Kocaeli

Engelliler "su altı dünyası"nı keşfedecek

11:47 26 Kasım 2015
Engelliler "su altı dünyası"nı keşfedecek

KADİR YILDIZ / TAHİR TURAN EROĞLU - Değirmendere Sualtı Topluluğu'nca (DESSAT) yürütülen "Engelsiz Deniz Projesi" kapsamında 7 ilden seçilecek 120 kişi, engelini su altında aşacak.

Van, Elazığ, Diyarbakır, Ordu, Ankara, Antalya ve Kocaeli'den seçilecek engelliler, DESSAT'ta eğitim aldıktan sonra dalış eğitmenliği de yapabilecek.

Marmara Depremi'nde bacaklarını kaybeden, proje koordinatörü ve serbest dalış rekortmeni Ufuk Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmayı 6 yıldır sürdürdüklerini belirterek, her yıl engellilere yönelik dalış etkinlikleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Projeyi Kocaeli'nin dışına taşımak istediklerini ancak yeterli bütçeleri bulunmadığını belirten Koçak, bu nedenle AB Fonları'ndan faydalanmak için geçen yıl başvuru yaptıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"Projenin ilk ayağını AB kabul etti. Şimdi ikinci aşama için çalışıyoruz. Van, Elazığ, Diyarbakır, Ordu, Ankara, Antalya ve Kocaeli olmak üzere Türkiye'nin 7 bölgesinden 7 şehir seçtik. O şehirlere yakın illerdeki engelli kardeşlerimizi de projeye dahil edeceğiz."

Proje kapsamında seçilecek engellileri DESSAT'ta eğiteceklerini anlatan Koçak, daha sonra grupların kentlerinde veya yakın bölgelere giderek dalış etkinlikleri yapacaklarını ifade etti. 

Koçak, 120 engellinin eğitim alacağını, bunlardan 30'unu engelli dalış eğitmeni yapacaklarını söyledi. Böylece 30 kişinin proje içinde eğitmen olarak da görev alabileceğini söyleyen Koçak, şu değerlendirmede bulundu:

 "Dalış eğitmeni olunca para da kazanabilirler. Proje bittikçe arkadaşlarımın üzerine daha da büyük görev düşecek. Gittikleri yerlerde engelsiz dalışları canlandırabilmek için projenin sürdürülmesini sağlayacaklar. Projemiz yaklaşık bir yıl sürecek. İlk etapta 120 kişi dedik, işler planladığımız gibi yürürse bu sayıyı arttıracağız. Su altı dünyasıyla arkadaşlarımızı tanıştırmayı düşünüyoruz." 

- "Engellenme psikolojisini su altında aşabiliyoruz"

Koçak, engelsiz bir yaşamın engelsiz ortamlarda başladığına işaret ederek, su altında engellileri mutlu etmeyi amaçladıklarını belirtti.

Eğitim alarak "su altı dünyası"yla tanışan engellilerin kendilerini daha güçlü hissettiğine vurgu yapan  Koçak, "Engellendikleri hiçbir şey yok. Tutsaklık hissi yok, o yüzden hep engellenen diyorum. Engellenme psikolojisini su altında aşabiliyoruz. Dışarı çıkınca karşımıza çıkan engellere karşı biraz daha pozitif ve kuvvetli oluyoruz. Eğitim alan engelli kardeşlerim, adaptasyon ve konsantrasyonları artması dolayısıyla derslerinde daha başarılı oluyor. Bağımlılık ardından sorun yaşayan arkadaşlarım vardı, onların uyku sorunları ortadan kalktı. Bunlar beni mutlu ediyor. Gülen yüzler önemli bir şey" ifadelerine yer verdi. 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.