Malatya

Kadın muhtar hayatlarını değiştirdi

11:13 07 Mart 2017
Kadın muhtar hayatlarını değiştirdi

EMRAH GÖKMEN - Malatya'nın Arguvan ilçesi Yazıbaşı Mahallesi'nde yaşayan, hayatları ev işleri, çocuk ve tarla arasında geçen kadınlar, mahallerine seçilen kadın muhtar ile sosyal hayatla tanıştı, katıldıkları kurslarla yaşamlarına yeni renkler kattı.

İlçedeki 135 haneli 470 nüfuslu Yazıbaşı Mahallesi'nin sakinlerinden Nurhayat Eren (57), iki yıl önce adaylığını koyduğu seçimlerde mahallenin ilk kadın muhtarı oldu.

Muhtar seçildikten sonra genellikle orta yaştakilerin yaşadığı mahallesi için bir şeyler yapmak isteyen Eren, hemcinslerine yönelik çalışmalarda bulundu.

Mahallesindeki kadınların sosyal hayat içerisinde daha fazla yer alması için Halk Eğitim İlçe Müdürlüğünde kuaförlük kursu açtıran Eren, kadınların ev ve tarla arasındaki hayatlarına yeni bir soluk kazandırdı. Bununla da yetinmeyen Eren, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğünün desteğiyle hazırlanan ve kursiyerlere günlük 20 lira para ödenen takı tasarımı kursunu da mahalleli kadınların hizmetine sundu.

Geçmişte "ayıp" diye köy kıraathanesinin önünden bile geçmeyen kadınlar, şimdi kurslara katılıp, muhtarın düzenlediği toplantılarda mahallelerinin sorunlarını ele alıyor.

Muhtar Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar İstanbul'da yaşadığını, 5 yıl önce de köyüne döndüğünü söyledi.

Mahallede muhtarlık seçimleri yapılacağını öğrendiğinde kendi kendine "Neden hep erkekler muhtar olur ki?" diye sorduğunu anlatan Eren, seçimde aday olmaya karar verdiğini belirtti.

Seçimlerde aday iki erkeği geçerek mahallenin ilk kadın muhtarı olduğunu anlatan Eren, ilk etapta vatandaşların "Kadından muhtar olur mu?" diye kendisini yadırgadığını ancak daha sonra buna alıştığını ifade ederek, "Söz verdim halka, 'Eğer yapamazsam 2 yılda istifa edeceğim' dedim. Muhtar olduktan sonra vatandaşlar memnun. Biz kadınlar gerçekten duyarlıyız, eksikleri görebiliyoruz." diye konuştu.

Muhtar seçildikten sonra mahalleli kadınların özgüvenlerinin olmadığını, bir kahvehanenin önünden geçerken bile utandıklarını gördüğünü anlatan Eren, bunun üzerine onları daha çok sosyal yaşama katılabileceği kurslar düzenlemeye karar verdiğini söyledi.

Mahallede kadınlar için kuaför ve takı tasarımı kursları açtıklarını anlatan Eren, kadınların sosyal yaşamda olmasının önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bütün kadınlara sesleniyorum, kendinize öz güveniniz olsun. Siyasete girin, işçilik yapın, patron olun. Siz her şeye yakışırsınız. Erkeklerden beklemeyin. Siz kendinizi her şekilde yetiştirebilirsiniz. Okumaya meyliniz varsa okuyun. Biz kadınlarda eksik olan öz güven. Bu olduktan sonra yapamayacakları şey yoktur."

- "Traktörümü rahat rahat sürüyorum"

Emine Tan (55) da mahallelerine kadın muhtar seçilmeden önce ev işleriyle ilgilendiğini ve tarlada çalıştığını anlattı.

Muhtarları Eren'in seçilmesinden sonra hayatlarının değiştiğini, kursa gitmeye başladıklarını, topluma karıştıklarını belirten Tan, eskiden köy meydanında bile rahat yürüyemezken artık her işlerini kendilerinin yaptığını ifade etti.

Geçmişte tarlaya giderken eşinin traktör sürdüğünü, kendisinin ise aracın arkasından koşturduğunu anlatan Tan, "En son, 'Bu böyle olmaz ben süreceğim' dedim. Muhtarımız gelmeden önce utanıyordum, traktörle köye giremiyordum ama muhtarımız seçildikten sonra rahat rahat sürüyorum. Çünkü muhtarımız kadın." diye konuştu.

Takı tasarım kursuna katılan Adile Çakmak (50) da eskiden hep günlerini evde geçirdiğini söyledi.

Mahallelerine kadın muhtar seçilmesiyle artık faydalı işler yapmaya başladıklarını anlatan Çakmak, "Kadın muhtar olduğu için her türlü konuşmamızı yapabiliyoruz. Her şeyi biliyoruz. Bayağı açıldık. Önceki gibi değiliz. Bir yere gittiğimizde konuşmaya bile utanıyorduk, şimdi öyle değil. Daha mutluyuz daha iyiyiz. Parasız kalmıyoruz. Muhtarımızdan Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.