Mersin

Yem ve gübrede KDV'nin kaldırılacağı vaadi sektörü sevindirdi

12:30 12 Aralık 2015
Yem ve gübrede KDV'nin kaldırılacağı vaadi sektörü sevindirdi

MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 64. Hükümet Eylem Planı kapsamında yemde ve gübrede KDV'nin tamamen kaldırılacağı yönündeki açıklaması sektörde olumlu karşılık buldu.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yemde KDV'nin kaldırılmasının sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, bu durumun sektöre de olumlu yansıyacağını söyledi.

KDV'nin kaldırılmasıyla rekabet edilebilir piyasanın oluşacağını aktaran Yamanyılmaz, şöyle konuştu:

"Planda yer alan maddeler hem üretime hem de ihracata katkı sağlayacaktır. Piyasa daha rekabet edilebilir duruma gelecek ve rakip pazarlarda daha rekabetçi fiyatlar oluşacaktır. Genç çiftçilere kredi verilmesi de çok güzel bir gelişme. Verilen destekle gençlerin önü açılacak ve okumuş, okulu bitirmiş gençler bu yolla iş dünyasına katılmış olacak." 

Kırsal kalkınma desteklerinin 81 ilde yaygınlaştırılacak olmasını da değerlendiren Yamanyılmaz, bu sayede bazı haksızlıkların ortadan kaldırılacağını ifade etti.

Yamanyılmaz, geçmişte bazı illerin kapsam dışı bırakılmasının haksız rekabete yol açtığını savunarak, "Biz daha önce bakanlığımıza iletmiştik bu durumu. Bu programla daha iyi olacaktır. Hazırlanan 64. Hükümet Eylem Planı sektör adına olumlu gelecek adına da güzel çalışmalar. Biz de bunu destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Yerel kesim de koordineli olmalı"

Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan ise yem ve gübrede KDV'nin kaldırılmasını beklediklerini, düzenlemeyi olumlu karşıladıklarını söyledi.

Bu tür adımların mutlak bir fayda getireceğine inandıklarını aktaran Akdoğan, gelişmelerin yansımalarını hep birlikte merakla beklediklerini kaydetti.

Kırsal kalkınma desteğinin yaygınlaştırılmasının da önemli olduğunu vurgulayan Akdoğan, şöyle devam etti:

"Mersin kırsal kalkınma destekleri kapsamında yer alıyordu ancak bürokratik engeller nedeniyle yeterince faydalanılamıyordu. Yeni eylem planıyla bu durum umarım düzelir. Kırsalda üreticilere yatırım yapabilecek alanların gösterilmesi, köylerde, beldelerde belli alanlar belirlenip büyükbaş için yatırım yapılması gerekiyor. Bu alanda bürokratik engeller vardı. Köylerde, sanayi alanları yapılmalı, hayvancılık için yerler belirlenmelidir. Bunlar gerçekleştirildiği takdirde bu tür projelerden çok sayıda kişi faydalanır. Bu adımlar genel çerçevede olumlu ancak yerel kesim de koordineli olmalıdır. Hükümetin aldığı bu önlemler, tedbirler olumlu yansır."

-"Olumlu bir gelişme"

Mersin Süt Üreticileri Birliği Başkanı Kuzey Acarbaş da yem ve gübreden KDV'nin kaldırılmasının hem üreticiler hem de sanayiciler için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. 

Acarbaş, sanayicilerin yem için kullanılan ham maddeleri yüzde 1 KDV ile aldığını ancak yemin paketlendiğinde KDV oranının yüzde 8'e çıktığını ifade etti.

Acarbaş, bu durumu ortadan kaldıran düzenlemenin sektöre olumlu yansıyacağını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.