Said Ercan'dan çok önemli uyarılar!

Haber 7 Gündem Masası'nın bu haftaki konuğu Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, gündeme ve sosyal medya kullanımına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 22.10.2019 12:56 GÜNCELLEME 22.10.2019 14:34
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, Haber 7 Gündem Masası'nın bu haftaki konuğu oldu ve Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli ve Kurumsal İletişim Sorumlusu Mehmet Cebeci'nin gündeme dair sorularını cevaplandırdı.

İşte Ercan'ın Haber7'ye özel açıklamaları...


Suriye’ye askerimiz Barış Pınarı harekâtı düzenlemektedir. Bu hususta sosyal medyada algı yönetimi vardır. Bu süreçte neler yapmalıyız? Üzerimize düşen ne olmalıdır?



Çok büyük bir operasyon. İngilizler duruma “100 yıl sonra savaşı özlemiş Türkler” diyor. Tabii biz savaş demiyoruz; biz ciddi bir terör ve sınırımızı güvenli hale getir operasyonu diyoruz. Gördüğümüz video ve fotoğraflardan, oradaki halkın da Türk askerini nasıl beklediğini ve bir kurtuluş olarak gördüğünü de biliyoruz. Bu süreçte sosyal medyada manipülasyon hiç olmadığı kadar fazla. Özellikle İngilizce, Arapça, Kürtçe ve diğer yabancı dillerde çok ciddi anlamda bir operasyon var. Türkçede hakimiyeti biraz daha sağlamış durumdayız. Zeytin Dalı Operasyonu, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz’da yapılan algıya baktığımızda şu andaki algı içeride daha iyi. Fakat dışarıda, özellikle BAE, Almanya, Suudi Arabistan gibi bazı ülkelerin ciddi desteğiyle sosyal medyada ciddi anlamda bir medya manipülasyonu söz konusu. Bu manipülasyon ve dezenformasyon beraberinde insanları yanlış kullanıma da teşvik etmeye başlıyor. İnsanlar devletim ve askerim için ne yapayım, duyarlı olayım bir şeyler yapayım derken, bu sefer mevcut olanı da berbat etme durumuna geliyor. Bu yüzden bu haberler çok önemli. Özellikle algıyı yönetme noktasında. Algı, gerçekten daha gerçektir. Biz şu an gerçekleri konuşuyoruz fakat dünya algıyı konuşuyor. ABD'nin binlerce muhabiri olan en büyük haber sitelerini ve haber kanalları dahi yanlış bir patlamayı sanki Kuzey Suriye’de olmuş gibi gösteriyor. Hatta Trump dahi tweet attı, o bile yeter artık dedi. Ben de hayatımda ilk defa Trump’ı RT ettim.

DÜNYADA OLMAYAN BİR KAZANÇ TÜRKİYE’DE VAR

 

 

Dünyada aslında medya ve sosyal medya arasında çok ciddi bir rekabet var. Bu en çok ABD’de yaşanıyor. Trump’ı iktidara getiren sosyal medya gücü ve medyanın hemen hemen yüzde 99’u Trump’a karşı. Fox, CNBC, NBC gibi büyük kuruluşların hepsi sürekli karşı haber yapıyorlar ama Trump sosyal medyadan savaşını sürdürüyor. Türkiye’ye baktığımız zaman, HDP ve HDP’ye yakın medyayı saymazsak eğer, ulusal medyada hemen hemen bir konsensüs oluşmuş durumda. Dört siyasi partinin de yakın medyası operasyon konusunda güzel haberler veriyor. Bu bizim için bir kazanç. Dünya’da olmayan bir kazanç Türkiye’de var.

ÇOK CİDDİ MANİPÜLASYON YAPILIYOR



Fakat bunu bildikleri için özellikle yabancı sermayeli basın kuruluşları sosyal medya üzerinden çok ciddi manipülasyon yapıyorlar. Bunu da görüyoruz. Rusya, ABD kaynaklı ve özellikle Avrupa kaynaklı bazı siteler çok fazla yapıyor bunu. Düşün, hayatında hiçbir zaman bir araya gelmemiş dört Avrupa ülkesinin medya kuruluşları Türkiye’de Youtube kanalı açıyorlar ve ortak haberler veriyorlar. Niçin, ne adına yani?Bundan birkaç sene önce ABD’de bir enstitüde yapılan bilimsel bir araştırmada yalan haberin, doğru haberden 6 kat daha fazla yayıldığı tespit edildi. Siz o haberi yalanlayıp doğrusunu söyleseniz bile geçmiş olsun. Bunu bildikleri için de önce manipüle ediyorlar ve sizi hep savunmada bırakıyorlar. Stratejik bir şey bu. Sizin öne geçip o algıyı yönetmenizi istemiyorlar. Biz hep savunmadayız ve düzeltmeye çalışıyoruz. Düzeltmeye çalıştıkça da onların algısı üzerinden gidiyor. 



