini yaptıktan sonra Gönül Dağı'ndaki bin 646 metre yükseklikte bulunan Karlık Çeşmesi mevkisine tırmandı. Burada arama ve kurtarma olarak iki ekibe ayrılan dağcılar, tatbikat senaryosuna göre çeşitli eğitim uygulamaları yaptı. Bazı dağcılar, zor kış şartları nedeniyle Demirli köyüne dönmek zorunda kaldı.

Dağcılar, senaryo gereği ayak bileğinden yaralanan ve dağda mahsur kalan arkadaşlarından birini arayarak tatbikata başladı. Bir süre devam eden aramanın ardından kaybolan kişiyi bulan dağcılar, yaralıyı uygun müdahale ve taşıma teknikleriyle Demirli köyüne getirdi. Yine senaryo gereği gece dağda rahatsızlanan bir kişi, uygun tekniklerle indirilerek Demirli köyündeki UMKE ekibine teslim edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.