Muğla

Bodrum'un sebzeli döneri "Şirin usta"dan

11:05 29 Mart 2017
Bodrum'un sebzeli döneri "Şirin usta"dan

ALİ BALLI - Bodrum'da Osman Şirin'in 28 yıldır hazırladığı "sebzeli döner"in ünü Türkiye sınırlarını aştı.

Aslında fizik öğretmeni olan 56 yaşındaki Şirin, İstanbul'da 1 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra tekstil işine atıldı. Bir süre sonra işleri bozulan Osman Şirin, Bodrum'a yerleşip gıda sektöründe şansını denemek istedi. Burada da farklı birkaç deneyimin ardından dönerciliğe atılan Şirin, açtığı büfede et dönerin içine birkaç çeşit sebze koyup müşterilerine servis etti.

Beklediği ilgiyi önceleri göremeyen Osman Şirin, İstanbul'a dönme kararı aldı ve elinde kalan yaklaşık 120 kilogram et ve 10 çeşit sebze ile hazırladığı son döneri de satıp yol parası yapmak istedi.

İriliğiyle dikkati çeken ve 10 çeşit sebzenin verdiği lezzeti tutan Şirin'in döneri o gün kısa sürede tükenince, İstanbul'a dönmekten de vazgeçti.

Osman Şirin, 1989'da müşterilerine sunmaya başladığı ve bugün ünü "Bodrum döneri" adıyla Türkiye sınırlarını aşan sebzeli dönerine 2006'da marka tescili de aldı.

- "Bu işe başlama nedenim, çocuklara sebzeyle eti bir arada yedirmekti"

Şirin, sebzeli dönerin ortaya çıkış hikayesini AA muhabirine anlattı.

Döneri ilk başta çocuklara sevdirmek için yapmaya karar verdiğini, daha önce hiç denenmeyen bu döneri insanlara kabul ettirebilmek için biraz zorlandığını belirten Osman Şirin, şunları söyledi:

"Bu işe asıl başlama nedenim, çocuklara sebzeyle eti bir arada yedirmekti. Bu yolla başladık. Sebzeli döneri ilk denediğimde 'tutmaz' demişlerdi. Gerçekten de tutmadı. Hanıma, 'Dönelim İstanbul'a tekstil işine devam edelim' dedim. Elimizde kalan çok miktarda et vardı sebzelerle beraber. Bunları hazırladık, 'yol parası yapabilirsek yaparız, yapamazsak halka dağıtırız' diye düşündük. 100-120 kiloluk döner çıktı ortaya. Millet dönerin büyüklüğüne şaşırdı ve yemeye başladı. Gitmek için toparladığımız eşyaları yeniden çıkardık. Bodrum'da kalmaya karar verdik. 28 yıldır da burada kaldık, işlerimiz de çok iyi gidiyor."

- "120 kilo eti satana kadar kasap başında bekledi"

Şirin, hemen kasabın yolunu tuttuğunu ve yeniden 120 kilo et almak istediğinde yaşadıklarını ise şöyle anlattı:

"Kasaptan aslında günde 5 kilo et alıyorduk. Tutturduğum döner 120 kiloluktu. Bu yüzden ben de o kadar et istedim. Kasap, 'Sen bu kadar eti ne yapacaksın, alır gidersin, başımı belaya sokma benim' diye vermedi. 'Etme kardeşim, insanlar bunu beğendi' dedim. 'Satana kadar başında bekleyeceğim' diye şart koştu. Gerçekten de döneri satıp parasını verdikten sonra kasap ayrıldı."

- "Et dönere 10 farklı sebze koyuyoruz"

Bu işi 28 yıldır keyifle yaptığını vurgulayan Osman Şirin, "Zorluklarla başladık, çok şükür devam ediyoruz. Tamamını Bodrum ve civarından aldığımız ete farklı baharatlar katıp, bir gün beklettikten sonra döneri hazırlıyoruz." dedi.

Şirin, et dönerin içine mantar, patates, patlıcan, yeşil ve kırmızı biber, bezelye, mısır, domates, taze fasulye ve havuç koyduklarını anlattı.

- "Avrupalı turist çok beğeniyor"

Sebzeli dönerin daha çok Bodrum'a gelen yabancı turistlerin damak tadına hitap ettiğini belirten Osman Şirin, "Özellikle Avrupalılar çok beğeniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sebzeli döneri yaz aylarında lavaş arası ve porsiyon olarak sunan Şirin, şöyle devam etti:

"Yazın günlük ortalama lavaş ve porsiyon olmak üzere 2 bin satışımız oluyor. Dönerin yapım aşaması çok zahmetli. Sebzelerin dışarı düşmemesi gerekiyor. Benim buluşum olan bu dönerin herkesin yemesini tavsiye ediyorum."

- Sanatçısı da turisti de bu tadın müdavimi

Bodrum dönerinin müdavimlerinden şarkıcı Serpil Benay, 20 yıldır her geldiğinde Bodrum'un meşhur sebzeli dönerinden yediğini söyledi.

Sebzeli dönerin farklı bir lezzeti olduğunu ifade eden Benay, "Hala aynı lezzette devam ediyor. Yavan değil, yağ ayarları yerinde. Ben bu döneri yemekten büyük zevk alıyorum." diye konuştu.

Döneri ilginç bulduğunu belirten ve Şirin'in sürekli müşterilerinden olan Ümit Savaşlı ise sebzeli döneri fırsat buldukça yediğini, herkese de tavsiye ettiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.