Kültür Sanat Camiasından CHP milletvekiline tepkiler sürüyor

Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarından Üsteğmen Kara Fatma’nın hayatını anlatan film, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile seyircilerle buluşacak olmasına CHP'den gelen eleştirilere tepkiler dinmiyor.

Kültür Sanat Camiasından CHP milletvekiline tepkiler sürüyor
Kültür Sanat Camiasından CHP milletvekiline tepkiler sürüyor
GİRİŞ 26.05.2021 18:04 GÜNCELLEME 26.05.2021 18:05
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarından biri olan Üsteğmen Kara Fatma’nın hayatını anlatan film, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile seyircilerle buluşacak olmasına Cumhuriyet Halk Partisi’nden gelen eleştirilere tepkiler dinmiyor. Milli Mücadele döneminde kadın kahramanların mücadelesinin izleyiciler ile buluşması amaçlanan filme verilen desteğe Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Murat Emir’in eleştirisine Kültür Sanat Camiasından tepkiler sürüyor.

Kurtuluş Savaşı’nın adları bilinmeyen sayısız kahramanlarından birisi olan Üsteğmen Kara Fatma’nın hayatını anlatan "Mahi Milli Mücadelenin Kadın Kahramanı Üsteğmen Kara Fatma” filmi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile seyircileri ile buluşmaya hazırlanıyor. Tarihin kahramanlarının anlatıldığı filme yapılan desteğe, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Murat Emir tepki göstermişti. Emir’in film üzerinden yaptığı algıya, filmsin senaristi İlknur Bektaş, milli mücadele filminin üzerinden yapılan algı çalışmalarına tepki göstererek, “Bir bilseler bu uğurda araştırırken ve hâlâ ne badireler atlattığımı ve ne kadar büyük emek sarf ettiğimi. Hatta Milli Mücadele kahramanlarının unutulmuşluğu ayıbının hepimiz için bir vefa borcu olduğunu; iste bu yüzden özür dilemenin bile yetmeyeceği bir mahcubiyet hissetmeliler. Onlar hepimizin kahramanı, kendilerinden köstek değil destek olmalarını bekliyorum” dedi. 

“FİLME HİZMET EDEN DANIŞMANLARIMIZIN İSMİ BAKANLIK DOSYAMIZDA MEVCUT”

Milli Mücadelenin Kadın Kahramanı Üsteğmen Kara Fatma Filminin Yönetmeni Galip Güner ise yaptığı açıklamada “bilgi ve görgüsünden yararlandığımız Ahmet Misbah Demircan’ın ve Bakanlığımızın bu tür bir tezvirata konu edilmesinden son derece üzgünüz” dedi. Güner, şunları ifade etti. “Filme hizmet eden danışmanlarımızın ismi bakanlık dosyamızda mevcut olup Sayın Demircan’ın filme veya senaryoya danışmanlık yapması söz konusu değildir.  Ayrıca Kara Fatma filmimize Ahmet bey değil Sinema Genel Müdürlüğünün Destekleme kurulunda bulunan değişik düşünce ve kültüre sahip insanlar ve meslek birlikleri bu filme destek vermiştir. Yapılan bu tezviratlar, bu kuruluda zan altında bırakmaktalar.” dedi.

“KÜLTÜR BAKANLIĞINA DANIŞILMAYACAK TA MARKO PAŞA'YA MI DANIŞILACAKTI?”

Yönetmen Nazif Tunç’ta CHP’li Milletvekiline tepki gösterdi. Tunç, yaptığı açıklamada, “Ne yani, Anadolu İstiklal Mücadelesinin kahramanlarından Üsteğmen Kara Fatma’nın filmi için Kültür Bakanlığına danışılmayacak ta Marko Paşa'ya mı danışılacaktı?” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan bu tarz projelere her zaman bilgi, birikim ve donanımıyla enerji kattığını, ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı, kaynak arayan projelerin üretim süreçlerinde sadece danışmanı değil hamisidir diyen yapımcı Nazif Tunç, "Sayın Ahmet Misbah Demircan, Türkiye coğrafyasının her türlü kültür ve sanat fikrine, milli ve tarihi projesine bilgisi, irfanı, donamıyla heyecan ve enerji taşımıştır. İstiklal Savaşı'nda boyun eğmeyen kadınlarımızın destanlarının sinemaya uyarlanmasına destek olmak milli bir görevdir ayrıca. Kültür Bakanlığı sanat, sinema, edebiyat alanlarında kaynak arayan projelerin üretim süreçlerinde sadece danışmanı değil hamisi, sahibidir de. Sayın Ahmet Misbah Demircan, milli duyarlılıkta sinema projelerini sahiplenmeyecek, bu zor zamanda yapım sancılarına çözüm aramayacak da kim arayacak? " dedi

MESUT UÇAKAN VE İSMAİL KURALALY’DAN TEPKİ

Türk sinema tarihinde yaptığı önemli projelerle adından söz ettirten yapımcı/yönetmen Mesut Uçakan, ise yaptığı açıklamada, ''Cumhuriyet tezviratına bu sefer Ahmet Misbah Demircan‘ı katmış. Yahu herkes bilir ki, bu adam doğru bildiği bütün projelere danışmanlıktan da öte sahip çıkar, kıymet verir. Şöyle akıllı manipülasyonlar yapsanıza. Güldürmeyin kendinize.” ifadelerini kullandı.

İsmail Kuralay ise “Ne siyaset ne de gazetecilik ahlakıyla bağdaşacak bir durum. Böyle kuru iftiraya söyleyecek söz bulamıyorum. İnsan bir sorar bu projeler nasıl değerlendiriliyor diye.” tepki gösterdi.

YORUMLAR 31
  • Ertuğrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Atalarını bu yurttan süren nice kahramanlarımıza kini olan ancak sürülenlerin torunları olabilir. Tıpkı Fatih Sultan Mehmet han a kufrettikleri gibi. Kininizde bogulursunuz inşallah
    Cevapla
  • vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    demekki neymis ...C.H.P iktirdari bizim Dinimizi ,Kültürümüzü 50 senede yok etmeye calismis ..biraz basarili olmus ...ama Dönüsümüze cilgina dönüyorlar........... bize yanlis olani dogru ,dogru olanida yanlis ögreten zihniyet ....Allahimk size birdaha bu ülkede söz sahibi yapmasin
    Cevapla
  • Vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerçek tarih ortaya çıktıkça şişirilme kahramanlar da birer birer tarihe karışıyor. Millet gerçek kahramanlarını öğreniyor. Bu da bazılarının zoruna gidiyor.
    Cevapla
  • vali kamal 2 yıl önce Şikayet Et
    eyvallah çok yerinde bir tespit
    Cevapla
  • Yerli ve Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    Kahramandan kim rahatsız olur cevap: hain !..
    Cevapla
  • meraci83 2 yıl önce Şikayet Et
    Hazımsızlar partisi haline getirilen ce ha pe için bu iftiralar,karalamalar,hasetlikler gaaayet doğal, gaaaayet normal.Tiğniyeti arızalı olanın zihniyetinin de arızalı olması da doğal bir sonuç. Acı olan ise gerçekten Atatürkçüyüz diyenlerin dut yemiş bülbül gibi gıklarının çıkmaması.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'