Araştırmacı Mutasavvıf Yazar Cemalnur Sargut’un yeni kitabı Hz. Sâlih Fassı raflarda

Bu yıl içerisinde Avustralya'da, beş bin yabani deve, kuraklık nedeniyle öldürüldü ve hayvan hakları savunucuları, bu olaya büyük tepki gösterdi. İslam’da devenin önemi, mucizevi nitelikleri, Araştırmacı Mutasavvıf Yazar Cemalnur Sargut tarafından kaleme alındı.

Araştırmacı Mutasavvıf Yazar Cemalnur Sargut’un yeni kitabı Hz. Sâlih Fassı raflarda
Araştırmacı Mutasavvıf Yazar Cemalnur Sargut’un yeni kitabı Hz. Sâlih Fassı raflarda
GİRİŞ 19.10.2020 17:37 GÜNCELLEME 19.10.2020 17:37

Arapça‘da deve (ibil) güzelleştiren, güzellik veren mânâsına geliyor. Kur’ân-ı Kerim’de “Bakmıyorlar mı o deveye; nasıl yaratıldı?” (Gaşiye Suresi, 17) ayetiyle dikkat çekilen devenin, vücudundaki her bir ayrıntı, bir yaradılış mucizesi olarak anlatıyor, kelime mânâsı gibi insanlara güzellik veren ve onların hizmetinde olmak için yaratıldığı vurgulanıyor.

Mutasavvıf  Yazar Cemalnur Sargut tarafından yazılan Nefes Yayınevinden Fusûsu’l-Hikem Serisi olarak çıkan Hz. Salih Fassı adlı kitap, raflardaki  yerini aldı.
 
Hz. Salih Fassı

Hz. Salih’in peygamberliğini doğrulayıcı bir mûcize getirmesini isteyen Âd kavmi, ancak o zaman iman edeceklerini söylediler. Hz. Sâlih de onlara apaçık bir mûcize olarak dişi bir deveyi getirdi. Bu devenin mucizesi, sert bir kayadan canlı bir hayvan olarak çıkarılması, bütün kavmin tükettiği miktarda su içmesi ve içtiği su kadar süt vermesi şeklinde açıklanmıştır. 

Sâlih de (a.s.) Fettâh isminin görünme yeridir. Bu sebeple Hak Teâlâ, ona dişi devenin çıkması için dağın yarılması mucizesiyle gayb kapısını “feth” etti, yani açtı. Böylece onun kavminden bazılarının îmânı fethedilmiş, yani açılmış oldu. Mucize olan dişi deveye îmân ve ona emir olundukları yön ile hürmette bulundular. Bazılarının da küfrü fethedilmiş, yani açılmış oldu. Bu nimete kâfir oldular ve deveyi kestiler. İşte bu süreçteki hâdiseler üçlü fetihler idi.

Bundan dolayı Sâlih’in (a.s.) seyri bu isim üzerine oldu ve ilâhi isimlerin hepsi gaybın anahtarları olduğu için cenâb-ı Şeyh (r.a.), “fütûhiyye hikmeti”ne ilişkilendirilmiş olan bu fassta “îcâd”ı ve onun “ferdiyyet” üzerine dayalı oluşunu anlatmaktadır.

Cemalnur Sargut Kimdir?

TÜRKKAD İstanbul Başkanlığı görevini yürütmekte olan Sargut, İstanbul doğumludur ve Kimya Mühendisliği bölümü mezunudur. 30 yılı aşkın süredir tasavvuf alanında çalışmalar yapmakta ve hizmet vermektedir. Yayınlanmış kitapları arasında Kur’ân-ı Kerîm üzerine büyük mutasavvıfların yorumlarına dayalı çalışmaları ve Fusûsu’l-Hikem şerhleri yer almaktadır. Halka açık olarak Mesnevî ve Tasavvuf dersleri vermektedir. Almanya,

Amerika ve Hindistan’da çeşitli üniversite ve kuruluşlarda İslâm Tasavvufu alanında düzenli seminerler vermektedir. North Carolina Üniversitesi Dinî Etütler Bölümü’nde (2009), Pekin Üniversitesi Beşerî Bilimler Enstitüsü’nde (2011) ve Kyoto Üniversitesi’nde (2016) “Kenan Rifai Distinguished Professorship on Islamic Studies” kürsülerinin kurulmasına öncülük etmiştir. Bakü Avrasya Üniversitesi kendisine fahrî doktora unvanı vermiştir (2014). Halen Üsküdar Üniversitesin' de Rektör Danışmanlığı yapmakta olan Sargut, Üniversite’nin Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde de dersler vermektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi