Anormaller normallere karşı

Biz sıradan insanların arasında yaşayan beş arkadaşın hikâyesi zihin açıcı, gülünç ve en nihayetinde hüzünlüdür.

Anormaller normallere karşı
Anormaller normallere karşı
GİRİŞ 14.01.2012 12:54 GÜNCELLEME 14.01.2012 12:54

Nahit Ateş'in haberi

Aramızda ABD'de herkesin çok ilginç hayatlar sürdüğüne inananlar var. Oysa yanılıyorlar, taşra her yerde aynı sıkıcılıkta. Ama insan kaderini değiştirme gücüne sahip. Sıradan bir kasabada bile farklı bir hayatı seçmek mümkün...

Hikâye gayet basittir: Sıradan bir Ortabatı kasabası. Buraya yakışan sıradan bir hayat süren beş arkadaş... Tek ilginç yanları bir rock'n roll grubu kurmaya çalışmaları. Bundan olağan ne var demeyin. Beş ayda sadece beş kez prova yapmışlar. Basçıları Ember'in bas gitarı doğru düzgün tutamaması da işin cabası. (Ember sadece 9 yaşındadır). Gitaristleri Opal'in 80 yaşında olması, orta yaşlı klavyecileri Ray'in çat pat İngilizce konuşması, bateristleri Aurora'nın istese bir model olabilecek kadar çekici olmasına rağmen Satanist olmayı tercih etmesi, vokalist Luster'ın aklının binbir acayip düşünceyle dolu olması da bir engel teşkil etmez.

Büyük bir aileden gelen Luster'ın 16 kardeşi vardır. Abileri yalnızca kendi gettolarında değil, kasabanın üst kesim mahallerinde de piyasayı ele geçirmiş olan uyuşturucu satıcılarıdır. Luster'ın en büyük arzusu bu sefil hayattan kurtulup gelmiş geçmiş en büyük rock grubunu kurmaktır.

Grubun 9 yaşındaki üyesi Ember derin bir öfkeyle doludur; çevresindeki her şeyden nefret eder. O kadar ki insan zaman zaman onun huysuz bir ihtiyar olduğunu düşünebilir

Klavyeci Ray tüm ailesini Irak'tan uzaklaştırmıştır. Kendisi tam bir Amerikalı gibi giyindiğini iddia etse de tarzı çeşitli spekülasyonlara yol açan Ray Körfez Savaşı'nda yaraladığı bir adamın peşindedir. Başladığı işi bitirmek için değil; özür dilemek için.

Okur sahneye hakim


Ve son olarak güzeller güzeli Aurora: Bu baş döndürücü baterist dış görünüşü nedeniyle takdir görmekten bıkmıştır artık. Yeni saplantısı Satanizm ve tekerlekli sandalyede oluşu bile her yaştan erkeğin çaresizce onun dikkatini çekme çabasını engellemez.

Siz de anladınız; eserin esas anlatıcısı Luster. Ona göre gerçek bir birey olmak rahatlıktan tiksinmeyi ve azimli bir kararlılığı gerektirir. Bu beş arkadaş hayatlarının her anında bu kararlılığı solur. Onları birbirlerine bağlayan ve böylesine yakınlaşmalarını sağlayan da budur işte.

Goebel'in Luster'ı saf enerjiyle dolu ancak bu hiç kimseye hiçbir şey sağlamayan bir enerji. O kendi evreninin kralı: kendi dünyasında bizim dünyamızda olduğundan daha mutludur. Fakat Luster biz yalnız “insansıları” kurtuluşa taşımak için vardır. Birkaç saniyede daha önce hiç tanımadığı birisiyle ilgili notunu verebilir; bunu genelde, yumruklarla karşılık vererek yapar. Elvis Presley'le bir doz dinsel simgenin modern bir karşımıdır o. Işıklar sönene dek dünyanızı sarsmaktan korkmaz. Ve bunu yapabileceğine olan güveni de tamdır.

Bu alışılmadık beş ana karakterin yanı sıra Goebel, romanında pek çok yan karaktere de yer verir. Bunlar benzer bir kitapta tamamlayıcı     görevi görebilecek karakterlerdir (ama tabii benzer bir kitap olduğundan şüpheliyim). Dolayısıyla bizler mahalle lokantalarında takılan bu beşlinin yaşadıklarını Luster'ın bakış açısıyla takip ederken Goebel birden araya bu sıradışı gruba gözü takılan garsonun bakış açısını sokar.

Okuyucu tüm sahneye hakim olabildiğinden bu teknik ortaya gayet güzel bir iş çıkarır. Bakış açısı Luster'dan Opal'e, Ray'e, hostese, garsona, müşteriye geçtikçe okuyucu resmin bütününü ortaya koyan bir duygu ve düşünce karşımı elde etmiş olur ki bu durum Luster, Ember, Opal, Ray ve Aurora'yı daha iyi anlamınızı bile sağlar.

Hayal ve farklılık

Bu beş arkadaşın tanışma hikâyelerini grup ilk gösterilerine çıkıp daha çok bir arada takılmaya başlayınca öğreniriz. Ember'e uyku öncesinde anlatılan bu hikâyede parçalar akla yatkın denebilecek bir şekilde yerine oturur. İlk buluşmalarını ve bu buluşmanın ardında yatanları öğrendiğimde hikâyenin pek çok parçası da birleşti. Goebel olayları gerçekçi bir şekilde ve ustaca bağlar.

Anormaller anormal bir kitaptır işte, ama olumlu anlamda. Çeşitli karakterlerden oluşmuş farklı bir kitap. Biz sıradan insanların arasında yaşayan bu beş arkadaşın hikâyesi zihin açıcı, gülünç ve en nihayetinde hüzünlüdür. Hüzün, kalıpları yıkmak üzere güçlü bir direnç gösteren hayali karakterlere özgüdür sadece. Farklı bir kitap arayan okuyucular bu yapıtı es geçmemelidir.   

Kitapla İlgili Teknik Bilgi Ve Sipariş Şartları İçin Bu Linki Kullanabilirsiniz....

KAYNAK: STAR
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İmamoğlu ve Özel, DSP ile görüşüyor! "Partiyi bize devredin..." Kavala ve Demirtaş detayı!
Ezan'a gösterilen saygıdan rahatsız olan sözde şarkıcı skandal sözler sarfetti