Konya

"Dünyada 100 bin insan Türkiye'yi tanıtıyor"

11:33 27 Ekim 2017
"Dünyada 100 bin insan Türkiye'yi tanıtıyor"

ENGİN ÖZEKİNCİ - Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, "1983 yılından bu yana Türkiye'de okuyup mezun olan uluslararası öğrenci sayısı 100 bine ulaştı. Yani dünyada 100 bin insan Türkiye'yi tanıtıyor. Gönüllü olarak elçilik yapıyor. Bunların arasında bakanlar, milletvekilleri, iş adamları ve gazeteciler gibi her alanda faaliyet gösteren insanlar var." dedi.

Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 110 bin uluslararası öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

Birçok ülkeden uluslararası öğrencinin Türkiye'yi tercih ettiğini dile getiren Bolat, dünyanın 203 ülkesi ve bölgesinden öğrencinin Türkiye'de okuduğu aktardı.

Bolat, 2010 yılından itibaren Türkiye'ye gelen öğrenci sayısının arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"2010 yılı artışların ivme kazandığı bir yıldır. Genellikle Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkaslar gibi yakın coğrafyadan öğrenciler eğitim için geliyor. Son dönemde Endonezya ve Güney Doğu Asya'dan da öğrenci gelmeye başladı. Afrika'nın her bölgesinden gelen öğrenci sayısı da arttı. Son 2-3 yıldır da Latin Amerika, Çin ve Hindistan gibi yerlerden öğrenciler gelmeye başladı. Ancak dünyada bu kadar bilinen ve onlarca üniversitesi olan bir ülkenin daha fazla öğrenci çekmesi gerekiyor. İnşallah bu sayının artacağına inanıyoruz ve artması için de gayret ediyoruz."

Türkiye'de eğitimin dünya standartlarının üstünde olduğuna değinen Bolat, Avrupa ve Amerika'ya göre daha ekonomik eğitim hizmetinin sunulduğunu anlattı.

- "Türkiye mezunları her alanda iyi noktalara geliyor"

Bolat, dışarıdan gelen öğrenci sayısını artırmak istediklerine dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Öğrencilerin yüzde 80'i mezun olduktan sonra ülkelerine dönüyor ve oralarda çok güzel çalışmalar yapıyor. Kimi doktor oldu kimi ticaret ve siyasetle uğraşıyor. Türkiye mezunları her alanda iyi noktalara geliyor. 1983 yılından bu yana Türkiye'de okuyup mezun olan uluslararası öğrenci sayısı 100 bine ulaştı. Yani dünyada 100 bin insan Türkiye'yi tanıtıyor. Gönüllü olarak elçilik yapıyor. Bunların arasında bakanlar, milletvekilleri, iş adamları ve gazeteciler gibi her alanda faaliyet gösteren insanlar var."

Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğu için İslam dünyasından öğrenci çektiğini anımsatan Bolat, İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin 70 şehrinde uluslararası öğrencinin bulunduğunu ifade etti.

Bolat, son dönemde yüksek lisans ve doktora öğrencisinde de ciddi artış olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye gelen 110 bin öğrencinin 16 bini burslu. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı her sene yaklaşık 5 bin öğrenciye burs veriyor. Dünya genelinde 200 bin kişi ise bu burslara başvuruyor. Yani her sene 200 bin öğrenci Türkiye'ye gelmek istiyor. Bu yönden bakıldığında eğitim alanında Türkiye cazibe merkezidir. Türkiye'nin 200-250 bin civarında öğrenci alması gerekiyor. İnşallah 2023 vizyonunda bu sayıya ulaşmış olacağız. Önümüzdeki dönemde Türkiye eğitim üssü olacak."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.