Bakan Ersoy: 'Türkiye Mezunları Derneklerini gerçekten önemsiyoruz'

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından 04-08 Kasım 2019 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen "Türkiye Mezunları Kapasite Geliştirme Eğitim Programı”na Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Bakan Yardımcısı Serdar Çam katıldı.

Bakan Ersoy: 'Türkiye Mezunları Derneklerini gerçekten önemsiyoruz'
Bakan Ersoy: 'Türkiye Mezunları Derneklerini gerçekten önemsiyoruz'
GİRİŞ 07.11.2019 01:28 GÜNCELLEME 07.11.2019 01:28

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) düzenlediği “Türkiye Mezunları Kapasite Geliştirme Eğitim Programı”nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bugün 22 ülkede faaliyet gösteren 23 Türkiye Mezunları Derneği kurmuş bulunmaktayız. 2019 yılı sonuna kadar 6 ülkede daha dernek kurulmasına yönelik çalışmaları titizlikle yürütüyoruz. Türkiye Mezunları Derneklerini gerçekten önemsiyoruz ve bu noktada büyük beklentilerimiz var” dedi.  

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından 04-08 Kasım 2019 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen "Türkiye Mezunları Kapasite Geliştirme Eğitim Programı”na Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Bakan Yardımcısı Serdar Çam katıldı. Program çerçevesinde YTB’nin Türkiye Bursları programı ile Türkiye’de eğitim alarak ülkelerine dönen mezunların oluşturduğu Türkiye Mezunları Derneklerinin temsilcilerine çeşitli eğitimler veriliyor. 

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, farklı coğrafyalardan, dilleri, inançları, kültürleri farklı insanların hayata dair ortak yaşanmışlıkları ve deneyimleri üzerinden birbirleriyle kurdukları ilişkinin toplumlar arasında kurulabilecek en güçlü bağları oluşturduğunu dile getirdi. Türkiye Mezunlarının birlik ve beraberlik içinde ortak geleceğe dair bir yol inşa ettiğini belirten Bakan Ersoy, “Türkiye mezunları olarak Türk kardeşleriniz ile aynı okulu, aynı sınıf ve sırayı paylaşarak, öğrenci evinde yahut yurt odalarında birlikte gelecek planları yaparak, yılların ve umutların içinde yol alarak kurduğunuz ilişki, ülkelerimizin birlik ve beraberlik içinde ortak bir geleceğe yürüyeceği yolu inşa etmektedir" dedi

Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8'inci Uluslararası Öğrenci Mezuniyet Töreni'nde Türkiye Mezunlarına yönelik söylediği, "Bu salonda geleceğin bakanlarını, başbakanlarını, siyasetçilerini, sanatçılarını, inşallah Nobel ödülleri alacak bilim insanlarını görüyorum" sözünün her şeyi özetlediğini hatırlattı.
 
YTB TÜRKİYE BURSLARI İÇİN CİDDİ MESAİ HARCIYOR 
 
YTB’nin Türkiye Bursları programı için ciddi mesai harcadığını aktaran Ersoy, "Bugün 22 ülkede faaliyet gösteren 23 Türkiye Mezunları Derneği kurmuş bulunmaktayız. 2019 yılı sonuna kadar 6 ülkede daha dernek kurulmasına yönelik çalışmaları titizlikle yürütüyoruz. Türkiye Mezunları Derneklerini gerçekten önemsiyoruz ve bu noktada büyük beklentilerimiz var. Derneklerin küresel ve bölgesel ölçekte kendine yer edinmiş, kurumsal, profesyonel ve etkin şekilde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu olmalarını hedefliyoruz” dedi. 
 
Türkiye Mezunları Kapasite Geliştirme Eğitim Programının ortak hedeflere ulaşmada, önemli faydalar sunacağına inandıklarını dile getiren Ersoy, 2020'de uygulanacak "Mezun Ağı Geliştirme Destek Programı" ve "Kurumsal Görünürlük ve İletişim Destek Programı"yla Türkiye Mezunları Derneklerinin daha güçlü ve etkili bir yapıya kavuşacağını belirtti. 
 
