İslam ansiklopedisi dijital ortamda

Yanınızda bir akıllı telefon varsa,44 cilt İslam Ansiklopedisi’ni de yanınızda taşıyor olabilirsiniz. Kadı Sicilleri için de durum aynı.

İslam ansiklopedisi dijital ortamda
İslam ansiklopedisi dijital ortamda
GİRİŞ 25.04.2016 09:44 GÜNCELLEME 25.04.2016 09:44

Hem TDV İslam Ansiklopedisi Hem de Kadı Sicilleri bosyal bilimlerle uğraşanların vazgeçilmez kaynaklarındandır. 2000’i aşkın yazarın katılımı ile 40 ciltten müteşekkil ve Kelam-Akaid, Siyer, Sanat ve Tarih gibi çok geniş bir skalada alt dalları ile beraber 16.855 maddeden oluşan TDV İslam Ansiklopedisi bu anlamda alanındaki en önemli eserdir. Yayımına 1988’de başlanan Ansiklopedi 44. cildin 2013 Aralık’ında yayımlanmasıyla nihayete ermişti. 

Kadı Sicilleri ise bilindiği gibi Osmanlı Devleti’nin en önemli hukuki belgeleri olarak nitelendirilir. Yayımlanma projesi 2008 yılında İSAM tarafından başlatılmış olan eser 2012 yılında 40 cilt halinde tamamlanmıştır. Toplamda 24.000 sayfadan oluşan eserde sadece İstanbul’a ait 40.000’den fazla sicil kaydı bulunmaktadır. 

BİLGİYE ULAŞMANIN KOLAY YOLU 

Yakın zamanda her iki muazzam eser de yayımcısı durumundaki, TÜRKİYE DİYANET VAKFI İSLÂM ARAŞTIRMALARI MERKEZİ (İSAM) tarafından “dijital ortama” aktarıldı. Tabii matbu eser her zaman daha makbuldür ancak hızlıca arama yapabilmek ve bilgiye daha kolay ulaşabilmek için böyle bir çalışma gerekli idi. İşin güzel tarafı İSAM’ın sitesinde ilgili bölümlere tıklayanlar doğrudan madde başlığı ya da kelime bazında arama yapabiliyorlar. Yanınızda bir akıllı telefon varsa, 44 cilt İslam Ansiklopedisi’ni de aynı anda yanınızda taşıyorsunuzdur. Kadı Sicilleri için de keza durum aynı. Belki garip gelecek ama Kadı Sicillerinde öyle ilginç olaylar var ki, insan hikâye okur gibi okuyabiliyor birçoğunu. 

Her iki eser de sadece kaynakça amaçlı kullanılmanın dışında serbest okumalara da açık eserler durumda. Sık sık göz atmakta fayda var.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek
"Para kulelerinde oklar Ekrem İmamoğlu'nu gösteriyor!"