Kabe hasretini dindiren sergi Esenler'de açıldı

Esenler Belediyesi koleksiyoner Bekir Kantarcı’nın 30 yılda yurt içi ve yurt dışından edindiği Kâbe örtüleri ve eski hac yolculuklarından pek çok hatıranın yer aldığı “Kâbe Örtüleri ve Kâbe Yolunda Hatıralar Sergisi”ne ev sahipliği yapacak

Kabe hasretini dindiren sergi Esenler'de açıldı
Kabe hasretini dindiren sergi Esenler'de açıldı
GİRİŞ 11.04.2022 16:09 GÜNCELLEME 11.04.2022 16:21

Koleksiyoner Bekir Kantarcı’nın 30 yılı aşkın süredir bir araya getirdiği farklı dönemlere ait Kâbe örtüleri ile eski hac yolculuklarından hatıraların bulunduğu “Kâbe Örtüleri ve Kâbe Yolunda Hatıralar Sergisi”, Esenler’de kapılarını açıyor. Sergide, İstanbul halkından Mekke ve Medine’ye gönderilen hediyeler, Surre alayı sandıkları ve bu sandıklara konulan feraşet çantaları gibi birçok nadide eser yer alıyor.

Osmanlı’da her yıl Kâbe örtüsünün gönderilme seremonisi olan Surre alaylarının da konu edindiği sergide, 1900’lü yılların başında Mekke’den dönüşte getirilen koku gulabtan zemzemlik gibi orijinal hediyelikler ve antikalar, Kabe’yi süsleyen kemer kuşak yazılarından örnekler, Hicaz demiryoluna ait çeşitli madalya ve belgeler, Osmanlı’nın Hicaz’ı idare ettiği günlere ait resmi yazışma belgeleri, Osmanlı dönemi hac vekâletnameleri ve şehadetnameleri bulunuyor. Kantarcı’nın bu özel koleksiyonunda ayrıca Kral Abdülaziz zamanında Mekke’de son kez üretilen örtüler arasında yer alan kırmızı renkli ipek örtü parçası, Mekke’de üretilmiş Peygamber Efendimiz (SAV)’in Medine-i Münevvere mescidinde kabr-i şeriflerinin duvarlarını süsleyen yeşil renkli parça ve daha pek çok eser meraklılarıyla buluşacak. Sergide 350 yıllık ravza örtü parçası, 17. yüzyıl erken Osmanlı dönemine ait koyu yeşil Kâbe örtü parçası, 1850’li yıllara ait nadir koyu lacivert Kâbe örtüleri yer alıyor. Ayrıca sergide 19. yüzyıla ait Müslümanların Kâbe özlemini yansıtan Kâbe tasvirli yağlıboya, cam altı tablolar ve Kâbe minyatürlü ahşap hilyeleri de bulunuyor. Sergi, Ramazan ayı boyunca ziyaret edilebilecek.

Tarih              : 11 Nisan 2022 Pazartesi

Saat                : 11:00

Yer                 : Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi   

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı