Malatya

Malatya'da yenilenebilir enerji yatırımları başlatıldı

13:58 30 Ağustos 2016
Malatya'da yenilenebilir enerji yatırımları başlatıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi, su, güneş ve rüzgardan gibi yenilebilir enerji kaynaklarından yaklaşık 40 megawatt elektrik üretmeyi hedefliyor.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Malatya Büyükşehir Belediyesi 2016 ve 2017 yıllarında yenilenebilir enerji alanında su, güneş ve rüzgardan elektrik üretimiyle ilgili 6 proje için çalışma başlattı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından ana isale hattı üzerinde kurulması planlanan 2 Hidro Elektrik Santrali 'nin (HES) proje ihalesi yapıldı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) isale hattı projesinin netleşmesinin ardından MOTAŞ tarafından gerçekleştirilecek, 3,6 megawatt gücündeki 2 HES tesisinde yıllık 27 milyon 150 bin kilowatt saat üretim hedefleniyor.

Büyükşehir belediyesi ayrıca güneşten elektrik üretimi için 3 proje hazırlandı. Şehir Mezarlığı mevkisinde 60 bin ve 120 bin metrekarelik alanlarda hazırlanan proje kapsamında, 9 megawatt elektrik üretimi hedefleniyor. Dağıtım şirketinden çağrı mektubu alınarak gerekli projeler, TEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne sunuldu. Büyükşehir belediyesi bu projelerden en az birini 2017 yılında tamamlayarak hizmete almayı hedefliyor.

Büyükşehir Belediyesi ayrıca Trambüs Bakım İstasyonu üzerine kurduğu GES'ten yüksek verim alınması üzerine Hal Binası çatısına da GES kurulması için çalışma başlattı. 17 bin metrekarelik çatıya 2 megawatt gücünde GES tesisi kurulumu için dağıtım şirketine gerekli başvurular yapıldı.

Bu üç GES projesinden yıllık 40 milyon kilowatt saat elektrik üretilecek.

İlin fazla rüzgar alan bölgelerinden Arapgir ilçe merkezinde de 2 farklı bölgede Rüzgar Enerji Santrali (RES) kuracak. Fizibilite çalışmalarının tamamlandığı RES projesiyle ilgili dağıtım şirketine gerekli başvurular yapılacak. 2 RES projesinden 8 megawatt elektrik üretimi hedefleniyor.

Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir elektrik üretiminin ilkini Orduzu bölgesindeki eski çöp alanında kurduğu Çöpgaz Elektrik Santrali’nde gerçekleştirdi. Burada kurulan elektrik santralinde 2 megawattın üzerinde elektrik üretiliyor. Ayrıca yapım çalışmaları devam eden Malatya Çevre Entegre Projesinde de 10 megawattn üzerinde elektrik üretiminin yapılacağı belirtildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi gerek mevcut santraller ve gerekse de projelendirdiği diğer elektrik üretim santralleriyle 40 megawatt civarında elektrik üretimi hedefliyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.