TÜRKİYE'Yİ YALNIZLAŞTIRMA OPERASYONU DEVAM EDİYOR

Biz "Bölgesinde istikrar sağlıyor, terörden arındırıyor” desek de onlar bir tane sahte videoyla tüm sosyal medyayı yönetiyorlar. Çünkü son kullanıcı onu duyana kadar geçmiş olsun, yayıldı o artık zaten. Onun için özellikle İngilizcede ve Arapçada... Biz eskiden hep Batı derdik, Batı’ya karşı bir savunma mekanizmamız vardı. Çünkü onlar bizim için “gâvurdu”. Gâvurun medyası da gâvurluk yapardı. Bunu anlayışla karşılardık. Şimdi bakıyoruz, Müslüman ülkeler üzerinden de bize karşı çok ciddi bir algı oluşturuluyor. Orta Doğu üzerinden bir operasyon var. Videolar hazırlıyorlar, içerik savaşlı diyorum ben bunlara. Fake videolar hazırlıyorlar. Videoda geçen olay tamamen başka bir bölgede olmuş mesela. Hatta kurgu videolar da var. Bu videolar üzerinden de Türkiye’yi karalamaya çalışıyorlar. Son dönemde çok ciddi bir şekilde var, boykot çağrıları yapıyorlar. Resmen harekâtı bahane ederek Türkiye’yi hem ekonomik hem medya anlamında hem de dünyada yalnızlaştırma operasyonu devam ediyor.

Bunlar aslında biraz da motivasyon amaçlı yapılan şeyler. İşte halka ve askerlerimize moral verelim anlamında. Bak biz çok iyiyiz, moralimiz yerinde. Trump’ın geçen gün Fox News’a bir açıklaması vardı: “Türk askerleri öğle yemeğine gider gibi askere gidiyor” diyor. Biz militarist bir milletiz. 2200 yıllık askeri geçmişi olan bir milletiz. Onun için de İngilizlerin zaten söylediği, “Türkler savaşı özlemiş” ifadesi de buradan geliyor. Bu anlamda askeri de çok seven bir toplumuz. 

ASKERLERİN YÜZÜNÜN GÖSTERİLMEMESİ LAZIM



Geçen bir askerimiz şehit oldu, baktık onun sosyal medyada videosu dönmüş. Asker orada güvende ama ailesi, kardeşleri, çoluk çocuğu tanınıyor bölgesinde. Biliyorsun Türkiye’de o bölgeden gelen milyonlarca insan var. Bunların içerisinden hepsinin masum olacağını söyleyebilir miyiz? Arada kimlerin geldiğini biliyor muyuz? Cumhurbaşkanı açıkladı, Kobani’den 400 bin kişi geldi dedi. Bu insanların ne kadarının ne olduğunu biliyor muyuz? Bu anlamda, bence asker yüzünün gösterilmemesi lazım. Mesela bir videoyu paylaşıyorsun da zaten terör örgütünün amacı o videonun paylaşılması. Sen videoda küfür ederek, onu daha çok yayıyorsun.

HALKIMIZ REFERANS ALMADIĞI HABERLERİ PAYLAŞMASIN

Boykot videosunu söyleyelim mesela. O videonun amacı zaten yayılmak. Daha çok kişiye ulaştırmak. Margaret Thatcher’ın çok güzel bir sözü vardır: “Terör haberleri, terör örgütlerinin oksijenidir.” Biz kendi elimizle onlara hizmet ediyoruz. Algı böyle bir şey, iyi bir şey yaptığımızı zannediyoruz. Bu yüzden halkımız referans hesaplardan duymadıkları ve görmedikleri şeyleri paylaşmasınlar. Buradan uyarmış olalım. Haber7 referans bir medyadır. Devletin kurumları ve ajansları referanstır. Bu tür şeylerin dışında yapılan işlerin de kime hizmet edildiği bilinmiyor. İyi bir şey yaptığımızı zannederken ama bu sefer onu daha çok kişiye ulaştırmış oluyoruz. Toplumda kamplaşma, nefret ve nefret söylemi de yaygınlaşıyor. Peki bu nefreti nereye kanalize edeceksin? Bu insanların nefretini nereye kanalize edeceksin? Bu yüzden dezenformasyona çok dikkat edilmeli, dezenformasyon ve manipülasyon sürece çok şey kaybettiriyor. 



TÜRKİYE'DE SEVİLEN İSİMLER ÜZERİNDEN ALGI YAPILIYOR

Suriye içerisinden de açılmış hesaplar var. Bunları yapmak çok kolay artık. Dünyadaki algıyı yönetenler şöyle yapıyorlar: Türkiye’de sevilen isimler kim, Mustafa Kemal Atatürk, Recep Tayyip Erdoğan veya X isimli siyasetçi veya sanatçı. Onların profil resimleriyle kullanıcı adı alıp o hesaplar üzerinden yayıyorlar her şeyi. Biz o fotoğrafları görünce, “aa bu vatansever birisi” diyoruz ama geçmiş olsun. Çok kolay, bir tane logo veya afişle algıyı yönetebiliyorsunuz. Sonra bu da gün içerisinde yayılıyor. Gündelik etiketler var bir de. Mesela Barış Pınarı etiketi. Biz orada yazılanları olumlu zannediyoruz ama aslında dezenformasyon için kullanılıyor. Konuyla ilgili aramaları ilgili etiketlerle yaptığımız için etiket üzerinden de bir manipülasyon yapılıyor.

TRUMP AMERİKA'YI TWITTER'DAN YÖNETİYOR

 

 

Dünya liderleri artık en önemli mesajlarını sosyal medyadan veriyor. Burası politik bir çekişme alanına döndü. Bunun özel bir nedeni var mı? Neden Trump Türkiye'ye yaptırım uygulayacağını Twitter üzerinden açıklıyor?

Biliyorsunuz ki Trump ABD’yi Twitter’dan yönetiyor. Trump geçtiğimiz senelerde bir açıklama yapmıştı. Sonrasında Pentagon’a Afganistan’dan çekilip çekilmediklerini sordular. Onlar da, “Biz de Twitter’dan öğrendik, yarın da toplantı yapacağız” demişti. Bir ara hakikaten Trump ve John Bolton Twitter’dan yönettiler. Şu anda da bunu yapmaya devam ediyor çünkü geleneksel medyada bir bölünme var. Buna sermaye savaşları da diyebiliriz. Kürüsel sermaye artık Çin’e kayıyor. Liberalizm isteyen Çin ve ulusalcı davranış içine kapanmak isteyen bir ABD. Duyun da inanmayın yani. Çin içeride komünist, dışarıda liberal iken; ABD içeride ulusalcı, dışarıda da liberali artık bırakmış durumda. Medya da bundan etkileniyor yani.

HALKLAR ARTIK SOSYAL MEDYADA YÖNETİLİYOR

Mark Zuckerberg dün muhafazakâr senato üyelerine hesap verdi ve şu anda Demokratların adayı Facebook’u Trump’ı desteklemekle suçluyor bu seçimlerde. Bunlar daha yeni olaylar,  Zuckerberg kendini açıklamaya çalışıyor ama yeni aday buna karşı çıkıyor. Birden şunu fark ettiler ABD’de. 2 yıldır bunun davaları devam ediyor. Facebook, Facebook Messenger, Whatsapp, Instagram, hepsi aynı şirkete ait. Bütün bunlar nasıl dünyanın en büyük medyası haline geldiler, bu konuşuluyor.  Dünyada sosyal medyada halklar yönetiliyor. Bir genci düşünelim: TV izlemiyor, gazete okumuyor, gazeteler bir bir kapanıyor. Türkiye’de de biliyorsunuz tirajlar oldukça düşmüş durumda. Olan, sosyal medyaya yönelmek. Eskiden ülkeleri yönetme taktiği şöyleydi: Devlet başkanlarını yöneterek halkı yönetirdin. Şimdi bu değişiyor. Dijital dönüşüm her şeyi değiştirdi. Artık Hollywood’dan bahsetmiyoruz. Hollywood filmleri bitti, artık Netflix filmlerinden bahsediyoruz. Dijital TV platformlarından bahsediyoruz. Artık, ülkelerin yaptığı medya operasyonlarından değil sosyal medya operasyonlarından ve algıdan bahsediyoruz. Çünkü bir gazetenin yaptığı kolay bir şekilde tekzip ediliyor ve ona karşı önlem alabiliyorsunuz. 10 milyon düşünen zihinden bahsediyoruz. Türkiye’den birçok etiket dünya gündemine giriyor. Çünkü o saatlerde ABD’de gece olduğu için daha geniş kullanıcı kitlesi Türkiye’de oluyor. Orta Doğu çok kullanıyor. Arap Baharı’nın üzerinden çok geçmedi. Arap Baharı sosyal medya üzerinden dizayn edildi. Biz bunun bir operasyon olduğunu yıllar sonra öğrendik.

BUNDAN SONRAKİ ALGI YÖNETİMİNİN MERKEZİ DARK VE DEEP WEB OLACAK

Bir dönem Facebook çok popülerdi, şu anda Twitter çok popüler. Önümüzdeki dönem için öngördüğünüz, konuşulan bir sosyal mecra var mı?

Bence bundan sonraki algı yönetiminin merkezi dark ve deep web olacak. Deep web, arama motorlarıyla girilemeyen, özel tarayıcılarla girilen bir alan. Onun da hemen dibinde dark web var. Dark web biraz daha devletler arası istihbaratın ve yönlendirmelerin çok fazla olduğu bir yer. Hacker marifetiyle girilebilen, gençlerin de girdiği popüler bir platform. Burada istediğiniz kadar belge bulabiliyorsunuz. Ülkelerle ilgili ciddi operasyonları burada görebiliyorsunuz. Anonymous diye bir hacker grubu var, Anonymous’un yuvalandığı yerler buralar ve istedikleri siber saldırıyı yapabiliyorlar. Bundan sonra artık dünyada deep web, dark web ve siber savaşları konuşacağız. Twitter kullanımı azalıyor gittikçe. Instagram’da biz şu an dünya ikincisiyiz. Ama Instagram’a bu operasyonlar çok yansımıyor. Çünkü Instagram gençlerin çok olduğu biraz daha soft bir yer. Mesela Snapchat’in Türkiye’de 7 milyon kullanıcısı var. 7 milyon ama bunların hepsi 20 yaş altı, üstü yok. Snapchat’te biz yokuz mesela. Snapchat’te kanaat önderleri de yok. 

GELECEĞİN OLAYI SOSYAL MEDYADA İÇERİK, KİM ÜRETİRSE KRALDIR

Bence Türkiye’de analiz yapacak kullanıcı ve kanaat önderlerinin eksikliği var. Said Ağabey dediyse doğrudur diyecek gençleri oluşturacak bir analiz yetkisi... Ama bakıyoruz üretim yok. Biz buna içerik/content marketing diyoruz. Geleceğin olayı sosyal medyada içerik. Bunu kim üretirse o kraldır. Siz ne kadar çok video, animasyon, infografik, görsel hazırlarsınız... Ben mesela bu operasyon başladığında, açık söyleyeyim, TSK ile ilgili doğru dürüst güzel görsel bulamadım. Hatta görsel için TSK ile iletişime geçelim, bize görsel versinler dedik. Birkaç tane ortak tatbikattan birkaç fotoğraf bulduk. Azerbaycan, Kore ordularıyla yan yana bunlar da. Google’a 'American Forces Army'  yazın, nasıl fotoğraflar çıkıyor karşınıza... Sanki böyle filmden fırlamış gibi. Bu anlattığımız algı yönetimi.