DÖRT BİR YANINDAKİ TÜRKİYE MEZUNLARIYLA İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ 

Bakan Ersoy konuşmasının devamında ise şunları kaydetti: “"Dernekler sadece birer tüzel yapıdır. Onu ihya edecek olanlar sizlersiniz. Biz de bu yolda sizlerin her daim yanında olacağız. Bakınız 2017'den itibaren 41 ülkede gerçekleştirilen 63 mezun buluşmasıyla dünyanın dört bir yanındaki Türkiye Mezunlarıyla ilişkilerimizi geliştiriyoruz, sizlere yönelik bölgesel ve sektörel öncelikler sunarak Türkiye'deki kurum, kuruluş ve özel sektör temsilcileriyle iş birliği imkanlarının artırılmasına zemin hazırlıyoruz." 
 
Programda konuşan YTB Başkanı Eren ise, Türkiye Mezunlarının birer gönüllü elçi olduklarına dikkat çekerek, Türkiye ve kendi ülkeleri arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilere katkı sağladığının altını çizdi.  Dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 150 bin Türkiye Mezunu bulunduğu belirten Başkan Eren, “Bugün Türkiye’de dünyanın 170 ülkesinden 158 bin uluslararası öğrenci var. Bunların yaklaşık 16 binden fazlası ise YTB’nin koordinasyonunda yürütülen Türkiye Bursları programı ile lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerindeki eğitimlerini sürdürüyor.  Bu öğrencilerin Türkiye’ye getirilmesi, yurtlarının ayarlanması ve eğitimlerinin sağlanması çok kıymetlidir. Fakat en az bunlar kadar kıymetli olan ise öğrencilerin ülkelerine döndüklerinde kendi ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilere katkı sağlamalarıdır” diye konuştu. 

SENE SONUNDA DERNEK SAYISI 29’A ÇIKACAK

2017 yılında “Yeniden Türkiye” başlığı ile çıkılan yolda bugün 26 derneğe ulaşıldığını, yıl sonuna kadar ise bu sayının 29’a çıkacağını bildiren Başkan Eren, “Mezun olan kardeşlerimizin ülkelerine döndüklerinde Türkiye ile ilişkilerini muhafaza etmeleri ve iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağlamaları için Mezun Dernekleri projesini hayata geçirdik. 2017 yılında ‘Yeniden Türkiye’ başlığı ile hayata geçirdiğimiz daha sonra dernekleşmeye ve kurumsallaşmaya doğru götürdüğümüz çalışmamız şu anda 26 dernek ile devam ediyor. Sene sonuna kadar ise bu sayıyı 29’a çıkaracağız. Cumhurbaşkanımızdan dernek sayısının artmasına yönelik aldığımız talimat çerçevesinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 

Türkiye Mezunları dernekleri çalışmaları kapsamında derneklerin kapasitelerinin arttırılmasına yönelik "Türkiye Mezunları Kapasite Geliştirme Eğitim Programı” düzenlediklerini dile getiren Başkan Eren, “Hem derneklerimizin kapasitesinin arttırılmasına yönelik hem de dernek sayımızın artmasına yönelik ‘Türkiye Mezunları Kapasite Geliştirme Eğitim Programı’ düzenledik.

Bu çerçevede derneklerimiz, kamu kurumları ve iş dünyası ile alakalı büyük STK’lardan sunumlar aldılar. Uzun vadedeki hedefimiz ise derneklerimizin uluslararası birer dernek statülerine kavuşmalarını sağlamak ve mezunlarımız ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha kurumsal hale getirmek” dedi. 

Program hediye takdiminin ve aile fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı
Dünyada en beğenilen havalimanları! İstanbul Havalimanı da listede yerini aldı...