Konya

Pankobirlik Genel Başkanı Konuk:

15:11 21 Şubat 2017
Pankobirlik Genel Başkanı Konuk:

AK Parti Karaman Milletvekili ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bu sene 16 polar pancarın fiyatını 200 lira olarak belirlediklerini, primlerle 16 polar pancar için üreticinin eline yaklaşık 238,5 lira geçeceğini bildirdi.

Konya Şeker'den yapılan yazılı açıklamada, Konya Şeker'in yarın yapacağı 388 milyon liralık ödeme ile pancar üreticisine 2016-2017 kampanya döneminde toplam 772 milyon 584 bin lira ödeme yapacağı belirtildi.

Konya Şeker'in Türkiye'nin pancar şekeri üretiminin beşte birinden fazlasını gerçekleştirdiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Konya Şeker, 17 bin 940 üreticiye sözleşmeli ekim yaptırırken, üreticisini tohum tarlaya düşmeden avansla desteklemeye başladı ve ürün bedelinin yüzde 44'üne karşılık gelen tutarı ayni ve nakdi avans olarak ödedi. Yarın yapılacak 388 milyon liralık ödemeyle pancar bedeli ödemesini tamamlayacak olan Konya Şeker, 2016-2017 kampanya döneminde üreticiye toplamda 772 milyon 584 bin lira ödeme gerçekleştirmiş olacak."

Açıklamada görüşlerine yer verilen AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker'in 2000'li yılların başında üreticiden sadece pancar aldığını ve yaptığı alımın da bugün aldığının yarısı kadar olduğunu bildirdi.

Avans uygulamasını eksik, aksak yapan, ürün bedeli ödemesinde zorlanan Konya Şeker'in bugün ürün bedelinin hemen hemen yarısını ürünü teslim almadan ödeyebilecek güce kavuştuğunu vurgulayan Konuk, şunları kaydetti:

"Bu sene 16 polar pancarın fiyatını 200 lira olarak belirledik. Bu çıplak fiyatımız. Geçtiğimiz yıl 16 polar pancarın fiyatı 190 liraydı. Temiz pancar, nakliye gibi primlerle üreticimize A pancarı için 213 lira ödemiştik. Bu sene 'fiyat 200 lira' dedik. Hem fiyatta artış yaptık hem de primlerde. Primlerle 16 polar pancar için üreticimizin eline yaklaşık 238,5 lira geçecek. Konya Şeker, bu sene henüz pancarı almadan alacağı pancar karşılığında üreticiye 8 ay önceden avans ödemeye başlamış kurumdur. Bu sürede 14 kez ayni ve nakdi avans ödemesi yapmış. Toplamda 192 milyon lirayı daha pancar fabrikanın kapısından girmeden üreticiye ödemiştir. Yani kasasındaki parayı üreticinin emrine sunmuş, üreticinin finansman maliyetini üstlenmiştir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.