TSK BÜNYESİNDE METİN YAZARLARI OLMALI

Adamlar Somali’de Kara Şahin Düştü diye bir film yaptılar, 14 askerin mağlubiyetini öyle verdiler ki filmi izleyince helal olsun diyorsun. Oysa biz gerçeğini yaşıyoruz. O videoları hepimiz izledik, siviller bodrum katına kapanmışlar. İnsanlar Türk askerini bekliyor. Ağlayarak bizi karşılıyorlar. Dünyada çocukların sevdiği tek ordu Türk ordusu. Bu hikayeleri bizim Batıların dediği storytelling gibi anlatmamız lazım. Bazıları çok iyi hikâye anlatır, asker anlatamaz sadece yapar. Bizim çok ciddi metin yazarlarına da ihtiyacımız var. Bugün devlet ve TSK bünyesinde metin yazarları olmalı. TSK sosyal medyada, İngiltere’den sonra gelen, NATO’nun ikinci ülkesi. Instagram’a gelmedi ama Flicker’a geldi. Ama Flicker kalmadı artık. Şu an bence iyi gidiyor, çok kötü gitmiyor fakat bizim içeriğe ihtiyacımız var. Savunacak insan ingilizce savunmak istiyor, atacak ABD gündemine ama ne atacak? Sürekli elimizde aynı şeyler. Bir içerik atölyesi oluşturulmalı ve onaydan geçmiş doğru bilgiler hızlı bir şekilde paylaşılmalı. Biraz ironi olabilir, mizansen olabilir. biraz İngilizcesi var, ABD gündemine atacak, ama ne atacak? Elimizde sürekli aynı şeyler. Bir içerik atölyesi oluşturulup onaydan geçmiş içeriklerin hızlı ve kreatif bir şekilde, kreatif kelimesini çok önemsiyorum, her şey değil de biraz ironi dahi olabilir, mizansen de olabilir, oradaki gerçeklik, halkla yapılan söyleşiler...

TÜRK-KÜRT KARDEŞLİĞİNDE BİNLERCE YILDIR SIKINTI YOK

Mesela bir amcamız vardı, ailemden 8 kişiyi kaybettim diyor. Bu o kadar duygusal ki metin ki bunu kayıtsız kalmanız mümkün değil. Ben de yayınladım. Hatta, “Kürt kardeşlerim, bu videoyu kendi dilinizde dinleyin” dedim. Çünkü onlara yapılıyor. Trump da dünyanın bütün muhalifleri de bize bunu yapıyor. Kürtler ve Türkler savaşı demeye çalışıyorlar ısrarla. Çünkü içeride huzursuzluk çıksın istiyorlar. Bizim buna karşı bir algı çalışması yapmamız lazım. Hatta buradan şunu söyleyeyim: Kürt ve Türk kardeşlerimizle, “Biz kardeşiz, biz bu operasyonu destekliyoruz, bu teröre karşı bir operasyondur. Kürt Türk kardeşliğinde binlerce yıldır bir sıkıntı yoktur” diye videolar üretmemiz lazım. Gerçek olan budur. Hatta bunu İngilizce üretmemiz lazım. “Our brothers” dememiz lazım. Ama içerik yok işte.

AVRUPA'DA CİDDİ BİR PROPAGANDA VAR

Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde ciddi terör propagandası var. Şimdi onlar Kürtler diyor, biz YPG/PKK diyoruz. YPG/PKK’yı tanımadıkları için... Biz de Kürtleri kötüleyemeyiz onlar kardeşimiz çünkü bizim. Biz buraya onlar oraya vuruyor. Bu sefer de attığımız başka yere gidiyor. Bizim şunu vermemiz lazım: Kürtler ayrı, teröristler ayrı! Biz bu ülkede beraber yaşıyoruz. Onlar bu ülkede cumhurbaşkanı oldu, bakan oldu, her yerdeler. Burası onların ülkesi zaten. Müslüman Kürtler bizim her zaman kardeşimiz. Gerçi bunun Müslümanlıkla da alakası yok.

Müslüman ülkelere de söylemek lazım. Ezanı yasaklamış olduklarını çok işleyemedik bence. Özellikle gönüllüler, bu içerik hareketlerini gitsinler belli ülkelere reklam yapsınlar. Bugün her istediğiniz ülkeye reklam verebilirsiniz. Gönüllüler, oradaki iş adamları bir şey yapmak istiyorsa ülkelerine, onaylanmış, devletin bununla ilgilenen, İletişim Başkanlığı, MSB, TSK’dan gelen içerikleri ülkesinde reklamla duyursun.

Cüzi reklamlarla Almanya’da birçok insana ulaşabilirsiniz. Bizim bunu tanıtmamız lazım. YPG ve PKK’nın aynı olduğunu, bunların terörist olduğunu ve dini olmadığını, bunların Türkiye’nin sınırını ve bekasını çok ciddi ihlal ettiğini söylememiz lazım. Ama bunları hiç duyamıyoruz. Hep aynı şeyler.

