Kocaeli

"Bakü'nün kurtuluşu, bir başarı öyküsüdür"

12:28 15 Eylül 2018
"Bakü'nün kurtuluşu, bir başarı öyküsüdür"

İBRAHİM AKTAŞ - Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar, Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycan'ı katliamdan kurtarmasının çok önemli bir hadise olduğunu belirterek, "Kendisinin en güçsüz anında kardeşlerini yok olmaktan kurtaran bir başarı öyküsüdür." dedi.

Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün Kafkas İslam Ordusu'nca Ermeni ve Bolşevik çetelerden kurtarılışının, Türkiye-Azerbaycan kardeşliği için bir mutlu gün olduğunu söyledi.

Azerbaycan'da 1918 yılında büyük bir katliamın yaşandığını ve topraklarını işgal edildiğini anlatan Dündar, Türkiye'nin zor şartlar altında olduğu dönemde Azebaycan'a destek verdiğini kaydetti.

Dündar, Enver Paşa'nın 28 yaşındaki kardeşi Nuri Paşa'nın çabalarıyla kurulan Kafkas İslam Ordusu'nun işgal edilen Bakü'ye girdiğinde kanlı bir savaş sonucunda şehrin kurtarıldığını belirterek "Burada kimsenin beklemediği bir başarı elde ediliyor. Kardeş Azerbaycan Türkleri, tamamen bir katliamdan kurtarılıyor. Bu bir başarıdır, nasıl Çanakkale bizim için bir başarı öyküsüyse bu da başarıdır. Azerbaycan'da en gencinden yaşlısına kadar Kafkas İslam Ordusu'na olan hayranlık devam ediyor. Çanakkale Savaşı'nda 2 bin 800'ün üzerinde, gönüllü olarak gelip, Türkiye topraklarını işgalden kurtaran Azerbaycanlı kardeşlerimiz şehit olmuştur." diye konuştu.

- "Kardeşlerini yok olmaktan kurtaran bir başarı öyküsüdür"

Azerbaycan ile Türkiye'nin ilişkilerinin oldukça güçlü olduğunu ifade eden Dündar, her seviyede, dünyada eşi ve benzeri olmayan bir dostluk-kardeşlik ilişkisinin olduğunu söyledi.

Dündar, Türkiye'nin petrol çıkaran bir ülke konumunda olmamasına rağmen Azerbaycan'dan önemli destek aldığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projeleriyle Azerbaycan, Türkiye'yi enerji koridoru haline getirmiştir. 'Bir millet iki devlet' anlayışına yakışan budur. Şu anda Türkiye'nin üzerinde çeşitli baskılar var. Mutlaka geçmişimizi çok iyi bilmemiz lazım ve sahip çıkmamız lazım. Bir başka Türkiye ve Azerbaycan yoktur. Her iki ülke arasındaki ilişkilerin artırılması gerekir."

Azerbaycan halkının Türkiye'nin her zaman yanında olduğuna vurgu yapan Dündar, "Azerbaycan ile dostluğumuzu zirveye taşımamız lazım. Azerbaycan, Türkiye için olmazsa olmaz hem dost hem de kardeş ülkemizdir. Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycan'ı katliamdan kurtarması çok önemli bir hadisedir. Kendisinin en güçsüz anında, kardeşlerini yok olmaktan kurtaran bir başarı öyküsüdür." şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.