Kocaeli

Tesettüründen vazgeçmedi, Türkiye’ye geldi: Burada zulüm yok

16:22 01 Ekim 2021 13 Yorum Var
Tesettüründen vazgeçmedi, Türkiye’ye geldi: Burada zulüm yok

İslamiyet’i özgürce yaşayabilmek için Çin’in baskı ve asimilasyon politikasından kaçan Uygur Türkü olan aile Türkiye’ye geldi.

Kazakistan’da yaşayan Uygur Türkü Mukhabbat Tursynova (37), Çin'in baskısı sebebiyle ülkelerinde özgürce İslamiyet’i yaşayamadıkları için ailesiyle birlikte Türkiye’ye taşınma kararı aldı. Tesettüründen vazgeçmeyen Tursynova, dini nikahlı eşi Alekper Gurbanov (36) ve 17 yaşındaki oğlu Amir Khuzhamberdiev ile birlikte 2 yıl önce Kocaeli’nin Körfez ilçesinde ev tuttu.

AİLESİNİN GEÇİMİNİ TEK BAŞINA ÜSTLENDİ

Geçtiğimiz yıl Alekper Gurbanov’un korona virüse yakalanması, Mukhabbat Tursynova’nın da doğum yapması sebebiyle ailenin geçim sıkıntısı başladı. Genç çiftin 10 aylık erkek bebeği Hamzat Gurbanov ise sağ kulağı kapalı dünyaya geldi. Sigortaları da olmayan çift, tedavi gördükleri hastanelere borçlandı. Korona virüs vücudunda çeşitli rahatsızlıklara sebep olan Alekper Gurbanov ise yaklaşık 6 aydır çalışamıyor. Ailesinin geçimini tek başına üstlenen Mukhabbat Tursynova ise evde el emeği ile ördüğü örgüleri, sosyal medyadan satıyor.

“VİRÜS SEBEBİYLE VÜCUDUNUN ÇEŞİTLİ YERLERİ ZARAR GÖRMÜŞ"

Türkiye’yi çok sevdiğini söyleyen Mukhabbat Tursynova, Kazakistan’daki Çin zulmünden kaçtıklarını belirterek, "Benden tesettürümü çıkarmamı istediler, ’giyme’ dediler. Ben de İslamiyet’i yaşamak için Türkiye’ye geldim, burada zulüm yok" dedi. Eşinin geçtiğimiz aylarda korona virüse yakalandığını, 20 gün hastanede tedavi gördüğünü kaydeden Tursynova, 10 aylık bebeği Hamzat’ın da sağ kulağı kapalı doğduğunu dile getirdi. Tursynova, "Oğlumun kulağının ameliyatla açılması gerekiyor. Sigortamız olmadığı için doğum masrafı olarak bana yaklaşık 20 bin TL, eşimin tedavisi için de yaklaşık 15 bin TL borç yazıldı. Eşim korona virüsten sonra 1 buçuk ay iyi oldu, sonrasında kötüleşti. 6 aydır hasta şekilde yatıyor. Hastaneye gittiğimizde doktor kanda sıkıntı olduğunu, böbreklerde sıkıntı olduğunu söyledi. Korona virüs sebebiyle vücudunun çeşitli yerleri zarar görmüş" diye konuştu.

AİLESİNİ EL EMEĞİ ÖRGÜLERİYLE GEÇİNDİRİYOR

Uygur Türkü Mukhabbat Tursynova, ailesinin geçimini sağlamak için el işi örgü yaptığını kaydederek, "Kocam maalesef çalışamıyor. 2 çocuğum var. 17 yaşındaki oğlum yaşından dolayı işe giremiyor, 18 yaşında olması gerekiyor. Ama ben örgü yapıyorum evde, satıyorum. Sosyal medya gruplarından satıyorum" ifadelerini kullandı. Tursynova, sağ kulağı kapalı olan bebeğinin ameliyat olması gerektiğini vurgulayarak, tedavi masraflarının karşılanmasını talep etti.

MÜSLÜMAN OLDUKLARI İÇİN SIKINTI ÇEKTİLER

Çalışmak istediğini fakat 18 yaşında olmadığı için iş bulamadığını söyleyen Amir Khuzhamberdiev ise "Üvey babam yaklaşık 6-7 ay önce korona virüse yakalandı. Yaklaşık 1 ay hastanede tedavi gördü. Sigortası olmadığı için hastanelerden çok fatura geldi. Annem de geçimimizi sağlamak amacıyla örgü yapıyor ama yine de fazla bir kazancı olmuyor. Faturaları ödemek çok zor" şeklinde konuştu. Khuzhamberdiev, Müslüman oldukları için Kazakistan’da sıkıntı yaşadıklarını da belirterek, "Kazakistan’da Çin zulmü vardı. Dinimizden dolayı buraya taşındık. Türkiye’de İslamiyet’i kolay yaşayabiliyoruz" dedi.  

YORUMLAR

13 Yorum Var
  • halo tavşanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    iban açsaydiniz.. yardım edecrdik
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • not 2 yıl önce Şikayet Et
    gazeteyi arayın iletişim bilgileri vardır
    İlk beğenen sen ol
  • soru 2 yıl önce Şikayet Et
    suriyelilere sağlıkta herşey bedava türk göçmenlere neden paralı? Suriyeliler sırf bu yüzden gitmiyor ülkeden üstelik. Bu ayrımı kaldırın hepsinde belli bir oran destekleyin.
    Cevapla
  • AKHİLAL 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu insanlara el uzatmak,hemhal olmak,derdiyle dertlenmek,sahip çıkmak için güçlü bir İttihad-ı İslam gerekli. İslama bir baş gerekli. Sancağın düştüğü yerden kalkması gerektiğinden Türkiye olmalı. Dirilmeliyiz ki iri olalım. Velakin işte tam da bu istenmiyor hainler ve İsam düşmanları-Türk düşmanları tarafından. Daha düne kadar çin ateist kafirinin uygulamaları bizde de vardı.
    Cevapla
  • mardinli 2 yıl önce Şikayet Et
    Eli öpülesi insanlar var halen
    Cevapla
  • izmitli 2 yıl önce Şikayet Et
    kocaeli körfez beledyesi yardımcı olut diye düşünüyorum yardım etmek isteyenlere
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.