Ben artık aynı videoları izlemekten bıktım. Whatsapp gruplarında da aynı. 5 günlük videoyu yeniymiş gibi gruba atıyor. 5 günü geçtim, 2 yıl bile olabilir. Bunu biz süzgeci olmalı, herkesin vakti çok değerli. 256 kişilik bir grup. 1 dakikalık bir video olsa, 256 dakika etti. 4 saate tekabül eder. Hepimizin hayatından giden 4 saat. 3 dakikalık videoyu düşünün. Yazık değil mi? Yani ciddi anlamda operasyon yiyoruz sosyal medyadan, herkesin bunu toparlaması, dezenformasyonu engellemesi lazım. Referans hesapları takip edip içerik üretmesi lazım. Birbiriyle içerik paylaşımı yapması lazım. Bir yerde bir şey gördüğünüzde ilgili kişilere ihbar etmeniz lazım. Bu da önemli. Spamlediğinizde birçok hesap kapanıyor ve askıya alınıyor. Eğer çok doldum deyip küfür ederseniz bu sefer sizin işe yarayan hesabınız da kapanıyor. Tehdit ettiniz, Twitter olaya siz haklıymışsınız gibi bakmıyor. Tehdit var kapat diyor. Birçok hesap askıya alındı bu süreçte. Yaptığımız takipler sonucu, yurt dışında ortak block havuzları oluşturduklarını gördük. Oraya da vatansever kullanıcılar adlarını eklemişler, beraber blocklayalım diye bir site açmışlar, giriyorlar ve sizi blockluyorlar.  

Twitter kullanıcılarının yüzde 5’i kadar şikâyet gelirse hesabın bloke oluyor. Buyrun, bir operasyon daha. Çünkü Twitter’ın arka planında yapay zekâ çalışıyor, Türkiye haklı sınırlarını koruyor diye düşünmüyor. Arkadaki yapay zekâ, “çok bloklanıyor, demek ki sıkıntı var” deyip bloke ediyor, geçmiş olsun. Sonra zaten askıyı kaldırana kadar, bir kullanıcıyı daha kaybediyoruz. Arka planda dijital savaş çok ciddi anlamda sürüyor ama bu savaşı doğru yönlendirecek doğru kullanıcılara doğru şeyleri yaptıracak bir şeye ihtiyaç var.

SADECE TÜRKİYE DEĞİL DÜNYAYA HİTAP EDEN SOSYAL AĞLAR KURMAMIZ LAZIM

Dijital savaşta Türkiye'nin yerli enstrümanlarının olmamasının bu konudaki etkisi nedir?

Hepimiz geçti oraya. Biz eleştirdik de şunu düzeltin diye, ama çok geç kaldılar. Aslında bu çok önemli. Hep söylüyoruz. Yerli, milli sosyal ağ kavramı doğru fakat buradan çıkıp sadece Türkiye’ye değil dünyaya da hitap edecek sosyal ağlar kurmamız lazım. Yeni bir şey denemek lazım. Her taklit aslına övgüdür. Şu an bizim kendi sosyal ağlarımız olsaydı ve vatansever kullanıcılar bir araya gelseydi, biz oradan yaptığımız çalışmalarla belki Twitter’a girip daha büyük bir etki oluşturacaktık. Çünkü hostingde problem. Binlerce kullanıcı bir yerde host edip eyleme dönüştürmek istediğinde bunu yapacak hostingin yok. Herkes ne yapalım diyor. Herkesin, ne yapmalıyız sorunsalı da var. Biz tabii Sosyal Medya Derneği olarak bunun üzerinde düşüyoruz ne yapılmalı diye. Yakında bir kılavuz da yayınlayacağız. Çünkü bu operasyon hemen bitecek bir operasyon değil, büyük bir şey. Belki aylarca sürecek. Belki bittikten sonra da bu algı sürecek. Bu süre zarfında doğru bir şekilde nasıl kullanılmalı, nasıl faydalı kullanılabilir. Hem bireysel hem toplumsal hem ülkesel hem de bölgesel zarar.

DİJİTAL SAVAŞ YAŞIYORUZ

Suudi Arabistan neden Twitter’ın yarısını aldı? Şu an Twitter’ın büyük ortaklarından birisi Suudi Arabistan. Geçen gün tweet de atmıştım, şu an sosyal medyayı çok aktif kullanan 3-4 tane ülke var; ABD, Suudi Arabistan, BAE, Türkiye ve Pakistan. Resmen biz bizle kavga ediyoruz. Avrupa’da Twitter yok. Çok ilginçtir, Almanya İtalya gibi ülkelerde trend topic oluşturmak da kolay çünkü kullanan pek yok. Onlar hala Facebook kullanıyor. Öyle bir kavgaları, dertleri yok. Yaşadığımız şey tam anlamıyla sosyal medya savaşı, dijital savaş. Sözlükler üzerinden de çok ciddi bir algı var. Geçen gün Wikipedia İngiltere, Türkçe bilen editör arıyordu. Wikipedia Türkiye’de kapalı. Neden Türkçe bilen editör arıyor? Büyük haber ajansları da Türkçe bilen editör arıyor. Neden şimdi?

İLETİŞİM KİMİNSE GENÇLİK ONUNDUR

Şu da yapılabilir: Güzel bir içerikle, Insragram sayımız 40 milyona ulaştı. Dünya ikincisiyiz ABD’den sonra. Dev bir havuzdan söz ediyoruz. Orada özellikle gençlerimizi kaybetmemek için güzel içeriklerle anlatmak lazım. Mesela ben bunu yapmaya çalışıyorum. Belki 7-8 tane normal bir şey koyuyorum ama operasyonla ilgili bir tane bilgilendirici bir şey koyuyorum çünkü çocuklar da bunu dışında kalmasınlar diye. Çünkü algıyı biz önceden vermezsek başkası veriyor, ülkesini bu sefer başka şekilde görüyor. Bak biz orada sivilleri öldürüyormuşuz diyor. Bunun formülü, iletişim kiminse, gençlik onundur. İletişim bizim olsun.

