RTÜK yayın ilkelerini ihlal eden televizyonları affetmedi

Üst Kurul, yoğun şikâyet alan Sadakatsiz, Ramo ve Öğretmen dizilerine idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

RTÜK yayın ilkelerini ihlal eden televizyonları affetmedi
RTÜK yayın ilkelerini ihlal eden televizyonları affetmedi
GİRİŞ 06.11.2020 12:05 GÜNCELLEME 06.11.2020 12:05
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

RTÜK, Ebubekir Şahin başkanlığındaki son toplantısında İzleme ve Değerlendirme Dairesi uzmanlarınca hazırlanan raporları görüştü.

            Üst Kurul evlilik dışı ilişkileri normalleştiren, çocuk ve gençleri olumsuz yönde etkileyebilecek rol modeller oluşturan “Sadakatsiz” dizisini yayınlayan Kanal D’ye idari para cezası verilmesine karar verdi.

            Şiddet ve işkence görüntüleri içeren sahnelerinden dolayı SHOW TV’de yayınlanan “Ramo” dizisi de cezalandırıldı.

            RTÜK ayrıca, FOX’ta ekranlara gelen “Öğretmen” dizisinde bir öğretmenin öğrencisini taciz ederek intihara sürüklemiş gibi gösterilmesinin öğretmenlik mesleğinin itibarını zedelediği kanaatine vardı. Üst Kurul diziyi yayınlayan FOX TV’ye idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

Emniyet Teşkilatına iftira atılan yayın, TELE 1’e ceza getirdi.

TELE 1 ekranlarında izleyicileriyle buluşan “Gün Başlıyor” programda sunucunun “Dediğim gibi yani Erdoğan’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun başında olduğu teşkilatın memurları Türkiye’de cemevlerine girip rahatlıkla işeyebiliyorlar.” şeklindeki ifadelerini değerlendiren Üst Kurul, yayında polis teşkilatının hiçbir kanıta, bilgi ve belgeye dayanmayan şekilde zan altında bırakıldığını tespit etti. RTÜK, yayıncı kuruluş hakkında 6112 sayılı Kanun’un 8. Maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde yer alan “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.” ilkesinin ihlali nedeniyle yayıncıya idari para cezası uygulanmasına hükmetti.

Türk ordusunu itibarsızlaştırmaya çalışan konuk, Halk TV’ye pahalıya mal oldu.

RTÜK, HALK TV’de yayınlanan “Gündem Özel” programında yayın konuklarının Türk ordusunu aşağılayan ifadelerine sessiz kalmadı. Üst Kurul toplantısında yayın konuğu Veysi Dündar’ın "devletin sac ayakları ile oynarsanız devlete zarar verirsiniz. Ordu, Emniyet şu an nerdeyse tasfiye edilmiş durumda… Çok güçlü bir devletimiz yok. Hali hazırda şu an bizde kara savaşında bulunabilecek ne Ordu kaldı ne Emniyet kaldı. SİHA ve İHA'ları çıkardığınız zaman devletin hani sahada reaksiyon verecek ordusu kalmadı. Orduyla oynarsanız olacağı bu, yargıyla oynarsanız olacağı bu." İfadeleri ile programın diğer konuğu Miyase İlknur'un Milli Savunma Üniversitesi hakkındaki "Harp Akademileri'nin yerine kurulan Milli Savunma Üniversitesi'nde siz gerçekten harp eğitimi yapıldığını mı sanıyorsunuz?" sözleri değerlendirildi.

Program konuklarının açıklamalarının iç ve dış güvenliğini sağlayan kurumların moral üstünlüğünü zafiyete uğratabilecek nitelikte olduğunu belirleyen RTÜK,  Kanunda yer alan “Yayın hizmetleri… İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.” ilkesinin ihlali nedeniyle Halk TV’ye idari para cezası uyguladı.

Beyaz TV’de yayına yansıyan küfre ceza

“Derin Futbol” isimli spor programında sarf edilen “Doğduğun günün a… k…. Ben gidiyorum” şeklindeki ifadeler yayıncı Beyaz TV’ye ceza getirdi. Yayında dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verildiği uzman raporu ile tespit edilerek Beyaz TV’ye 6112 sayılı Kanunda yer alan “Yayın hizmetleri… Türkçenin, özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak zorundadır; dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez.” ilkesinin ihlali nedeniyle idari para cezası verildi.

MasterChef gündemdeydi

RTÜK, TV 8’in “MasterChef Türkiye” programını da inceledi.  Programda bir yarışmacıyı ağlatıp stüdyodan çıkmasına sebebiyet verebilecek derecede yüksek ses tonu ile sarf edilen ifadelerin, kızma ve bağırmaların insan onurunu zedelediği hükmüyle yayıncı kuruluşa idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Halkı dolandıran yayınlar affedilmiyor.

Her hafta rutin olarak gündeme alınan vatandaşları kandıran yayınlara ilişkin raporlar neticesinde, sağlık beyanıyla sahte ürün ve ilaç pazarlaması yapılan ANADOLU TV, NEHİR, SÜPER TV  ve DOLUNAY INT televizyonlarına ağır yaptırımlar uygulandı.

 

YORUMLAR 6
  • Aysun 3 yıl önce Şikayet Et
    RTÜK yetkilileri lütfen kaldırın böyle dizileri tamam biz seyretmeyerek tepki gösteriyoruz ama çözüm degil akşam dizide seyrekttiklerimiz sabah gercek olup sabah kuşağı programlarına konu oluyor lütfen lütfen böyle olmamalı bu rezillikler bitmeli
    Cevapla
  • ADALET.... 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne ceza verdiler acaba 10 bin para cezasımı. Kanalı 3 4 gün kapa bakalm birdaha yapıyorlarmı. Ülkede adalet kadın isminde kaldı.
    Cevapla
  • giz 3 yıl önce Şikayet Et
    o paraları zaten her programda reklamlar vs ile misli misli çıkarıyorlar bu cezalar caydırıcı değil ekmeklerine yağ sürmek bu tarz yayınların kaldırılması gerekli
    Cevapla
  • YazdimGectim 3 yıl önce Şikayet Et
    Burdan RTUKE sesleniyorum.Evlendirme programlari baslasin artik.evlndirme programina gelene kadar nice igrenc diziler var onlara mudahale edun.
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Böyle ceza verileceğine yasaklasalar daha iyi ve kalıcı bir çözüm olur
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum kaldırılsınlar yeter artık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular