Manisa

Sedef hastalığına güneşle tedavi

11:30 11 Nisan 2016
Sedef hastalığına güneşle tedavi

FERDİ UZUN - Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işıl İnanır, sedef hastalığının tedavisinde güneşin önemli yararlarının bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. İnanır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sedef hastalığının halk arasında "ürkülen bir hastalık" olarak nitelendirildiğini ancak dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 2'sinde görülen bu hastalığın hayati tehlike barındırmadığını dile getirdi.

Hastalığın çeşitli yaş gruplarında ve vücudun bir çok yerinde görülebileceğini, hastalıkla ilgili en önemli endişenin bulaşıcı olduğu inancı olduğunu belirterek, "Sedef hastalığı kesinlikle bulaşıcı değildir. Hastalar ve hasta yakınları bu konuda rahat olmalılar. Hastalığın kalıtsal özelliği baskın değildir. Daha çok dış faktörlerin etkisi söz konusudur" dedi.

Güneş ışığının hastalığın tedavisi için destekleyici olduğuna işaret eden İnanır, yaz aylarının hastalığın tedavisi için fırsat oluşturduğuna işaret etti.

İnanır, "Güneşin ön planda koruyucu etkisi olduğunu biliyoruz. Hatta tedavi edici etkisi olduğunu biliyoruz. Bazı hastalarımız da kepekli bölgelerdeki kızarıkların azaldığını belirtiyorlar. Hastaların büyük çoğunluğunda güneş ışınları yararlı oluyor. Bu nedenle biz, yaz aylarında hastalığın olduğu bölgeyi açık tutmaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz." dedi.

- "Stresin azalması hastalığı olumlu yönde etkileyecektir"

Kilo fazlalılığının da hastalığın tedavisini olumsuz etkilediğini belirten İnanır, düzenli yürüyüş yapan ve kilo veren hastaların daha hızlı tedavi olduğunun saptandığını kaydetti.

Sedef hastalığı bulunan kişilerin tedavisinde, hastanın psikolojik durumunun üst seviyede tutulması gerektiğini anlatan İnanır, şöyle konuştu:

"Hastalıkla beraber olumsuz bir ruh haline bürünüyorlar. Bunun meydana getirdiği depresif bir tablo söz konusu olabiliyor. Ya da sedefin oluşum sürecindeki o maddeler aynı zamanda depresyonu da ortaya çıkarabiliyor. Hastaların öncelikle toplumdan dışlanmaması önemlidir. Hastalar dışlanmayla karşı karşıya kalabiliyor. Bazı hastalarda psikiyatrik yaklaşımlar sonrası deri lezyonlarında belirgin iyileşmeler sağlanabiliyor. Hastalığın tedavisi ile birlikte hastanın yaşam kalitesi de iyileştirilmelidir. Psikososyal açından bir değerlendirme ve buna karşı bir yaklaşım hastaları daha mutlu kılacaktır. Stresin azalması hastalığı olumlu yönde etkileyecektir.”

Sigara ve alkol kullanımının, sedef olan bölgeyi kaşımanın hastalığı olumsuz etkilediğini dile getiren İnanır, sedef hastalarının vücudu sıkmayan giysileri tercih etmesi, diz ve dirsek bölgesinde sürtünme yaratan hareketlerden kaçınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.