GURBETTEKİ TÜRKLER DESTEK VERMELİ

Operasyonla ilgili dünyada yapılan algı operasyonlarına sosyal medyadan nasıl cevap verebiliriz? Biz Türkçe derdimizi anlatıyoruz ama İngilizce kısmında eksik mi kalıyoruz?

Fransızca o kitleye ulaşmak anlamında önemli bir dil çünkü Afrika’da çok sömürgesi var, Afrikalılara bu şekilde ulaşabiliyorsunuz. Felemenkçe de önemli. İspanyolca dünyada en çok kullanılan ilk 4 dil arasında ama gündemimizde hiç yok. Koskoca Güney Amerika, İspanya’nın ve Portekiz’in etkilediği bölgeler konuşuyor. Rusça da öyle. Türki cumhuriyetleri sanki hemen yanımızda gibi düşünüyoruz ama son süreçte gördük. Kıbrıs'tan dahi gol yedik. İstatistikler ortada. Rusça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, Felemenkçe ve Arapça dillerinde çok acil içerik üretmemiz lazım.

Aslında bir içerik merkezi lazım. Şu an Barış Pınarı ile ilgili 2 tane Türkçe ve İngilizce hesap var. Bunlar içerik üretiyor. Bunların çoklu dilli olarak, ekstra kullanıcı adlarıyla oluşturulması ve içerik üretilmesi lazım. İletişim Bakanlığından raporlar geliyor. İletişim Başkanlığı şu an hiç olmadığı kadar çalışıyor. Yapı oturdu fakat ben bunun gönüllü kullanıcılarla özellikle gurbetteki Türklerin desteği ile büyümesi gerektiğini düşünüyorum. Biz havuz üzerinden, gönüllü desteğini almadan, siz istediğiniz kadar binlerce kişi çalıştırın bu iş olmaz çünkü karşı tarafınızda bir gönüllü ordusu var. Sizin her elemen çalışmanız karşılık bulmuyor çünkü yayılma başka bir şey.



AMAÇ TÜRKİYE'Yİ İÇERİDEN KARIŞTIRMAK

Mesela bir ekip yayılmayı yapacak, bir ekip içerik üretecek, biri algı yönetimi ile ilgilenecek, metin yazarlığı yapacak. Böylelikle karşılık buluyor. Twitter’da bir yalan çıkıyor, sonra o hesabı kaynak göstererek medya kuruluşu haber yapıyor, sonra haber tekrar sosyal medyaya geri dönüyor. İki etkileşim alıyor yani. Biz 2 gün boyunca onu konuşuyoruz ve bloke ediyoruz. Algı böyle işliyor. Sosyal medyada kaynağında tüketmek lazım.

Bazı hesapların Türkiye’ye erişimi engellenmeli, bu da çok acil yapılabilir. Hukuki bir kararla bu hesap Türkiye’ye erişemez, denilebilir. FETÖ’cü hesaplarda bunu yapıyoruz, yapmak zorundayız yani. Çünkü senin iç işlerine karışıyor. Burada sansürlük bir şey yok. Yalan paylaşım yapıyor ve niyeti iyi değil. Hata yapabilir insan. O ayrı bir durum. Ama bunun sebebi sizin ülkenizi karıştırmak. Bu kapatılsın, Türkiye’ye o hesabın erişimi kapatılsın. Çünkü algı yapanların amacı Türkiye’de içeriyi karıştırmak, Türk ile Kürt’ü karşı karşıya getirmek. Bunu amaçlıyor, videoların amaçları da bu zaten.

GOOGLE GÖRSEL KULLANILMALI

Henüz operasyonun başındayız. Kamışlı’ya daha girilmedi. Ayn'el Arab’a girilmedi. Büyük şehir merkezlerine girilmedi. Buralara girildiği zaman ne olacak?

Biz şu an aslında bir fırsat dönemindeyiz. Bu dönemde yönlendirilecek gönüllü hareketler bize çok katkı sağlayacak. Çünkü sürekli fotoğraflar düşüyor.

Google görsel de kullanılmalı. Pek kullanılmıyor. Bunlar zaten çıkıyor. İhtiyaç var, biz bunun üzerinde çalışıyoruz. Hatta hesap açmayı bilmiyor insanlar. Birçok yerde eğitim veriyorum, salonun yarısının Twitter’ı yok. Belki destekleyecekler ama nasıl açacaklarını da bilmiyorlar. Açtığında da yumurta kafa. Ondan sonra kullanıcı adı filan da yok. 2 tane spam alınca kapanıyor gidiyor.

SOSYAL MEDYA SAVAŞININ DEVLET FARKINDA

Bu şunun için önemli: Trump bir tweet atıyor, 20-60 bin beğeni alıyor. Bizim Cumhurbaşkanımızın daha düşük. Bu da dünyada algıyı etkiliyor. Bak halk destek veriyor, vermiyor gibi. 

Sosyal medyanın yöneticileri etkileme gücü de böyle bir şey zaten. Türkiye'de en çok takipçisi olan kullanıcı Cem Yılmaz. İlk 10 kullanıcıyı sıralamıştım. Daha bir ay önce güncelledim ben bunu. Cem Yılmaz’la Cumhurbaşkanımız arasında 300 bin fark vardı. Şimdi bu 50 bine kadar düştü.

Operasyonun başladığının sosyal medyadan duyurulması çok kritik bir hareket. Cumhurbaşkanımız kendi resmi hesabından duyurdu. Sosyal medya savaşlarının Cumhurbaşkanlığı farkında artık. Devlet de öyle. Gönüllü hareketler desteği arttırır, organize olursa bu işi kotaracağız. Aksi halde sosyal medyadan gol yemeye devam ederiz.

TÜRKİYE'DE NE İLE İLGİLENELİM?

İndependent, Sputnik ve bunun benzeri pek çok yabancı yayıncı ülkemiz ile ilgili yoğun haber yapmaya başladılar. Özellikle iç kamuoyu algısını yönetmek için yaptıkları çok belirgin. Türkiye'nin bu nevi enstrümanları var mı? Türkiye'nin yurt dışı yayınları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu noktaya devlet de onlar da hazırlandı. TRT World’e baktığımızda ya da diğer yabancı kanallarımıza baktığımızda artık yabancı kanallarımız var. TRT Arapça var, TRT Kürtçe var. Hatta İmran Han ile Malezya Devlet Başkanı ve Cumhurbaşkanımız İslamofobi ile mücadele için ortak, BBC tarzı bir kanal kuracağız dediler, İslamafobi ile mücadele için. Bu saydığınız medya kuruluşları Türkiye’de eş cinsel propagandayı da arttırmak, toplumdaki üremeyi bitirmek için bir üçüncü cinsiyet yayını yapıyorlar. Direkt gençler üzerinde çalışıyorlar.

K-pop üzerinden de ciddi bir algı var. Neyle ilgilenelim Türkiye’de? İnsan hakları mı, eş cinsel hakları mı, çevre hareketi mi, diyorlar? Üç konu var, başka bir şey yok. Aslında bu üçüyle de ilgileniyoruz demek. Oysa Türkiye’de baktığınız zaman, dünyadaki kadar büyük bir çevre felaketi var mı?

TÜRKİYE ARTIK BÜYÜK OYNUYOR

BP’nin,Dünyanın en büyük çevre felaketi, 120 km çapa ulaşmış durumda. O istasyonda 50 kişi hayatını kaybetti. Daha 9-10 sene önceydi. Greenpeace gibi kurumlar bunu ne çabuk unuttu? Niye kimse konuşmuyor? BP Google’a reklam verdi tabii, sivil toplumu da dünya medyasını da besledi, logosunu da değiştirdi. Geçmiş olsun.

Ben konferanslarda soruyorum, bunu duydunuz mu diye, kimse duymamış. Türkiye’deki o sanatçılar neden BP’nin yarattığı krizi konuşmuyorlar. Türkiye'de hala iş yapıyor British Petrol. Kimse tepki göstermiyor, ben oradan almıyorum demiyor. Dünyanın en büyük çevre felaketini nasıl unuttuk, demek ki parayı verince unutuluyor.

Türkiye bence bu konuda artık büyük oynamaya başladı. Dünya medyasını da besliyor. En son Gülnur Aybet Hanımın güzel çıkışları vardı. Yine Washington Post’a baktığımız zaman Cumhurbaşkanımızın ve İletişim Başkanlığımızın yayınladığı makaleler var. Ben bunlar da çok önemli ve kıymetli. Eskiden bunlar yoktu. Biz de artık o global oyunu bilmeye başladık. Sadece gönüllü hareketleri yönlendirmemiz lazım. ABD ve Avrupa’da istemediğin kadar Türk var. Bugün merhaba diyerek Çin’e kadar, Selamun Aleyküm diyerek Güney Afrika’ya, Almanya’ya gidersin. Dünyanın hangi ülkesinin böyle bir konumu var? Kimin böyle bir dil avantajı var. Böyle bir kardeşlik ve tarih avantajı var? Türkiye’deki bütün operasyonların sebebi o. Türkiye bu kadar güçlenmesin ve eski coğrafyasına dönmesin. Düşünce olarak, kültür olarak, insan kaynağı olarak da geri dönmesin diyorlar. Ben, iyi gittiğini düşünüyorum. Türkiye içinde çok iyiyiz.

HERKES ŞİFRELERİNİ GÜVENLİKLİ YAPSIN

TRT World’e operasyon çekildi mi?

TRT World özellikle bu süreçte güzel yayınlar yaptı ve yapmaya devam ediyor. Twitter özgür bir platform. Mültecileri karşısına aldığında Trump, Twitter, “Mülteciler tarafından gururla geliştirildi” yazmıştı. Şunu da iyi bilmek lazım, Twitter’ın şu an başındaki adam İranlı ve İran’ın bize bakışı bu operasyonda çok doğru değil. Bu anlamda çok çatışıyoruz. Birçok değişken var yani.

Twitter’ın bu süreçte birçok hesabı askıya alacağını düşünüyorum. Türkiye’nin önemli yazarlarından birini mavi tiki gitti mesela. Mavi tik gittikten sonra da hacklendi. Bu süreçte bunların çok olacağını düşünüyorum. Herkes şifrelerini güvenlikli yapsın, üçlü kombinasyon şeklinde yapsınlar ve telefonlarına bağlasınlar. Ortak kullanımda açık bırakmasınlar hesaplarını. Bilgisayarınıza erişip sizin hesabınızdan bir tweet atarlar, geçmiş olsun. Kimin attığını bilemezsiniz ve Türkiye'de kıyamet kopar. Bilmeyenler, mümkünse hiç kullanmasın. Çünkü kullanıcı güvenliği çok önemli, operasyonun malzemesi olursunuz. Hatta bazı insanlar geriye dönüp ne attıklarına baksınlar.

GECE SİZ YATTIKTAN SONRA TWEET ATABİLİRLER

Gece siz yattıktan sonra bazı hesaplar kullanılıyor. Teknik olarak  bunun üstünden geçelim. Bazı uygulamalara yetki veriyoruz, yetki verdiğimiz uygulamalar hesabımızı bizim adımıza kullanabiliyorlar, tweet atıp başkasını takip edebiliyor. Bu yüzden kullanıcılar kimleri takip ettiklerini tekrar kontrol etsinler. Attıkları tweetleri de geriye doğru kontrol etsinler. Gece siz yattıktan sonra tweet atılabilir. En azından son kullanıcılara ve attıkları tweetlere baksınlar.

Uygulamalar üzerinden çok ciddi gol yiyoruz. Geçenlerde yüz değiştirme meselesi çıktı. Bu uygulama herkesten yetki aldı mesela. Şu an istediği kullanabilir bunu. Rusya’nın bir uygulaması bu. Bugün TicToc Çin ve Türkiye’den veri topluyor. Rusya sürekli veri topluyor. Amerika zaten öyle. Bu kadar veriyi ne yapıyorlar? Toplum mühendisliğinde kullanıyorlar.

SİBER SAVAŞ VE VERİ SAVAŞI

Mücadele sahası data ve siber savaşa evriliyor...

Kesinlikle. Siber savaş ve veri savaşı. O veri bizde yok. Cambridge Analytica mesela. Bugün Trump’ın kazanmasında, Brexit’te ve Boris Johnson’ın kazanmasında çok etkiliydi. Şu an yasaklandı. Çok ciddi tersine mühendislik yaptı. Trump’a oy verecek bölgelerde insanları sandığa yönlendirdi. “63 like ile sizin görüşünüzü biliyoruz” dediler. Trump’a oy vermeyecek yerlerde de, “Sandığa neden gidiyorsun ki” algısı yarattılar. Trump’a oy veren güney bölgelerde insanlar daha çok sandığa gitti, kuzeyde sandığa gidilmedi. Bu şu anda da işliyor.

DİJİTALDEKİ İSTİHBARAT SAVAŞLARININ BAŞKA YÖNÜ

Mesela Kore popunun 10-20 yaş arasındaki kızları etkileyen reklamlarla çıktığını görüyoruz. Anne baba o reklamı görmüyor, grubu tanımıyor, ama kız biliyor. Türkiye’de bu kolaylıkla yapılabilir. Bir grup hedeflenir, reklam ve haberlerle. Bir medya kuruluşu mesela, “Benim haberim sadece doğuda gözüksün” diyebilir. Biz de hiç haber yapmıyorlar diyebiliriz, ama o haber orada gözüküyor. “Sadece bu dili konuşanlar görsün” seçeneği de var.

Artık bir sesin üzerine farklı bir sesler yükleyebiliyorlar. Demoları yapıldı ve ben de dinledim. Siz başka duyuyorsunuz ben başka. Gençler ve yetişkinler başka duyuyor mesela. Bir ara mavi/sarı elbise olayı vardı. Herkes farklı görüyordu. Bu da dijitaldeki istihbarat savaşlarının başka bir yönü. Bir baba bu müzik ve şarkıda hiçbir şey yok kızım ilgilenebilir diyebilir ama biz verdiği mesajı aslında bilemiyoruz. Bu çok önemli.

VATANDAŞLARIMIZ ŞİKAYETLERİNİ BİLDİREBİLİR

Hiç beklemediğimiz yerlerden gol yemeye başlıyoruz. Cumhurbaşkanımızın bir konuşmasının ortasından laf cımbızla çekiliyor, manşetten veriliyor. Haberin içini bir okuyorsun, aslında ilgisi yok. Ama insanlar haberi okumuyor artık. Bu da haberde cımbızlama çok yapılıyor. Bu tip haberleri de ilgililere şikâyet etmek lazım. Bilişim suçlarına ihbar edilmesi lazım. Vatandaşlar şikayetlerini buraya bildirebilirler. Önemli bir boşluğu doldurdu.

YORUMLAR 8
  • mağdurgillerden 4 yıl önce Şikayet Et
    Sosyal medya kullanmıyorum. Ama haber sitelerine bakıp bazan okuyucu yorumlarına bir şeyler yazıyorum. Ama küfür hiç bir zaman yazmadım. Ona rağmen aldığım tepkilere baktığımda sanki birileri benim adıma bir şeyler yazıyor. Bu mümkün mü; Mümkünse ne yapmalıyım? Endişeliyim. Yazmadığım şey bana nasıl isnad edilir? Bu konuda yol göstericiler lazım. herkese yapılabilir gibi.
    Cevapla
  • bakiolanALLAHdir 4 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKÜM elhamdülillah MÜSLÜMANIM vatanimi seviyorum dostumuda düsmanimida biliyorum- imtihan dünyasi -
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Boşuna söylenmiyor?... İnternet Deccal,dir.
    Cevapla
  • Nurullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Said hocamı herzaman takipteyim söylediği herşeyi özellikle takip ediyorum başarılarını diliyorum
    Cevapla
  • Meta 4 yıl önce Şikayet Et
    Sık sık vatandaşları bu şekil uyandırılırsa çok iyi olur devamlı uyanık olacağız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den çok sert yanıt: Senin 'DEM'leneceğin belliydi! Açık açık uyardı
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!